Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csorna kétharmada a változásra szavazott

Csorna új polgármestere négy év elteltével is nyugodt lelkiismerettel szeretne az emberek szemébe nézni.

Mint fogalmazott, véletlenül sem akarják eljátszani a megkapott bizalmat.
 
Csornán tizenkét év elteltével polgármesterváltásra voksoltak a választók. Az új városvezető dr. Turi György, aki az 5 ezer 819 érvényes szavazatból 3 ezer 907-et kapott, ami 67,14 százaléknak felel meg.

– Számított ilyen fölényes győzelemre? – kérdeztük dr. Turi Györgytől.

– Mindenekelőtt megköszönöm a csornaiaknak, hogy sokan vettek részt a választáson és ilyen nagyarányú győzelemhez juttatták a jobboldalt. A kopogtatócédulák alapján bíztam abban, hogy polgármesterré választanak, de arra nem gondoltam, hogy ilyen arányú lesz a győzelem. Attól meg kifejezetten tartottam, hogy nem leszünk többségben a képviselő-testületben. Ez igen megnehezítette volna a munkát.

Csütörtökön átadás-átvétel

– A nagyarányú győzelem azt is jelzi, hogy sokan és sokat várnak öntől és csapatától...

– Ez bizonyosan így van, mi pedig szeretnénk megfelelni a bizalomnak, véletlenül sem akarjuk eljátszani azt. Eltökéltek vagyunk, hogy mindent megtegyünk – ne szavakkal, hanem tettekkel – a város fejlődéséért.

– Mi az, amit mindjárt az elején meg kíván oldani?

– E hét csütörtökjén történik meg a hivatal átadása, akkor szembesülök majd a valós helyzettel. Persze vannak már bizonyos elképzeléseim, például szakítunk az eddigi gyakorlattal és az önkormányzati bizottságoknál radikális létszámcsökkentést hajtunk végre. Egy-egy bizottságban legfeljebb öten lesznek. Ez már jelentős költségmegtakarítást eredményez. Megszüntetjük a tanácsnoki posztot is, mert azt a feladatot a polgármester és az alpolgármester is el tudja látni.

– Csornán már-már örökzöld téma a termálfejlesztés és a munkahelyteremtés szükségessége. Vannak-e konkrét elképzeléseik ezen területekre vonatkozóan?

Csornai léptékben gondolkodni

– Kíváncsi vagyok a beharangozott, egy német befektető által végrehajtandó termálberuházás részleteire. Mi ettől nem zárkózunk el, ha reális alapokon nyugszik és megvalósítható. Ha nem, akkor „csornai léptékben" gondolkodunk, de azt mindenképpen el akarjuk érni, hogy a termálfürdő téliesített legyen. A munkahelyteremtésről azt mondhatom, hogy először is tájékozódnunk kell az ipari park helyzetéről. Ugyanakkor már van némi remény arra, hogy sikerül beruházókat csábítani Csornára. Még a kampány időszakában jelentkezett egy, a városból elszármazott sikeres vállalkozó, aki úgy fogalmazott, hogy szemléletváltás esetén leányvállalatot szándékozik Csornára telepíteni. Remélem, megismerve a választás eredményét teljesíti az ígéretét. Keresni fogjuk. Határozott célunk, hogy beruházókat invitáljunk a városba.

– Tervez-e személyi, szerkezeti változásokat a városházán vagy az önkormányzati intézményekben?

– Először is át kell tekintenem a hivatali struktúrát, az ottani munkát. Minden osztályvezetővel és minden dolgozóval személyesen szeretnék megismerkedni és azután döntünk az esetleges változtatásokról. Ugyanígy teszek az intézmények esetében is.

– A környező településeken gyakran felvetik, hogy jó lenne, ha Csorna vállalkozna egyfajta központi szerepre, ahol szinte mindenhez – munka, egészségügyi ellátás, kultúra, sport – hozzájuthatnának a térség lakói.

– Az is a célok között szerepel, hogy Csorna ismét a Rábaköz fővárosa legyen, úgy szellemi téren, mint munkalehetőség szempontjából. Megválasztásom után sokan gratuláltak a környékbeli polgármesterek közül és ők is azt kérték, hogy Csorna vállaljon vezető szerepet a Rábaközben.  Áder János képviselő úr még a választás éjszakáján Csornára utazott, s természetesen örült az eredménynek. Egyben biztosított támogatásáról, akár szakértők bevonásával is.

Ne alvóváros legyen

– Nem kevesen vannak, akik Csornát úgynevezett alvóvárosnak tartják. Lehet ezen változtatni?

– Ha létesülnek munkahelyek, akkor ez az alvó jelleg megváltozik. S ez nemcsak azok számára lesz előnyös, akiknek nem kell naponta több órát az utazással tölteni, hanem a helyi kereskedőknek, szolgáltatóknak is.

– Milyen kapcsolatra törekszik azokkal a képviselőkkel, akik más szervezet tagjaként vesznek részt az önkormányzati munkában?

– Mindenkinek a véleményét figyelembe vesszük és ha az építő jellegű, akkor nem utasítjuk el. Megszüntetjük azt az elmúlt ciklusbeli gyakorlatot, amikor az ellenoldalról érkező javaslatokat nyomban elvetették.

– Ki lesz az alpolgármester?

– Erről már tárgyaltunk, a döntést az alakuló ülésen jelentjük be.

– Mikor lesz az alakuló ülés?

– Egyeztettünk, várhatóan október 16-án alakul meg a képviselő-testület.

– Négy kemény esztendő áll önök előtt. A ciklus végén milyen érzésekkel szeretne majd visszatekinteni?

– Olyan programot állítottunk össze, amelyben nincsenek grandiózus tervek, de megvalósítható. Mindenesetre négy év elteltével is nyugodt lelkiismerettel szeretnék az emberek szemébe nézni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős a Fidesz-fölény Kapuváron is

Az újonnan felállt kapuvári testületben a jelentős Fidesz-fölény mellett a Kapuvárért Egyesület… Tovább olvasom