Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Csökkenő tiszteletdíjak, átszervezett hivatal Csornán

Hétfői rendkívüli ülésén elfogadta a város költségvetését a csornai képviselő-testület. Az elmúlt két hétben folyamatosan egyeztettek az önkormányzatot irányító frakciók.

A feladat nem volt könnyű, hiszen 73 millió forintos hiányt kellett eltüntetniük. „Karcsúbb" lesz idén a médiaszerződés, átszervezik a polgármesteri hivatalt és csökkent a képviselők tiszteletdíja is. Egy alpolgármesteri tiszteletdíjat is megspórol a város.

A büdzsével kapcsolatban Turi György polgármester azt fájlalja, hogy a kötvény tőkéjéből 38,7 millió forintot működtetésre kell fordítaniuk. Megtakarítást jelent a költségvetésnek, hogy csökkentették az önkormányzati bizottságok számát.

Megszűnt az oktatási, kulturális és sportbizottság. A képviselői tiszteletdíjak is változtak. Eddig a mindenkori köztisztviselői illetményalap 2,2-szeresét kapták az elöljárók, mostantól a kétszeresét. Hatra csökkent a külsős bizottsági tagok száma, és négyen tiszteletdíjukról is lemondtak. Távozott posztjáról Gecsényi András alpolgármester is.

A csornai képviselő-testület rendkívüli ülésen, a frakciók egyeztetése után fogadta el a költségvetést.
A csornai képviselő-testület rendkívüli ülésen, a frakciók egyeztetése után fogadta el a költségvetést.

Turi György elmondta: a megszorítások része, hogy a polgármesteri hivatalban mindössze két osztály működik a jövőben az eddigi négy helyett. A nyugdíjba vonuló városházi munkatársak helyére nem vesznek fel újakat, egy dolgozót pedig elbocsátanak. Így a hivatal létszáma 31 lesz. Az önkormányzat módosítja szerződését a munka nyilvánosságát biztosító médiavállalkozással. A költségvetésben 3,7 millió forintot különítettek el erre a célra. Megszüntette a képviselő-testület a civil alapot. A korábbi gyakorlat szerint minden évben másfél millió forint állt rendelkezésre a civil szervezetek támogatására. – Sajnos, fejlesztésre nem tudtunk forrást tervezni a költségvetésbe. Útfelújítás, járdaépítés tehát csak akkor lesz, ha sikerül pályázatot nyernünk. Anyagi helyzetünk úgy áll, hogy a kötvény tőkeösszegéből is kell a működtetésre fordítanunk. Ezt szerettem volna elkerülni, de nem sikerült.

Háncs Károly a Fidesz– KDNP frakció tagjaként a Kisalföld érdeklődésére kifejtette: feszes, pontos gazdálkodást igénylő költségvetés készült Csornán. Háncs Károly úgy véli, a helyzet átmeneti, és az ország gazdasági növekedésével majd az önkormányzatok is jobb helyzetbe kerülnek.

Hozzátette: – Frakciónk számos olyan javaslatot tett, melyekkel megtakarítást érhettünk el. Például a bizottságok csökkentése, a tiszteletdíj mérséklése, a hivatal átszervezése – fogalmazott Háncs Károly.

Olvasóink írták

 • 5. sorok_közt 2013. február 28. 11:56
  „Családi úr nem azt ígérte, hogy a műfüves pálya pénzt fog termelni a CSSE-nek?”
 • 4. nagytibi 2013. február 28. 09:21
  „Kultúra! Arról miért nem beszél, hogy a CSSE támogatás összegét a Bizottsági ülésen a KORONÁS tag is megszavazta, támogatta !!!!! A Korona egyesület kapcsán miért nem írja le: ,,város érdekeit semmibe véve" ???”
 • 3. kultura 2013. február 27. 20:10
  „2.Ugye! Csak ezt a cikket kellett végig olvasni, meg a hétfői rendkívüli ülés egy részét megnézni!
  A civil alap amit megszüntettek, abban meg érdekelt lettem volna sokad-magammal.
  Tudod a civil szervezetek támogatására minden évben másfél milla állt rendelkezésre.Most azt is megette a CSSE.”
 • 2. Goldman 2013. február 27. 15:27
  „1. kultura: hú, de járatos vagy :)
  Azonkívül kíváncsi lennék hány képviselő dolgozna ingyen csak a városért.”
 • 1. kultura 2013. február 27. 11:34
  „Hurrá "a frakció számos olyan javaslatot tett amivel megtakarítást érhetünk el"
  Akkor nézzük meg mik is voltak ezek:
  1.bizottságok csökkentése/önként lemondott Klauszer, Korona egyesület/sőt egy alpolgármester is,szintén Korona/
  2.hivatal átszervezése/bezsúfoltak mindent 2 osztályba evvel ellehetetlenítették a hivatal működését/
  Mi lesz a folyamatban lévő ügyekkel és a kistérségtől átkerült feladatokkal,szerződések előkészítése,újabb pályázatok/
  3.tiszteletdíj mérséklése,és a külsősök tiszteletdíjának megvonása/ez volt az egyetlen épkézláb okos ötlet,de ezt a Koronások javasolták/
  A fő megtakarítás aFIDESZ -KDNP/. Független/ frakció részéről hogy a KÖTVÉNY TERHÉRE MEGNÖVELTÉK a CSSE támogatás összegét és így megszavazták a független képviselővel a költségvetést.Még egyszer is hurrá!Az már nem is írom hogy a frakció mindig azt hangoztatta hogy a kötvénypénz csak munkahelyteremtésre és befektetésre legyen felhasználva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondását példaadásnak szánja

Lemondott hétfőn tisztségéről Gecsényi András, Csorna alpolgármestere. A város nehéz költségvetési… Tovább olvasom