Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Csökkentették a költségvetés hiányát

Kapuvár leköszönő képviselő-testülete beszámolót hallgatott meg az elmúlt ciklus munkájáról és tárgyalták az idei költségvetés módosítását.
Kapuvár önkormányzatának képviselő-testülete utolsó rendes ülését tartotta hétfőn este. A napirendi pontok tárgyalása előtt Biczó Kálmán, a polgármesteri hivatal munkatársa ismertette a Sedes Sapientiae idei ösztöndíjasainak névsorát. A hivatalos napirendi pontok közül elsőként az önkormányzat gazdasági és humánprogramjának ciklusbéli végrehajtását ismertette a polgármester.
Biró Péter szóbeli kiegészítésében elmondta: Kapuvárnak jelenleg tízezer-nyolcszázhuszonkilenc lakosa van, mely létszám az utóbbi években stagnál.
A városban kétszázhatvanöt nyilvántartott munkanélküli van, ez valamivel több mint három és fél százalékos munkanélküliségi mutató.
Kapuvár első embere az idegenforgalmi és kereskedelmi fejlesztéseiknél pozitívumként értékelte a nagy kereskedelmi láncok városbéli megjelenését. Az infrastrukturális beruházásokról szólva hozzátette: míg 1999-ben több mint negyvenmillió forintot, addig 2003-ban ennek több mint dupláját fordították az önkormányzati utak rendbetételére. Az idei évben azonban csak hetvennégymillió forint jutott erre a célra. Kapuvár sportjáról szólva örvendetesnek tartja a különböző sportszakágak nagy számát, külön kiemelve a város karatésainak színvonalas munkáját. A kulturális életről Biró Péter kijelentette: sajnos rendkívül alacsony a helyi kulturális rendezvények látogatottsága, a város talán egyedül a Hanság Expóra mozdul nagyobb számban.
A beszámolóhoz hozzászóltak a testület bizottsági elnökei is. Kóczán Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke a több pályázati pénz bevonását hiányolta a városi fejlesztésekből, ám ezek megvalósulása révén élhetőbb várost vizionált. Boldis Géza, a pénzügyi bizottság vezetője szerint „nem minden úgy sikerült, ahogy elterveztük". Hámori György a város katolikus iskolájának szerepét és a környezetvédelmet hiányolta a beszámolóból, bár azt hozzátette: nagy eredmény, hogy az intézmények még üzemelnek a jelenlegi feltételek közt. Boross János az egészségügyi bizottság részéről kiemelte az orvosi rendelők felújítását és a központi háziorvosi ügyelet megszervezését. A képviselők közül Varga Géza hozzászólásában megoldandónak nevezte a város közlekedési és hulladékkezelési gondjait.
A további napirendi pontokban először a város idei költségvetési rendeletét módosították a képviselők. Lugosiné Kelemen Judit, a pénzügyi iroda vezetője örömmel jelentette ki, hogy a kezdeti ötszáztízmillió forintos költségvetési hiányt, napjainkra százötvenmillióval csökkentették. Több beruházást azonban – a pénzügyi helyzetre való tekintettel – jövőre toltak el. Ezzel együtt az idei évet a beruházások évének nevezte.
A testület javaslatot tett egy közhasznú társaság alapítására, melynek a Németországból bejövő egészségügyi adományok elosztása lesz a feladata, az alapítást azonban a következő testületre bízták.
A képviselők nem szavazták meg a részvételt az iskolatej-programban. Indoklásként megjegyezték: az önkormányzat által finanszírozott, de a tanulóknak ingyenes ital jó része a kukákban kötött ki az elmúlt tanévben is.

A Sedes Sapientiae idei díjazottjai
Bencsics Zsuzsanna Éva, Benedek Andrea Eszter, Borbély Adrienn, Horváth Beáta, Lengyel Eszter, Bódai Zsuzsanna, Énzsöly Miklós, Hoffer Károly, Najdek László és Varga Dóra. Dicsérő oklevelet kapott Boros Viktor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megnyílt az óvoda

Fehértón három évig nélkülözték az óvodát, idén azonban a gyereklétszám kedvező alakulásának… Tovább olvasom