Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Csorna fizeti a környékbeli diákok, kollégisták ebédjét is

A csornai önkormányzat felelős egy kivételével valamennyi helyi oktatási és nevelési intézmény gyermekétkeztetéséért. A városnak mindez 34 millió forintjába kerül idén.

Az új tanévtől a csornai önkormányzat felelőssége a város oktatási intézményeibe járó gyerekek étkeztetése (kivéve a katolikus közoktatási központot), függetlenül attól, hogy önkormányzati működtetésű-e az iskola, és attól is, hol van a diákok bejelentett lakóhelye. Az államtól kapott normatíván felül mindez 34 millió forintjába kerül a városnak idén. Az összes kiadás 81 millió forint, amihez 41 millió az állami támogatás, ehhez júliusban még 6 millió forint kiegészítést
kaptak.

A részleteket Varga Beáta, a városháza gazdálkodási és intézményfelügyeleti osztályvezetője világította meg a Kisalföld kérésére.

– Az iskolák korábban önkormányzati fenntartásban voltak, aminek része volt az étkeztetés biztosítása is – kezdte Varga Beáta. – Időközben intézményeink az államhoz kerültek, de a feladat maradt nálunk. Sőt, ki is egészült a sor az Arany János-iskolával, ami eddig megyei fenntartásban volt. Így összesen százötven középiskolás és ezerkétszáz óvodás, illetve általános iskolás étkeztetéséért vagyunk felelősek. Hozzánk tartozik ebből a szempontból a két középiskolai kollégium is. Ám önkormányzati kötelező feladat ebből csak a százkilencven fő csornai óvodás gyermek étkeztetése.

A Csukás-iskola diákjai – balról Dán Szabolcs (Dunasziget), Stencinger Dávid (Dunasziget), Henye István (Kapuvár) – elégedettek a konyhai ellátással.
A Csukás-iskola diákjai – balról Dán Szabolcs (Dunasziget), Stencinger Dávid (Dunasziget), Henye István (Kapuvár) – elégedettek a konyhai ellátással.

Turi György polgármester a júliusi közmeghallgatáson is hangsúlyozta: az intézkedéssel a nem csornai gyerekek étkeztetését is az önkormányzatra testálták. Példaként a kollégiumokat hozta fel, melyekben minden bizonnyal nem helybeli diákok laknak.

Varga Beáta folytatta: a szülők gyermekeik után az étkezés nyersanyagárát fizetik meg. Mindaz, ami erre még rakódik, a rezsi és a szolgáltató haszna, az az önkormányzat terhe. Ráadásul az 1200 gyerekből 410 valamilyen kedvezményben részesül, melynek mértéke lehet 50 vagy akár 100 százalékos is. Ilyenben részesülnek a nagycsaládok, a gyerekeket egyedül nevelő szülők, vagy éppen a tartósan beteg gyerekek. Ehhez nyújt az állam támogatást, de a kiegészítés szintén a város költségvetéséből megy. A pluszfeladatként megjelent Arany-iskolások ellátása pedig évi 5,5 millió forintos többletköltséget eredményez.

– A legnagyobb szolgáltatónk a központi konyhát üzemeltető Nyugat-magyarországi Kereskedelmi és Vendéglátó Zrt. Az Arany János-iskolába járó gyerekeket a kórház konyhájáról látják el – tette hozzá Varga Beáta osztályvezető.

Olvasóink írták

 • 4. nagytibi 2013. szeptember 19. 08:05
  „A Csornai Polgármester minden héten sír valami miatt!Talán a lakosság is hibás ha mindig megválassza!!!”
 • 3. sziszifusz 2013. szeptember 18. 15:37
  „Minden a helyén- az iskola a szakminisztériumnál,a kollégium a győri KLIK -nél,az étkezés és az épületműködtetés költsége a városnál.Ugye értjük?”
 • 2. fatuja 2013. szeptember 18. 13:23
  „Goldman! Nem látnak túl a csornai határon! :)
  A sok nem csornai meg hogy mer ide járni iskolába, a csúnya állambácsi meg kényszeríti a szegény önkormányzatot, hogy etesse őket! Nem igazság! Pedig mi csornaiak mi vagyunk a mintapolgárok és mégis mindig minket szívatnak! :):) HAHAHAHA!”
 • 1. Goldman 2013. szeptember 18. 11:30
  „Más önkormányzatok pedig az ő kollégiumukban lakó csornaiakét fizetik és mégsem hallottam őket sírni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyafénynél fürdenek hetek óta a Dózsa utcában

Augusztus eleje óta hetente több alkalommal nincs áram a vitnyédi Dózsa utcában. Tovább olvasom