Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Csorna - Gyakran „elcsúsznak" a bérlők a díjakkal

Lakáskoncepciót fogadott el a csornai önkormányzat képviselő-testülete.

Csorna tulajdonában száztizenhat lakás van. Ebből százhatot szociális alapon adnak bérbe, hatot „piaci áron", négyet szolgálati lakásként hasznosítanak. A képviselő-testület csütörtöki ülésén fogadta el a városi lakáskoncepciót, mely 2019-ig határozza meg az irányvonalat.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester arról beszélt, hogy fontos feladatuk a meglévő ingatlanok karbantartása. A tervek között szerepel pályázati támogatással új lakások kialakítása, illetve építési telkek létrehozása. Céljuk a fiatalok életkezdésének támogatása is.

A lakáskoncepcióból kiderül: az önkormányzati lakások közül ötvenkilenc összkomfortos, ötvenhat komfortos, egy pedig komfort nélküli. Utóbbi korszerűsítést már megkezdték. A dokumentum megjegyzi: több régi lakás állaga már nem megfelelő, a felújítások elmaradtak az évek alatt. Évenkénti ütemezésben lehetne a helyzeten javítani.

Gondi Lászlóné jól érzi magát a bérlakásban és örül a lehetőségnek. A falak vizesedése, penészedése azonban kellemetlen.
Gondi Lászlóné jól érzi magát a bérlakásban és örül a lehetőségnek. A falak vizesedése, penészedése azonban kellemetlen.


Az adatok szerint 2014-ben harmincöt lakásban végeztek felújítást vagy karbantartást, összesen 2,8 millió forint értékben. A bérlakásokból egyébként tavaly összesen 20 millió forintos bevétele volt az önkormányzatnak. Az üzemeltetésükkel, fenntartásukkal, karbantartásukkal kapcsolatos kiadások 3,5 millió forintot tettek ki.

A bérlők egy része jelentős nehézségekkel küzd. Gyakran nem tudják fedezni a kiadásokat, így a bérleti díjjal vagy a közüzemi díjakkal is „elcsúsznak". A lakbérhátralék évről évre emelkedik. Tavaly a város többször indított végrehajtási eljárást, melyek közül egy kilakoltatással végződött. 2014 végén egyébként 2,8 millió forint lakbérhátralékkal zárt az önkormányzat.

A bérlakásállomány, illetve az építési telkek növelésére több helyszínt is megjelöltek a koncepcióban. Eszerint szóba jöhet az Erzsébet királyné utca 52. szám alatti önkormányzati ingatlan, a Botond utcai bérlakások melletti üres terület vagy az Andrássy utcában, Vörös Imre hagyatékából a városhoz került épület. További építési telkeket a Rét utcában, illetve a Szeder utca nyugati oldalán lehetne kialakítani.

Gondi Lászlóné nyolc éve él szociális bérlakásban a Gyöngyvirág utcában. Jól érezné magát otthonában, de vizesedik a lakás, penészesek a falak. Problémáját többször jelezte az önkormányzatnak. Bérleti díjat 15.300 forintot fizet havonta, a lakás negyven négyzetméter.

– Annak idején nagyon jól jött a lehetőség, hogy bérlakást kaphattunk. Sajnos azóta sem alakult úgy, hogy elköltözzünk innen – mondta a Kisalföldnek. – Meg is felel, jól érezzük magunkat, de a vizesedéssel nem tudunk mit kezdeni. Több páraelszívó is működik a szobákban, szellőztetünk rendszeresen, de hiába. Két évvel ezelőtt festettem, de a falak tönkrementek. Ha ezt a gondot meg tudná az önkormányzat oldani, nagyon elégedett lennék. Bízom benne, hogy az önkormányzati felújítási programba a mi lakásunk is belefér.

Karbantartásra


3,5  millió forintot költ el évente az önkormányzat.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét brutál dugó a 85-ösön Bágyogszovátnál

Hétfőn reggel is hatalmas dugó fogadta a 85-ös főúton közlekedőket Csorna és Bágyogszovát között.… Tovább olvasom