Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Csorna egyelőre nem vesz jelzálogjogot a kertészetben

Az idei szezonban valószínűleg már nem nyit ki a csornai termálfürdő. A termálkutat tulajdonló kft.-vel az önkormányzat nem tud szót érteni, sőt. A cég a kút használhatatlanná tételét is kilátásba helyezte.

A csornai önkormányzat egyelőre mégsem vásárolja meg a kertészeten lévő jelzálogjogot. A képviselő-testület rendkívüli ülésen várakozó álláspontra helyezkedett a helyzet bizonytalansága miatt. A jelenlegi tulajdonos, az Er Immo Kft. ugyanis azzal ˝biztatja˝ az önkormányzatot, ha ˝kihúzzák" alóluk az ingatlant, használhatatlanná teszik a termálkutat.

A testület korábban határozott arról, hogy a kertészeten lévő 90 millió forintos követelést megveszi. A szerdai ülésen a vásárlási szándékot fenntartva egyeztek meg abban, hogy kivárnak. Az Er Immo Kft. ügyvédjének kijelentései kavarták fel megint az eddig sem álló vizet.

A jogász leírta: az önkormányzat a cég számára kedvezőtlen döntést hozott, amikor a jelzálogjog megszerzését célul tűzte ki. Emiatt az Er Immo is kénytelen hasonló lépéseket megtenni. ˝Az Er Immo Kft., vagy az új tulajdonos akár meg is szüntetheti a kutat, ha nincs többet rá szüksége. A kút tulajdonosának semmilyen kötelezettsége nincs arra vonatkozólag, hogy kiszolgálja a csornai önkormányzatot. Az önkormányzat döntése után gazdaságilag indokolt lépés a felesleges költséget generáló kút megszüntetése, hiszen láthatóan nem lesz vízigénye az önkormányzatnak.˝
A csornai termál idei megnyitása bizonytalan. A fürdő rendbetétele is sokba kerülne, de víz nélkül lehetetlen az üzemeltetés. Fotók: Cs. Kovács Attila


– Ez a levél egy valós fenyegetés – mondta portlunknak Turi György polgármester. – Az Er Immo hozzáállásáról tájékoztattuk a Volksbankot is. A bizonytalan helyzetben nem írtam alá a szerződést a 90 millió forintos követelés megvásárlásáról. Ezután értesültünk arról, hogy a Kerti Park Kft. a megbízott őrző-védő cég által megpróbálta átvenni a kertészet felügyeletét. Ez részben sikerült is nekik, információim szerint a kutat és a szivattyúházat a Kerti Park emberei őrzik. A Volksbanknak jeleztük, hogy vételi szándékunkat fenntartjuk. A bank képviselője egyébként megértő volt, úgy látom, ők leginkább az önkormányzattal kötnének megállapodást. A helyzet most úgy áll, hogy várunk. Arra, hogy ősszel hogyan dönt a bíróság, kinek a tulajdonába kerül a kertészet. Attól tartok azonban, hogy az idei szezonban már nem tudjuk biztosítani a fürdő megnyitását. A lehetőség azonban továbbra is fennáll, várhatóan majd az új képviselő-testület dönthet a vásárlásról.

A szerdai ülésen a képviselőtestület a vásárlási szándékot fenntartva úgy döntött: egyelőre kivárnak.
Turi György reagált az Er Immo Kft. ügyvezetőjének mondataira is. A városvezető elmondta: a fürdő termálvízzel való ellátására, a szolgalmi jog alapítására, illetve a jogi helyzet végleges, minden érintett számára megnyugtató megoldására vonatkozó tárgyalások még tavaly év végén kezdődtek. Az Er-Immo Kft., a Kerti Park Kft. és a város jogi képviselője, valamint a Volksbank illetékese többször tárgyaltak, és kialakították az egyezségre vonatkozó álláspontokat. A testület a márciusi ülésen döntött arról, hogy a szolgalmi jog alapításával egyetért, és megbízta a polgármestert a végleges szerződéstervezetek kialakításával. Ezt követően a tárgyalások tovább folytatódtak, és a felek között szerződéstervezetek szintjén, illetve szóban megállapodás született. Erre tekintettel döntött a képviselő-testület áprilisi ülésén a szolgalmi jog ellenérték fejében történő alapításáról.

– Az Er Immo azonban mégsem írta alá a szerződéseket. Renee Hecker úr mint ügyvezető, illetve a cég jogi képviselője között ezek szerint nincs egyetértés, hiszen levelek, e-mailek, faxok bizonyítják az ügyvédek közötti mindenre kiterjedő egyeztetést a szolgalmi jog alapításáról.

Hecker úr állítása az ingyenes termálvízre vonatkozóan is valótlan, az Er Immo március 22-én küldött levele szerint a cég havi közel nyolcmillió forintot kért volna a termálvízért, illetve a járulékos költségekért. Ez azonban a város részére elfogadhatatlan volt – tájékoztatott a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 13 évesek 40 százalékát oltották be Kapuváron

Új akciót indít a kapuvári városháza a méhnyakrák elleni küzdelem jegyében. Tovább olvasom