Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Csorna: a márciusi ifjak hitték, jobbá tehetik a világot

A csornai városi ünnepséget március 15-én minden évben Petőfi Sándor szobránál tartják. Az időjárás miatt azonban idén a Városi Művelődési Központban rendezték a megemlékezést.

Boldvai Márton Bertalan premontrei kanonok, a megemlékezés szónoka úgy fogalmazott, neki március 15-ről a Nemzeti Múzeum kertje jut eszébe. Azért, mert olyan emberek szobrai állnak ott, akik letettek valamit a nemzet asztalára. Gimnazistaként osztálytársaival Bertalan atya sok időt töltött a múzeumkertben és arról beszélgettek, hogyan lehetne jobbá tenni az országot, mert az 1848-as márciusi ifjakhoz hasonlóan hittek benne, hogy lehet. „A márciusi ifjak hittek abban, hogy megváltják a világot. A szabadságharc ugyan elbukott, és jött a megtorlás, sőt, a márciusi ifjak közül Petőfi és Vasvári is hősi halált halt, de tettük nem volt hiábavaló. Mert értük, miattuk élünk itt, van saját kormányunk, országgyűlésünk, nincs idegen megszállás alatt az ország. Szolgáljuk Istent és a másik embert.

Soha ne veszítsük el azt, amiben a márciusi ifjak is hittek: a reményt, a lelkesedést, a lendületet és a hazaszeretetet" – hívta fel a figyelmet Boldvai Márton Bertalan.

A művelődési házban az ünnepségen a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ diákjai adtak műsort. Utána a város vezetői, az egyházak, az intézmények képviselői, a civil szervezetek tagjai Petőfi Sándor szobránál helyezték el a tisztelet virágait.

Székely zászló. A csornai ünnepség részeként pénteken reggel a városháza homlokzatán Turi György polgármester kitűzte a székely zászlót.

Olvasóink írták

  • 1. fatuja 2013. március 17. 00:08
    „"Székely zászló. A csornai ünnepség részeként pénteken reggel a városháza homlokzatán Turi György polgármester kitűzte a székely zászlót."
    A székely zászló kitűzése az összetartozást, az összefogást jelképezi - többek között - számomra legalábbis. Ez az ember még arra sem érdemes, hogy hozzá érjen!
    A márciusi ifjainknak lenne pár szava az ilyen fajta "vezetőkhöz".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elakadva Páli és Szil között: magukra maradtak a fagyos éjszakában - fotók

Több száz kamionos, autós töltötte járművében a fagyos, hófúvásos éjszakát a 86-as főúton Páli és… Tovább olvasom