Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csorna négymilliárd forintos költségvetése

Az önkormányzati költségvetésben egyre nagyobb szerepük van a saját bevételeknek – állítja Papp József, Csorna polgármestere.
„ Mire költünk 4 milliárdot 2006-ban?" címmel az önkormányzat ez évi költségvetéséről tartott sajtótájékoztatót Papp József Csornán. A polgármester elmondta: az önkormányzati költségvetésből 572 ember kapja a fizetését, hisz ennyi köztisztviselő és közalkalmazott dolgozik a polgármesteri hivatalban, valamint az intézményekben. Így a városban az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató.

A költségvetés összeállításának kezdetén 570 millió forint hiány mutatkozott, végül a tervezett bevétel 3 milliárd 890 millió, a kiadás 4 milliárd 90 millió forint lett. A fejlesztési hitel 56 millió, a működési forráshiány 150 millió forint, összesen 206 milliós a hiány. Papp József szerint a költségvetés arányában ez az összeg nem magasabb, mint az előző években. Kiemelte, hogy az önkormányzati költségvetésben egyre nagyobb szerepük van a saját bevételeknek. Tavaly helyi adókból 289,5 millió forint folyt be, idén 322 millió forintos bevétellel számolnak. Emelés csak a magánszemélyek kommunális adójánál volt 2005-ben, ez 22 milliós pluszbevételt eredményezett.

Papp József szerint a központi költségvetési törvényben szerepeltek olyan elemek, amelyek kiadáscsökkenést eredményeztek az önkormányzatoknál. Például az egészségügyi hozzájárulás ez évi megszűnése 11 millió forint csökkenést eredményez a csornai önkormányzatnál. Az áfatörvény változásából önkormányzati szinten 8 millió forintos megtakarítást értek el az intézményekben és a hivatalban. Ez a pénz az intézményeknél maradt. Fejlesztésre 339 millió forint van a költségvetésben. Itt szerepelnek a már megrendelt, de még ki nem fizetett munkák és új feladatok is. „Összességében a 2006-os költségvetési rendeletünkben a legfontosabb feladatokat meg tudtuk tervezni" – jelentette ki a polgármester. Hozzátette, hogy a költségvetésben összesen 2,5 milliárd forint a személyi kiadás, 1,5 milliárdot pedig dologi költségekre szánnak. A rászorulók támogatására 50 milliót terveztek. Az állami babakötvényhez az önkormányzat 20 ezer forinttal járul hozzá.

Kérdésre válaszolva Papp József elmondta: várhatóan a Margit Kórházban az irányított betegellátásból származó bevételnek köszönhetően a hitel mértéke 100 millió forint alá csökken és nem lesz szükség önkormányzati biztosra. A Kisalföldnek a hiány pótlására vonatkozó felvetésére a polgármester azt válaszolta, hogy nagy összegű rendkívüli bevételre nem számít, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a végrehajtási fegyelemre. Különben sem gondolja, hogy működési hiányt akár ingatlanértékesítésből lenne célszerű fedezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babaház Babóton

Babaház nyílt nemrégiben Babóton. A helybeli Pap Istvánné bocsátotta gyűjteményét a község… Tovább olvasom