Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Csorna, az alvó város

Hétvégente Csorna szinte kiürül, a helyi fiatalok inkább más városokban keresik a kikapcsolódás, szórakozás tereit. Véleményük szerint Csornán nincs számukra megfelelő szórakozási lehetőség. Tapasztalataink szerint Kapuváron nagyobb a nyüzsgés.
„ Csornán nincs hova járnunk" – panaszkodnak a fiatalok. Szerintük hiányzik a városból a lüktetés, az elevenség, a mozgalmas élet, kevés a szórakozási lehetőség. A város szinte kihal hétvégén, mert sokan máshová járnak bulizni.

A szerda hangosabb, mint a szombat

Miután körbejártunk néhány szórakozóhelyet a városban, kiderült, lehetőség mégiscsak lenne, csak igen kevesen élnek vele. Több helyen élőzene várná a bulizókat, szívesen nyitva tartanának akár éjszakába nyúlóan is, de nem éri meg, mert nincs vendég.

– A hétvégék csendesebbek, mint a hétköznapok, egy szerdai napon nagyobb a forgalom, mint szombaton – mondják a vendéglátósok.
A szórakozóhelyek tulajdonosai nem értik, miért üres Csorna szombat esténként. Van, aki szerint nincs pénzük a fiataloknak, mások úgy gondolják, hogy nem találják meg az igényeiknek megfelelő formákat.
– Én úgy gondolom, hogy mindenki más stílusú szórakozást keres, a különböző igényeknek pedig nehéz megfelelni – mondja Volentér Tamás, az egyik felkapott vendéglő üzletvezetője. P nem panaszkodik, hiszen a legtöbben ide járnak. – Mindig szervezünk valamilyen programot, amatőr zenekaroknak biztosítunk fellépési lehetőséget, volt már nosztalgiaparti, karaoke-est, fesztiválokat rendezünk, ősztől meg újra indul nálunk a filmvetítés.

Ám maguk az érintettek sem tudják, hogy mire lenne igazán szükség a városban. Sokan úgy gondolják, Csornán semminek sincs jövője, mert itt nincs olyan nyüzsgés, mint például Győrben. Hiába az élőzene, többen mégis a szomszédos falvakat választják, az ott fellépő együttesek vonzóbbak számukra.

Mint például a vizes diszkó

– Egy igényesen kialakított, fiatalos helyre lenne szükség, mint például az ikrényi vizes diszkó – mondják. Jó lenne egy bowlingpálya, biliárdterem, squash, fedett uszoda. Hiányzik a klasszikus diszkó is, ahol esetleg többféle zene várja a vendégeket, ám egy különteremben le is lehetne ülni; enni, beszélgetni. Egyesek szerint egy gyorsétteremnek is lenne jövője, ahova akár éjszaka is betérhetnek. A véleményekből az is kitűnt, Csornán olyan különböző stílusú mulatókra is lenne igény, amelyek más-más rétegeket szólítanak meg.

Kérdés az, hogy változatosabb kínálattal vissza lehetne-e szoktatni a fiatalokat Csornára. Hiszen hiába próbálták már többször „újjáéleszteni" a diszkót. Legutóbb egy soproni vállalkozó igyekezett visszahódítani a fiatalokat, de a befektetés dacára mindössze három alkalom után be kellett zárni a boltot. Ihászné Sebján Máriától, a művelődési központ igazgatójától megtudtuk: a közeljövőben egy kapuvári vállalkozó készül Csornára, s ő is megpróbálja felkelteni az itteniek érdeklődését mulatója iránt.

Azért jobb ott, mert több a zenei stílus

A kapuvári szórakozóhelyek viszont a csornai állapotokkal ellentétben zsúfolásig telnek hétvégente. Az ottaniak szerint azért jobb Kapuváron bulizni, mert itt mindenféle zenei stílus megtalálható: van rockkocsma, diszkó, mulató.

Baranyai Balázs mulatótulajdonos elmondta: igen sok csornai jár hozzá. Még a vonatozást vagy az autózást is vállalják, mert Csornán szűkösnek találják a zenei kínálatot. Hiába az élőzene, a csornai szórakozóhelyek elsősorban vendéglátók, ezzel szemben a kapuváriak fő tevékenysége a szórakoztatás. Állandó körforgás van, a bulizók az egyik helyen kezdik az estét, aztán egységről egységre folyamatosan áramolnak tovább.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminchét népdalt jegyzett le Bartók Jobaházán

„ Arra való ez a munka, hogy ezeket az énekeket megőrizzük, föl legyenek írva" –… Tovább olvasom