Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Csökkent a bűncselekmények száma Kapuváron

Kapuvár - Csökkent a bűncselekmények száma tavaly Kapuváron és környékén. A „sláger” még mindig a besurranásos lopás, ám javul a felderítés.
A rendőrkapitányság állománya előtt a minap tartotta tavalyi évértékelőjét Kiss Zoltán alezredes. A kapuvári rendőrkapitány hangsúlyozta: 2007 különleges volt a kapitányság életében, hiszen áprilisban vették birtokukba az új épületet.

A 2007-ben 313 bűncselekmény vált ismertté, ami némi csökkenést mutat 2006-hoz képest. Az általános felderítési mutatót (73 százalék) szinten tartották a kapuvári rendőrök.

A lakosság biztonságérzetét befolyásoló 208 bűncselekményből (többek közt lopás, betöréses lopás, rablás, gépkocsilopás, testi sértés) 148-at felderítettek a rendőrök, ami közel hetvenkét százalékos eredményességet jelent.

Az ismertté vált bűncselekmények döntő többségét a vagyon elleni (164) és a közrend elleni (74) cselekmények teszik ki. Az előbbinél tavaly mintegy húszszázalékos csökkenés tapasztalható, ám azt meg kell említeni, hogy a lopások száma 75-ről 91-re emelkedett, de ebben a szegmensben nőtt a felderítési mutató is (59,3 százalék), ami az utóbbi öt év legjobb eredménye.

Nagy fogás: Kilencszáz töves marihuánaültetvényt számoltak fel a kapuváriak.

Sajnos több volt a lakásbetörés is (5-ről 13-ra nőtt), de ezen belül többet fel is derítettek a kapuváriak. – Az utóbbi öt évhez képest jelentősen csökkent a gépkocsifeltörések száma Kapuváron – jelentette ki Kiss Zoltán. Az alezredes azonban hangsúlyozta, a fő problémát még mindig a besurranásos esetek jelentik a városban és környékén. Kijelentette, a megnövekedett létszám egyik legfontosabb feladata ezen bűncselekmények megelőzése.

Megállapítható, hogy nőtt a közrend elleni bűncselekmények száma (60-ról 74-re), ezen belül pedig jelentősen emelkedett a garázdaság (22-ről 44-re). Ez általában valamelyik szórakozóhelyhez köthető bűncselekmény. A kapuvári kapitány elmondta, a kábítószeres esetek száma 21-ről 18-ra csökkent, ám ezen esetekben igen erős a latencia. Kiss Zoltán úgy véli – talán a DADA-programnak is köszönhetően –, kezelni tudják a problémát. Egyik legnagyobb „fogásuk" még tavaly nyáron volt, mikor is egy kilencszáz töves marihuánaültetvényt számoltak fel a kapuvári rendőrök.

Ki kell emelni azonban, hogy a 85-ös főút állapotainak „köszönhetően" 134-ről 148-ra nőtt a közlekedési balesetek száma, ezen belül a sérülés nélkülieké 95-ről 102-re, a súlyos sérüléssel járóké 14-ről 20-ra, a könnyű sérüléses és a halálos balesetek száma stagnál.

Az ellenőrzések számának növekedésével azonban 26-ról 34-re nőtt az ittas vezetésen kapott járművezetők száma is.

Kiss Zoltán elmondta, folytatják a bűnmegelőzés terén már jónak mondható munkát (bűnmegelőzési nap, DADA-program), valamint nagy hangsúlyt fektetnek az önkormányzatokkal, a megyei kapitánysággal, a soproni ügyészséggel és a polgárőrszervezetekkel való együttműködésre.

A kábítószeres esetek száma 21-ről 18-ra csökkent, ám a szakemberek szerint igen erős a latencia

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. március 11. 08:18
    „Milyen jó a Kapuváriaknak. Ott még csak hírből sem ismerik a hivatali hatalommal történő visszaéléseket. E körzetben mindenki, azt fizeti a szolgáltatoknak amiért megdolgozik! Semmi túll zás az érték és az ár megállapításoknál! Itt minden szabályos összhangban van. Vagy itt sem veszik mészre az emberek, mikor és hogyan zsebelik ki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sakkoznak, mióta csak az eszüket tudják

Kapuvár - Fiatal koruk ellenére komoly sportsikerekkel büszkélkedhetnek a kapuvári Kurcsics… Tovább olvasom