Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

'Csorna most hátrébb került a sorban'

Csorna - A Tondach Magyarország zrt. csornai cserépgyárában az elkövetkező öt-hat évben nem lesz fejlesztés. De azután feltétlenül, hisz a rábaközi városban száz évre elegendő alapanyag áll rendelkezésre – nyilatkozta a Kisalföldnek Kató Aladár, a cég vezérigazgatója.
Korábban arról szóltak a hírek, hogy a Tondach Magyarország zrt. csornai cserépgyárában jelentős fejlesztést terveznek. Ezért is meglepő az a minapi információ, hogy a társaság békéscsabai gyárában 35 millió eurós, mintegy 8,8 milliárd forintos beruházást hajtanak végre.

– Miért változtatták meg az eredeti tervet? – kérdezte a Kisalföld Kató Aladártól, a cég vezérigazgatójától.

– A Tondach Magyarország Cserép- és Téglagyártó Zrt. három önálló részvénytársaságát – a békéscsabai, a tatai és a csornai – 2003. július elsejével összevontuk, s a cég központját áthelyeztük Csornára. Döntés született arról is, hogy itt újabb gyár létesüljön, amihez minden feltétel adott. Még 1997-ben megépítettük az alapanyagőrlő művet több mint egymilliárd forintért, amely lehetővé teszi két, de akár három gyár működtetését is. Csakhogy 2005-ben Magyarországon mintegy 20 százalékos visszaesés történt a lakásépítési piacon. Ezért úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a fejlesztést. Ugyanakkor ismert volt, hogy Románia és Bulgária idén januártól az Európai Unió tagja lesz. Ezért átértékeltük a koncepciót, s arra az elhatározásra jutottunk, hogy Békéscsabán épüljön fel az új gyár. Ez azért előnyös, mert Romániában és Bulgáriában évi 19 százalékos a piacbővülés. Emellett Ukrajna közelsége sem elhanyagolható. Így tetemes szállítási költség takarítható meg. Békéscsabán száz évre való alapanyagunk van. Az új üzemben várhatóan 2008 nyarának elején elkészül az első cserép, 2009-ben pedig már teljes kapacitással termelünk.

– Mi lesz Csornán?

– Az, hogy a cég központját Békéscsabáról áthelyeztük Győr- Moson-Sopron megyébe, jelent valamit. Igaz, a rábaközi város most hátrébb került a sorban és a következő öt-hat évben itt nem lesz zöldmezős fejlesztés. De aztán feltétlenül, hisz itt is mintegy száz évre elegendő alapanyag van a tulajdonunkban.

– Kisebb fejlesztések sem várhatók?

– Azok folyamatosak. Ez a gyár 1994-ben 9 millió kisméretű hódfarkú cserép gyártására volt képes. Ma 19 millió cserép készül.

– Hányan dolgoznak most Csornán?

– Jelenleg száztizenkilencen, beleértve a termelőterületen tevékenykedőket és a cégközponthoz tartozókat is.

– Tehát nem kell attól tartani hogy ez a gyár elsorvad?

– Csornán eddig 12 millió eurós fejlesztést hajtottunk végre.
A jövő ezé a városé, hisz ez az a telephely, ahol kiváló, vas-oxiddal telített alapanyag van. A gyárnak sohasem volt értékesítési gondja. Jelentős adófizetők vagyunk, szeretjük a várost.

– Önök az elmúlt időszakban gyakran bizonyították segítőkészségüket. Így tesznek a jövőben is?

– Számos helyi egyesületet, szervezetet támogatunk, de hozzájárultunk a mindszentpusztai autistaotthon elkészítéséhez is. Jelenleg az 1956-os helyi emlékmű építését segítjük. A nemes célok elérését – bár mostanság nehezebb a gazdasági helyzet – lehetőségeinkhez mérten a jövőben is támogatjuk.

A számok tükrében

A Tondach Gleinstätten AG Európa tizenkét országának 34 gyárában több mint 3200 munkatársat foglalkoztat. Évente 485 millió darab cserepet és 305 millió téglát gyárt. A társaságnak az elmúlt évben 220 millió, 2005-ben 195 millió euró forgalma volt.

A Tondach Magyarország három telephelyen 544 dolgozót foglalkoztat. Az évi termelési értéke 12,5 milliárd forint.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 milliárd intézményfelújításra Csornán

Csorna - John Emese SZDSZ-es politikus tartott fórumot kedden Csornán. Pedagógusokkal,… Tovább olvasom