Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Csődöt jelentett a pápai húsgyár

Csődeljárást kért maga ellen a Pápai Hús 1913 Kft. A gyár haladékot kért tartozásainak kifizetésére is. A rábaközi gazdák – akik milliós tételben szállították ide is a sertést – szerint Kapuvár után most Pápán véreztetik ki őket. Lélekben már lemondtak a pénzükről...

A Pápai Hús 1913 Kft. csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a Veszprémi Törvényszékhez július 9-én, kedden – jelentette be csütörtökön este a társaság hivatalos honlapján. Megtudtuk, a pápai csődről már napok óta keringtek hírek a rábaközi gazdák körében is, hiszen a pápai dolgozókat már a hét elején értesítették a gyár tulajdonosai. Vagyonfelügyelőként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölték ki.

A vagyonfelügyelők emlékeztetnek rá, a Pápai Hús 1913 Kft.-t a közelmúltban a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette, ezért a csődeljárást e szabályok szerint kell lefolytatni. Megjegyzendő, hogy a kormány ezen intézkedése előtt több mint egymilliárd forinttal segítette a helyi önkormányzatot a cégben való tulajdonrész megvételéhez.

A társaságot a végzés közzétételétől 120 napos fizetési haladék illeti meg. A csődeljárás célja, hogy az adós fizetési haladékot kapjon és ennek időtartama alatt megtalálja a megoldást arra, hogy fizetőképességét helyreállítsa és ennek érdekében csődegyezséget kössön. Hozzátették, a jogos hitelezői igényeket szeretnék kielégíteni. A cég partnereit továbbra is szerződésszerűen ellátja termékekkel.

Horváth István: ˝A disznót elvitte Pápa, a pénzt megtartotta.˝
Horváth István: ˝A disznót elvitte Pápa, a pénzt megtartotta.˝

Áldozó Tamás (Fidesz–KDNP), Pápa polgármestere korábban az MTI-nek elmondta: a cégben az önkormányzat április 22-én szerzett tulajdonrészt, azóta a mintegy négyszáz beszállítóval szemben fennálló tartozás rendezésére kétmilliárd forintot fordítottak és a velük szemben fennálló kötelezettségeiket folyamatosan csökkentik.

E nyilatkozatnak azonban ellentmond az, hogy a polgármesteri bejelentés óta sem fizetnek a gazdáknak, akik ezért nemrég egy beszállítói fórumot tartottak, ahol megjelent a szakminisztérium képviselője is.

– A politikus természetesen minden szépet és jót megígért – fogalmazott lapunknak Lengyel Lajos, a Kisalföldi Sertésszövetkezet ügyvezetője. A kistermelőket tömörítő cég 52 millió forintja ragadt benn Pápán, melynek sorsáról – a kapuvári tapasztalatokat látva – nem sok jót remél az ügyvezető.

– Ez az 52 millió forint huszonnyolc sertéstermelő pénze, akik egyéves munkájukat „bukják", most éppen Pápán – mondta Lengyel Lajos. Hozzátette: a feléjük fennálló tartozás éppen a pápai polgármester nyilatkozata után „lódult meg". – Akkor azt hittük, bízhatunk a polgármester fizetési ígéreteiben – tette hozzá az ügyvezető.

A sziliakhoz hasonlóan több rábaközi gazda fut a pénze után, köztük például a kapuvári Kiss M. Vencel éppen 25 millióját siratja.
– Ez már szinte divat a hazai húsiparban, hogy a tulajdonosok eltűnnek a pénzzel, a gazdákat meg kivéreztetik – mondta a kapuvári sertéstartó. Kiemelte, ha a kapuvárihoz hasonló módszereket tapasztalnak, a legutóbbi találkozó döntése alapján a gazdák az agrárminisztérium elé vonulnak.

Kapuvári kollégájához hasonlóan több mint húszmillióval tartozik Pápa Horváth Istvánnak is. Ő az a gazda, aki farmján legutóbb egy „kalandor" egyetemista lányt is fogadott.  A barbacsi telepet üzemeltető gazda lapunknak kijelentette: lélekben már elbúcsúzott a pénzétől. A csődeljárást egyszerű időhúzásnak érzi. Hangsúlyozta: a tulajdonosok ígéretei ellenére sem tapasztalt eddig sem fizetési hajlandóságot a pápai húsgyártól.

 A pápai húsgyár által kért csődeljárásnak – a szakértők szerint – két végkimenetele lehet. Amennyiben megállapodás születik, azt szerződésben rögzítik a felek és megy tovább a termelés. Ha a hitelezők és a gyár között nem sikerül a megállapodás a 120 nap (maximum egy év) alatt, akkor a céget felszámolják. A következő 120 napban legalább egy hitelezői értekezletet kell tartani.
Olvasóink írták

 • 9. brooklyn 2013. július 23. 13:57
  „A mezokovesdi 400 millios foci tamogatas,vagy Felcsut vagy videoton tobb milliard megy el,nem beszlve a fradirol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!De a lenyeg orban pici jol erzi magat megha a nepe ehen is hal!!!!!!

  gartulalok o.v”
 • 8. pancser 2013. július 18. 17:39
  „Sajnálatos ami történik Pápán. Egy rosszul gazdálkodó cégbe soha nem szabad pénzt fektetni teljes átvilágítás és teljes felsővezetés csere nélkül. Miért nem hozattak egy válságmenedzsert valahonnét a tulajdonosok?”
 • 7. Köszörűs 2013. július 16. 18:47
  „HAJDUBÉT?

  Észérvekkel nem magyarázható undorító hisztéria keltés.”
 • 6. BJ.MÓVÁR 2013. július 16. 13:20
  „A FIDESZRE jellemző másokat hülyének néző kampányfogás a HajdúBét kárpótlás!!! Voltak tejüzemek,konzervgyárak,más húsfeldolgozók is akik nem fizették ki a beszállítóikat! Vajon miért szívügyük a HAJDUBÉT? Nem az embereken akarnak segíteni,csak hangulatot kelteni,kampányolni!!!”
 • 5. jn 2013. július 16. 07:38
  „"az adós fizetési haladékot kapjon és ennek időtartama alatt megtalálja a megoldást arra, hogy fizetőképességét helyreállítsa"
  Lehetetlen !! 27%ÁFA + HU-GO díjjal növelt élősertésár .... (ráadásul a fogy. árak is nővekedni fognak , persze 3% infláció majd össze lesz hazudva , NO PROBLÉMÓ)
  Mi magyarok tényleg nagyon jól értünk saját tönkretételünkhöz .
  A földtörvényen cirkuszolnak , mikor az már évekkel ezelőtt lefutott meccs volt (EU szabályozás) , mellesleg Ukrajnában annyi földet vehet bárki amennyit akar , csak át kell lépni hazánkat ; a termény felvásárlás meg már ma is osztrák kézben van .
  Sajnos a húsipar is a cukorgyártás sorsára jut , nagyüzemi szinten szinte eltűntetik .
  DE MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT (???)”
 • 4. machers 2013. július 15. 23:00
  „1. load 2013.07.15. 13:30
  Még jó, hogy nem azt állítod, hogy a Csórifürdő FC. támogatását szánnád erre a célra. Tessék végre tudomásul venni, hogy a Medence Géniusza szereti a focit. Mindent a maga helyén kell kezelni:
  http://www.borsonline.hu/20130713_400_milliot_kap_az_allamtitkar_csapata”
 • 3. dödike 2013. július 15. 16:02
  „Bezzeg a <moderálva> szóvivők most mélyen kussolnak.A jobbos kommentelők szintén,pedig a rokonuk is járhat így.”
 • 2. kerteszb 2013. július 15. 14:29
  „Hittetek egy fideszesnek, gazdák? Persze most nem lesz Hajdú-Bétes kártérítés, csak nagy elhallgatás.”
 • 1. load 2013. július 15. 13:30
  „A múlt héten dönöttek a Vidékfejlesztési Minisztériumban a HajdúBét károsultjainak 300 milliós kártérítéséről, most nem szabadna feloszlani hagyni a bizottságot, azonnal dönteniük kellene a pápai és kapuváris húsos károsultak kárpótlásáról is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Él a tér, megszépült a belváros Kapuváron

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át péntek délután a felújított belvárost a kapuváriaknak.… Tovább olvasom