Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Csorna–Kapuvár 3:1 - Nagy a létszámkülönbség a bölcsődékben

A két rábaközi szomszédvár bölcsődei létszáma között háromszoros a különbség Csorna javára.
A nagymértékű eltolódásra a szakemberek sem találják a magyarázatot, Kapuváron vélhetően mások a szülői szokások.

Lapunk a napokban kapta meg a Központi Statisztikai Hivataltól a megye bölcsődei létszámait, melyben egy nagyon érdekes statisztikára bukkantunk. A két megyei szomszédvár, Kapuvár és Csorna bölcsődei létszámában háromszoros eltérés van Csorna javára (63 engedélyezett férőhely) Kapuvárral szemben (napjainkban 26 gyermekkel, a megyei statisztikában 20 van), holott mind a nagyjából 11 ezres lakosságszám, mind a munkahelyek számában megegyezik a két kisváros. A dolog érdekessége, hogy az utóbbiban Kapuvár talán kicsit erősebb is keleti szomszédjánál.

A közel háromszoros különbségre a szakemberek sem találják a magyarázatot, Hámori György kapuvári polgármester úgy véli, a szülői szokások terén kell keresni az eltérés ilyetén mértékét.

A csornai bölcsődét 1980. szeptember elsején nyitották meg a jelenlegi helyén. Három éve újították fel az intézményt. A gyermekek a Szent István téri park emeletes házsora alatt vannak elhelyezve, minden igényt kielégítő helyszínen. Némethné Élő Zsuzsanna intézményvezető elmondta: napjainkban öt csoportszobában foglalkoznak a kicsikkel, a helyi létszám néhány éve még a mait is meghaladta. Tavaly szeptembertől csökkentették a létszámot.

Némethné Élő Zsuzsanna: Számomra is furcsa ez a nagy különbség a két város között.
Némethné Élő Zsuzsanna: Számomra is furcsa ez a nagy különbség a két város között.


– Jelenleg 63 gyermekre 18 dolgozót foglalkoztatunk, előtte 72 férőhelyünk volt, a jelenlegi létszám várhatóan továbbra is tartható lesz, ám természetesen többet szeretnénk – mondta az intézményvezető. Nagy reményeket fűz a nemrég bevezetett gyed-extra intézményéhez, ahol a szülők az ellátás mellett is elmehetnek dolgozni, növelvén a bölcsődei létszámot.

– Csornán nincs várólista, a jelentkező gyermekeket felvesszük, 63 férőhelyig – tette hozzá Némethné Élő Zsuzsanna.

A kapuvári Király-tó Óvoda és Bölcsőde munkatársai és bölcsődés gyermekei idén áprilisban vehették birtokba a közel 100 millióból felújított és kibővített bölcsit. Boros Imréné intézményvezető szerint a jelenlegi 26-os gyermeklétszámot minden nehézség ellenére bővíthetnék 38-ig, melyhez több csoportszobát és többek közt jobb feltételeket (például külön torna- és sószoba) is biztosít az új intézmény, ahol napjainkban 4 gondozó és 2 szakácsnő dolgozik. Kapuvár nemcsak a helyi gyermekeket, hanem a járás szinte összes településének gyermekeit fogadja. Ennek ellenére is majdnem harmada a létszám a csak Dörrel együttműködő Csornával szemben. Pedig várólista Kapuváron sincs és mégis annyi gyermeket fogad a helyi bölcsi, mint a jóval kisebb Jánossomorja (39), Nyúl (28) vagy akár Győrújbarát (26).

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetnap aug. 22-én a súlyos beteg rábacsécsényi kisfiúért

Csongrádi Bence a leukémiával és a ritka ALD betegséggel harcol. Tovább olvasom