Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Csirkével, zöldséggel spóroló falvak

Bevételei kiegészítésére számos település önkormányzata folytat gazdálkodótevékenységet a zöldségtermesztéstől a csirketenyészetig. A munkákat közmunkások végzik.

Évekkel ezelőtt merült fel az igény, hogy a rábaközi önkormányzatok gazdálkodjanak, így Kapuvár és Csorna önkormányzati cég alapításába fogott, mely már piaci alapú tevékenységet is folytathat, kiegészítve a tulajdonos költségvetését.

A két kisváros ötletét a rábaközi kistelepülések is megirigyelték. Himod már megszervezte saját cégét, Beledben is tárgyaltak róla a képviselők. A cégek megalakulásáig is igyekeznek segíteni magukon a települések.

Lassan jellemzővé válik a helyi felvevőpiacra szánt
zöldségtermelés, néhol pedig az állattenyésztésen is gondolkodnak.

 
A munkákra többnyire közcélú munkásokat alkalmaznak a települések, ahogy például a himodi önkormányzat két földdarabján is.

– Önkormányzatunk a falu legnagyobb foglalkoztatója, úgy vélem, a közcélú munka mint foglalkoztatási forma bevezetése a kormány egyik legjobb ötlete volt – fogalmazott Módos Ferenc polgármester.

Hangsúlyozta, azonkívül, hogy az eredeti tervekben szereplő tisztítási, takarítási munkákat elvégzik, egyre több formában foglalkoztatják őket. Az egyik ilyen a községháza zöldségtermelő programja. Ezen napjainkban már két helyszínen, közel 4000 négyzetméteren dolgoznak a himodi közcélúak. A megtermelt zöldséggel a helyi konyha választékát növelik.
 – Emellett megmaradt az eredeti kertészeti jellegű munkakör is. Ennek segítése érdekében tanfolyamra is elküldtük a közcélú munkásokat – mondta a polgármester. Az önkormányzat gazdálkodási tevékenysége rövidesen szálláshelyek üzemeltetésével bővül, esetleg újabb munkahelyek létesítését vonva maga után.

A beledi városháza évek óta végez mezőgazdasági tevékenységet. Jakab Zoltán alpolgármestertől megtudtuk, kéthektáros területükre idén újra zöldséget ültettek: borsót, burgonyát, palántát.
 

– Terményeink zöme a helyi konyhára kerül, ám burgonyából jut a helybéli rászorulóknak és egyéb értékesítésre is – mondta Beled alpolgármestere. A munkát jobbára itt is közmunkások végzik. Érdekesség, hogy Beled épületeinek felújítási munkáiba is bevonja utóbbiakat, ezzel is csökkentve a helyi költségvetés kiadásait.

A dél-rábaközi kisváros egyéb tevékenységgel is szeretné gazdálkodását bővíteni. Tompáné Balogh Mária polgármester egy merőben szokatlan tervet ismertetett lapunkkal. – A város jelenleg rendelkezik egy használaton kívül álló állatátvételi hellyel. Ezt – pályázati forrásokból – szeretnénk csirketeleppé alakítani, tovább segítve a helyi gazdálkodást – jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átépítik a ravatalozót

A kivitelező megkezdte a bősárkányi temető ravatalozójának átalakítását. Tovább olvasom