Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Csorna-Csatárimajor: harminchektárnyi szemetet tüntettek el

Befejeződött a mosonmagyaróvári nagytérség hulladéklerakóinak rekultivációja.
A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás összesen huszonnégy lerakót számoltatott fel. Az ehhez szükséges 2,1 milliárd forintot az Európai Unió és a magyar állam biztosította. A projekt 2005-ben kezdődött. Elkészültek a hulladéklerakók rekultivációs tervei, amelyekkel a társulás százszázalékos uniós és hazai támogatást szerzett a munkák kivitelezésére.

A mosonmagyaróvári társulás rendelkezésére 3 milliárd forint állt, melyet az állami és önkormányzati tulajdonban lévő területek mentesítésére kaptak. Saját forrásként 27,5 millió forintot vállalt a magántulajdonban lévő területek rendezéséhez, mentesítéséhez. A tényleges kivitelezési munkálatok tavaly márciusban kezdődtek. A rekultiváció összesen 30 hektárnyi szennyezett területet érintett. Összesen 2 millió köbméternyi hulladékot tüntettek el. 8,5 hektárt teljesen megtisztítottak, felszedve ezekről mintegy 100 ezer köbméter hulladékot. Ezt átrostálták, a kihullott földet bevizsgáltatták és visszahelyezték. A kirostált hulladékot lerakóban helyezték el. A fennmaradó 21,5 hektár egy részében a hulladékot felszedték, vízzáró szigetelést létesítettek, majd erre helyezték vissza a részben kezelt hulladékot és felülről is vízzáró szigetelőréteggel zárták le. Más lerakóknál függönyfallal szigetelték el a hulladékot a környezettől.
Valamennyi helyben történt rekultivációnál a vízzáró rétegre földtakarás került, amelyekbe növényzetet telepítettek. Így 1,9 millió köbméter hulladékot ártalmatlanítottak, a helyszíneken monitoringkutak létesültek. E területeken 2020. december 31-ig semmilyen jövedelemszerző tevékenység nem folytatható. A társulás a lerakókat átadta az illetékes önkormányzatoknak utógondozásra.

A társulás a projektet végül is bruttó 2,1 milliárd forintból valósította meg, amiből mintegy 1,9 millió forintot költött a tényleges kivitelezésre, és 205 milliót biztosított a munkák műszaki-mérnöki felügyeletére, a közbeszerzések intézésére, kommunikációra. 

Páliban a falu nyugati szélén tüntették el a szeméttelepet.
Farádon is eltüntették a szeméttelepet.

Olvasóink írták

  • 1. miro132 2012. május 11. 14:36
    „Tisztelt Kisalföld! Nem értem, hogy mi köze van Csatárimajornak ehhez a projekthez. A városrész területe biztosan nincs 30 hektár. A körzeti szemét lerakó pedig Jánossomorján van. Kérem segítsenek megoldani ezt a rejtéjt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz nincs, foltos marad a főtér Csornán

A csornai utcákban útépítők dolgoznak: a burkolatjavítás keretében a városháza előtti teret is… Tovább olvasom