Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Csorna: polgármesteri nem a költségvetésre

A város költségvetéséről döntött a csornai képviselő-testület. Az előterjesztést eredeti formájában, a médiaszolgáltatás 11 millió forintos tételével együtt fogadták el.
Marad a médiaszerződés és van költségvetési rendelete Csornának. Tegnap rendkívüli ülésen döntött így a város képviselő-testülete. A büdzsének gyakorlatilag azt a változatát fogadta el a plénum, amely már a február 13-i ülésen is napirenden volt. Politikai vita dőlt el azzal, hogy az önkormányzat nem bont szerződést a Molnár TV kft.-vel.

Mint ismert, az eredeti költségvetési tervezet 3 milliárd 838 millió forintos bevétellel és ugyanennyi kiadással, illetve közel 115 millió forintos hiánnyal számolt. A februári rendes ülésen nem fogadták el az előterjesztést. (Kisalföld, 2012. február 14.) A Korona Egyesület képviselői azt szerették volna, ha a médiaszolgáltatáson is spórolhattak volna még, csökkentve a hiányt. Turi György polgármester tegnap beterjesztette ezt a módosítást. Úgy vélte, költségtakarékosabb lenne, ha új pályázatot írnának ki külön az írott, külön az elektronikus megjelenésre. Nem volt vita, de javaslatát végül a Fidesz–KDNP frakció tagjai, illetve Balogh Csaba független képviselő nem támogatták. Az idei költségvetésben tehát maradt a médiás kifizetés, igaz, némiképp olcsóbban. A Molnár TV kft. ugyanis – meghallgatva a polgármester kérését – havonta húszezer forinttal kisebb, a kapuvári szerződésnek megfelelő összegért vállalta a szolgáltatást.

Háncs Károly, a Fidesz–KDNP frakció szóvivője a Kisalföld érdeklődésére nem kommentálta, miért ragaszkodnak a szerződéshez és a szolgáltatáshoz. Mint mondta, ezt a frakció később teszi meg. Azt viszont meglepőnek tartja, hogy a polgármester nem szavazta meg a költségvetést.

– A lehetőségeket figyelembe vevő, szoros gazdálkodást igénylő, de teljesíthető költségvetése lett a városnak – fogalmazott Háncs Károly. – A magas hiány okozta gondokat az egyeztetéseken tudtuk kezelni, jelentéktelen módosítások történtek. Egyedül a médiaszolgáltatás miatt maradt nézetkülönbség. Az viszont elgondolkodtató, hogy az, aki levezényli az előkészítést és a végrehajtást is felügyeli, irányítja, egyetlen tétel miatt végül nem szavazza meg. Mi van mögötte, nem tudom. Talán személyes ellentét vagy sértettség, de ilyen szinten ezeket már félre kell tenni, hiszen tízezer ember jövőjéről van szó. A város szempontjából hosszú távon kell gondolkodni és ebbe azt hiszem, nem fér bele ez „a pillanatnyi haragszom rád játék" – összegezte a frakció szóvivője.

Turi György polgármester a Háncs-féle kijelentésre reagálva megjegyezte: ez nem az őáltala előkészített költségvetés.

– Számomra az az érdekes, hogy ugyanezt az előterjesztést a rendes ülésen szavazták meg. A módosításhoz, azaz a szerződés felbontásához azért ragaszkodtunk volna, mert a város anyagi terheit akartuk csökkenteni. A Fidesz–KDNP frakció viszont ehhez nem járult hozzá. Az én költségvetésemben nem szerepelt az a tizenegymilliós tétel, ezért is nem szavaztuk meg – szögezte le a polgármester. Hozzátette: azzal, ha a mostani megállapodást felbontják és új pályázatot írnak ki, jelentős összeget spórolhattak volna meg. Számításai szerint havonta akár félmillió forintot is. Jelenleg ugyanis 930 ezer forintot fizetnek ki a vállalkozónak az elektronikus és az írott sajtóra együtt.

– Az írott sajtóra négy oldalon, havi egyszeri megjelenéssel körülbelül kétszázötvenezer forintot fordítottunk volna. A testületi ülések élő közvetítése az ismétlésekkel kétszázezer forintba kerülne. Így kijön az ötszázezer forintos különbség, amit sokkal fontosabb, a város fejlődését szolgáló célokra költhettünk volna el. Továbbra is az a véleményem, hogy aki szerepelni akar, az fizesse meg a lehetőséget, ne az önkormányzat pénzén vegye meg a megszólalás jogát. Tavaly ugyanígy a sportegyesület támogatásában nem jutottunk dűlőre. Akkor a tizennyolcmillió forintos eredeti támogatást még hatmil-
lióval emelték meg – fejtette ki Turi György.

Olvasóink írták

 • 10. merzsebet 2012. február 28. 18:46
  „Ne aggódj Goldman,nem lesz balhé.Hasonlóan gondolkodunk főbb dolgokról.
  Neked homlok egyenest más a véleményed a pároddal?
  Most egy véleményen vagyok veled is,szerintem is a média szerződés mindennek a rákfenéje.Többek között.
  II2O nem tudom pontosan hány éves a polgármester,de ha csak 6o akkor nem mehet el.Férfiak 65 nők 63 évesen mehetnek 2oI2-ben.”
 • 9. Köszörűs 2012. február 28. 18:35
  „1120 !
  2009-óta érvényes rendelkezés alapján öregségi nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte 62. éltévét és legalább 20 év szolgálati időt szerzett.
  2010. jan. 1-jétől férfiak és nők esetében az 57-ben vagy az után születetteknél már 65. életév betöltése az öregségi nyugdíj feltétele.
  Az birányadó korhatár.
  1952....62.és fél év.
  1953...63.év.
  1954...63.és fél év.
  1955...64.év.
  1956...64.és fél év.
  1957-ben vagy azt követően születettek esetében a betöltött 65. életév.
  Jelen pillanatban még kivételt képeznek azok a nők akik 40. év "jogosultsági időt" szereztek.
  Korhatár előtti ellátásra utoljára az ´52.-es fiuknak és az ´53.-as lányoknak volt lehetőségük elmenni tavaly dec 31.-ig.Január elsejével előttük is lehúzták a rolót!
  Viktor mondta: Senki sem mehet idő előtt nyugdíjba!”
 • 8. 1120 2012. február 28. 17:42
  „Dr.Turi György az idén (úgy tudom) betölti a 60. életévét. A jelenlegi szabályok szerint már elmehet nyugdíjba...MENJEN!!! (Ártani itt van az influenza... :-/)”
 • 7. Goldman 2012. február 28. 17:00
  „merzsebet: azért ez így elég gáz ám, hogy ketten irogattok egy nicken. Előbb-utóbb balhé lesz a vége. Végül is kinek a véleménye döntő nálatok? Aki diktál vagy aki ír? Ez nonszensz....Hé! Lehet ám a másiknak is más nick neve? Vagy nem tudtok váltani?”
 • 6. merzsebet 2012. február 28. 12:33
  „kukszi nem vagyok Erzsébet,de ez lényegtelen,a kommenteket ketten írjuk a nejemmel/mindig az aki gépközelben van/
  Én csak ara kértelek hogy olvasd el figyelmesen bocsánat ..még egyszer a cikket...a polgármester úr költségvetésében mint mondja nem szerepel egy 11 milliós tétel.Nem értek a politikához de az életben vagy egyetértek és akkor igen vagy nem értek vele egyet és akkor elvetem.Tudom a politikában van tartózkodás is ami szintén mást jelent mind az életben.
  Hogy hogy hajtja végre ? 6+I kötelezi rá.”
 • 5. kukszi 2012. február 28. 10:03
  „erzsébet-nek
  Már jó, hogy nem az újságíró a hibás, hogy a polgármester nem szavazta meg a költségvetést.
  Nonszensz ,amit írsz !!!!”
 • 4. Goldman 2012. február 28. 08:29
  „Szerintem semmi dramaturgia nincs benne. Egyszerűen képtelenek megmagyarázni, hogy minek is kell a médiaszerződés. Azért, hogy szerepeljenek benne?
  Azért az elég gáz, hogy a közgazdasági és matematikai ismereteik elég hiányosak.”
 • 3. merzsebet 2012. február 27. 19:41
  „a Cs.Kovács megint túldramatizálta”
 • 2. merzsebet 2012. február 27. 19:40
  „kukszikám figyelmesebben kéne olvasnod.....Na még egyszer kinek a költségvetése?”
 • 1. kukszi 2012. február 27. 17:25
  „Én.ezt már nem is értem????
  Hogy lehet az , hogy a polgármester nem támogatja a" az ő általa elkészített" neki feladatként kiszabott költség vetést.
  Amivel Ő nem ért egyet, hogy tudja azt végre hajtani ????? /talán ilyen alapon nem hajtja végre/
  Legfeljebb azt tehette volna,hogy záradékkal megjelöli mivel nem ért egyet és így megszavazza a költség vetést..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalapács alatt csornai üdülő

Továbbra is árulja vonyarcvashegyi üdülőjét az önkormányzat. Első körben nem kelt el a nyaraló,… Tovább olvasom