Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Csiri, az udvarlakó vaddisznó

Vásárosfalu, e kis dél-rábaközi község lakója Ambrus István, aki nem mindennapi, háziállattá szelídült vadat tart az udvarán. Csiri, a vaddisznó szerencséjének köszönhetően tavaly tavasszal került a győri származású fiatalemberhez.
Ambrus István tavaly március közepén talált egy vadmalacot, siralmas állapotban. Hazavitte és kétheti ápolás után a csöppnyi jószág végre lábra állt, köszönhetően annak is, hogy szinte azonnal elfogadta gazdája kezéből a táplálékot. Kismalacként bejárása volt a lakásba is, de amióta megnőtt és „csibészkedik", érthetően az udvarra szorult. Ambrus István szerint Csiri társaságkedvelő állat, s nemcsak az embereket szereti, de az eredendően disznóvadászatra kiképzett kutyákkal s a szomszédban tartott lovakkal is „barátkozik".

Ambrus István szerint a vaddisznó a legóvatosabb erdőlakók egyike, de a nála nevelkedő állatnak az emberrel való játékra ugyanolyan igénye van, mint a kutyáknak.

Ottjártunkkor, amikor gazdája kiengedte helyéről, azonnal körbefutotta gondozóját, majd e sorok íróját is rendesen besározva megkezdte négykörös levezető futását.

Csirit az erdőbe már nem lehetne visszaengedni, talán még a vadászok puskája elé is odaállna. A téli időszakot nagyon kedveli, szinte naponta sétáltatja gazdája, akitől még ekkor sem távolodik el messzire. A szomszédok elmondása szerint is nagyon szelíd és játékos természetű állat a megszelídült vaddisznó, a község nagy része kedveli. Állítják, ha megbántják valamivel, éppen úgy megsértődik, mint az emberek.
Csiri egyébként nem az első lakó Ambrus István udvarán.

Korábban díszállatok tartásával foglalkozott, s ebbéli hobbijának nagyon megfelel a vásárosfalui környezet, nem véletlenül választotta öt éve otthonául a rábaközi települést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellátatlanul maradhatnak a kisfalvak

Félő, hogy az EU-csatlakozáskor hatályba lépő, a minőségbiztosításról szóló és a kiskereskedők… Tovább olvasom