Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Csorna: egyelőre csak az adóemelés a biztos a költségvetésben

Kényszerhelyzetében négyezerről hétezer forintra emelte a lakások adóját a csornai képviselő-testület.
Az intézkedés 12 millió forintos pluszbevételt jelent a jövő évi költségvetésben. Jelenleg csak ez a szám a biztos a büdzsében.

A csornai önkormányzat jövőre várhatóan 635 millió forinttal kevesebb állami támogatással gazdálkodhat, mint idén. A 2013-as költségvetési koncepció elkészült, de egyelőre számok nélküli tervvel kalkulál a város...

– Az ország költségvetési törvényét még nem fogadták el, várhatóan decemberben kerül erre sor – mondta a Kisalföldnek Turi György polgármester.

– Éppen ezért konkrét számokat nem ismerünk. Annyit tudunk, hogy milyen bevételektől esünk el. A befizetett személyi jövedelemadóból például eddig nyolc százalék került az önkormányzatokhoz. Jövőre egy fillér sem, ami nekünk kettőszáznyolcvankilencmillió forint mínuszt jelent. Továbbá a gépjárműadó teljes összege eddig a településeknél maradt. A tervek szerint már csak negyven százalékát kaphatjuk meg. A kieső bevételünk ebből közel negyvenmillió forint. Az iparűzési adót az eddigi gyakorlat szerint az önkormányzat szabadon használhatta fel. A törvénytervezet úgy szól, hogy jövőre már a huszonöt százalékát, ami Csornán körülbelül hetvenmillió forint, az állam által meghatározott célra fordíthatjuk. Az is a tervezet része, hogy a 2013-as költségvetést nem készíthetjük el hiánnyal. A felsoroltak igencsak beszűkítik lehetőségeinket. A miniszterelnök úr úgy fogalmazott, hogy ha az önkormányzatok korábban túlnyújtózkodtak a takarón, a takarót hosszabbították meg. Ilyen most már nem lesz, mert ha kilóg a lábunk, akkor amputációra kerül sor. Vakon tapogatózunk tehát, a koncepcióban emiatt nem szerepelnek számok a célok mellett.

Turi György hozzátette: az oktatási intézmények átvétele-átadása is sok kétséget vet fel. Az önkormányzat ugyanis kérte, hogy az állam ne kötelezze működtetésükre a várost. Válasz még nem érkezett, így nem tudják Csornán, leveszik-e a terhet a vállukról. Esetleg valamennyi hozzájárulást kell fizetniük a fenntartáshoz. A polgármester mindezekkel indokolta azt, hogy adót emelt a képviselő-testület.

– 2005-ben az akkori önkormányzat négyezer forintról hatezer forintra emelte fel a kommunális adót, valamennyi adótárgyra. 2006-ban a már általam vezetett képviselő-testület visszaállította a korábbi négyezer forintos mértéket. Most azonban rákényszerültünk az emelésre – jegyezte meg a polgármester.

A testületi döntés értelmében az adóemelés a lakáscélú ingatlanokra vonatkozik és évente hétezer forint lesz. Azaz a tulajdonosoknak háromezer forinttal kell többet fizetniük. A többi adótárgynál nem lesz változás. Az intézkedés az önkormányzatnak 12 millió forintos pluszbevételt jelent.
Élő Tivadar csornai nyugdíjas fodrász úgy véli, a háromezer forintos emelés még elviselhető.

– Az mindenképpen dicséretes volt annak idején, hogy a hatezer forintos adótételeket négyezerre csökkentette az új képviselő-testület. Azóta eltelt hat év, és nem emeltek. Most ha valóban csak a lakásokra tették rá a háromezer forintot, akkor még nem szólhatunk. Ha viszont a műhely, a garázs és a telek is eszükbe jutott a képviselőknek, felejtsék el gyorsan. Azt ugyanis már nem tudnánk kigazdálkodni, hiszen sok család így is nehéz helyzetben van – fogalmazta meg gondolatait Élő Tivadar.

Olvasóink írták

 • 12. mazsi 2012. december 03. 16:48
  „Akkor most hogy is lesz???? eddig fizettem évi 2.szer 4000 forintot ,most pedig 2.szer 7000-forintot???? világositson fel már valaki???? KÖNYÖRGÖM!!!!!!”
 • 11. alacska 2012. december 03. 08:10
  „"Nem engedünk az IMF-nek ! Ingatlan adó NEM " - hát ez mi ?”
 • 10. szemi70 2012. december 02. 16:28
  „Kíváncsian várom, hogy mire fordítják, az így kicsikart plusz 12 milliót!?
  Nagyon tetszik az a megfogalmazás, mint adónem, hogy "iparűzési adó" . Jelen helyzetben úgy gondolom, hogy az ipar űzés valósult meg belőle! Mert ipar nincs,csak űzés! Mutasson nekem valaki Csornán olyan, versenyképes munkahelyet, aminek az adójából,így vagy úgy, profitálhatnak a "városiak"?! Mert ugye munka az nincs, ha van is minimálbéres..... Mert ugye ide a városba, nem lehet már vállalkozásokat, cégeket hozni. Mi lenne akkor a keveset fizető cégecskékkel?? Amúgy nem igazán érdekel,hogy mire, és kire fogják az adóemelést. Az emelés,az emelés marad! Nekem ki kell majd fizetnem,mert ugye van állásom meg lakásom, mások meg majd csak úgy ellesznek. Lehet, hogy némelyeknek nem "sok" a 3000Ft, de "másoknak" meg sok. Nekik tessék elmagyarázni,hogy mit miért! Ők csak azt érzik,hogy már megint kihúzták a pénz a zsebükből! Közben az a város egyre élhetetlenebb, mert meg lehet fulladni a benzingőztől! Már látom előre, hogyha az Uniós költségvetést elfogadják és kevesebb pénzt kap az ország, megint lesz mire fogni sok-sok mindent!
  Jaj-jaj! Eltértem a témától! Vagy nem? De az biztos, hogy lesznek olyanok, akik megmondják nekem ezután a frankót! :-)
  Teljesen mindegy számomra,hogy milyen "színű" a politika a városban,ha jól kormányozzák a szekeret!
  Ha, kormányozzák!”
 • 9. gulyas 2012. december 02. 15:06
  „A csornai kommunális adó is ingatlanadó csak más köntösbe csomagolják. Más kérdés, hogy miért szedik, mert a jelenlegi p.mester eddigi két ciklusa alatt a város visszalépett a nagyközségek szintjére. Vagy még arra sem, mert pl. Kóny vagy Szil is jobb helyzetben van Csornánál. Így marad a kérdésem: miért emelnek adót? Miért nem a képviselők mondanak le fele képviselői jövedelmükről? A lakosságnak is inkább már Győr felé kellene adóznia , mert a városlakosságának 80%-a vagy tanul Győrben vagy dolgozik!!!”
 • 8. Goldman 2012. december 02. 12:44
  „1120: "Amikor a nyugdíjasoktól elvették a 13. havi nyugdíjat, az megszorítás volt." (az ilyen emberektől ments meg Uram)
  Hogyne meg jövőre egy év 14 hónap lesz, nemde?
  Mi a büdös francért is kapták? Egy év 12 hónap, nemde? Ne sírjál se te se ők, mert jogtalanul kaptak többletet.
  És ki itta meg a levét? Hát barátocskám a melósok...
  Az általad felsorolt országok lakói úgy éltek, mint Marci Hevesen. Azt vették el tőlük amit meg sem érdemeltek volna...”
 • 7. Köszörűs 2012. december 01. 17:00
  „6-os!
  ..."Bokros Lajos elvette a családi pótlékot"...
  Már megint hazudsz.
  Ha nem vigyázol még a végén szokásoddá válik.”
 • 6. 1120 2012. december 01. 13:01
  „4-esnek: a szóban forgó adó nem ingatlanadó, hanem kommunális adó, amit az önkormányzatok vethetnek ki. Az ingatlanadó (amivel egyfolytában riogattak 2010 előtt balról) az általános és a kormány veti ki. Fogalmi zavaraid vannak...

  Ez vonatkozik az 5-ös megjegyzésére is azzal a plusz megjegyzéssel, hogy a klasszikus megszorítás az az, amikor közvetlenül vesznek el az emberektől és még az esélyét sem adják meg annak, hogy a várható bevételeknek legalább egy részét mások (bankok, multik...stb.) nyeljék le. Így tehát amikor a "zseniális" Bokros Lajos elvette a családi pótlékot, az megszorítás volt. Amikor a nyugdíjasoktól elvették a 13. havi nyugdíjat, az megszorítás volt. Amikor a Bajnai 2 évre akarta csökkenteni a Gyes-t, az megszorítás lett volna...stb...stb. Sajnálom, ha nem érted. Nem biztos, hogy a te hibád... Ja és még valami: nézz már körül, hogy mit tesz (és tett) a görög, az olasz, a spanyol, az ír, a portugál kormány. Ha itt is ez lenne, kb. visítanál, mint a választási malac! :D”
 • 5. Köszörűs 2012. december 01. 09:58
  „Ja...
  A kiigazítás pedig nemmegszszorítás!

  3-as! mielőtt engem is kiigazítanál jelzem, hogy szándékosan írtam egybe a nemmegszorítást.”
 • 4. molten13 2012. december 01. 08:42
  „Köszönöm a helyíreigazítást. A lakás mint tudjuk ingatlan, az adó az adó. A lakásadó ingatlanadó.
  Ennyit a fideszes megmagyarázásról.”
 • 3. 1120 2012. november 30. 21:59
  „Az ingatlanadó más. Legalább alapvető fogalmakkal illene tisztába lennie annak, aki ide "kommentel", kedves 2-es!”
 • 2. molten13 2012. november 30. 19:17
  „Teleplakátoltak mindent a "nem az igatlanadóra" feliratokkal. Akkor ez mi a retek?”
 • 1. Goldman 2012. november 30. 15:17
  „Pontosan még nem tudják mi lesz, de már elébe mentek a dolgoknak. Megint lesz a képviselőtestületnek mit kiszórnia a zsebből, mert amit ezek csinálnak az mindennek nevezhető csak gazdálkodásnak nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna: a járási kezdet nem lesz egyszerű

A járási hivatalok felállásáról, gyakorlati kérdésekről tájékoztatták tegnap a környékbeli… Tovább olvasom