Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Csipkekészítők találkoztak Csornán

Hagyományteremtő szándékkal a magyar csipkekészítők részvételével rendeztek konferenciát Csornán.
A hét végén a Magyar Csipkekészítők Egyesülete, a Csornai Múzeum és a Városi Művelődési Központ közösen rendezte meg a csipkekészítők országos konferenciáját. V. Szalontay Judit néprajzkutató, múzeumigazgató elmondta: a szervezők választása azért esett a rábaközi városra, mivel a nyugat-dunántúli régióban a legősibb időszakra nyúlik vissza a tűcsipkekészítés hagyománya. A helyszín kiválasztásában nagy szerepet játszott a „Csornai menyecskekendő" című tanulmánykötet megjelenése is, melyben közel 60 kendő mintarajzát és öltéstechnikáját közölték.

– A konferencia programjának összeállításánál egyebek mellett arra törekedtünk, hogy az ország területéről ideérkezett csipkekészítőket tájékoztassuk a történelmi Sopron vármegye múltjáról – közölte V. Szalontay Judit. – Jeles néprajzkutatók tartottak előadást a magyar parasztviselet történelmi alakulásáról, a kapuvári és a csornai népviseletről, illetve a csipke szerepéről a rábaközi viseletek díszítésében. Az előadások eddig sehol nem hangzottak el. Az elmélet után gyakorlati öltéstechnikai bemutató következett. A résztvevők megismerkedhettek a csornai rátétes menyecskekendő készítésének technikájával, amit Székely Erzsébet csornai születésű népi iparművész mutatott be.

V. Szalontay Judit szerint a rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, az ország távoli részeiből érkeztek a csipkekészítők, és a néprajzkutatók érdeklődését is felkeltette a program. Előadóként vett részt a rendezvényen Erdei Lilla, a budapesti Iparművészeti Múzeum muzeológusa. Az elkövetkező időszakban Csornán az általa gondozott gyűjteményből terveznek kiállítást. A konferencia résztvevői a kapuvári Rábaközi és a höveji Csipkemúzeumba is ellátogattak.

– A programot szakmai továbbképzésnek is szánjuk, hagyományteremtő szándékkal rendeztük, a jövőben kétévente szeretnénk megszervezni – fűzte hozzá az igazgatónő. – Így mód lesz arra, hogy az alkotók fejlesszék a gyakorlati ismereteiket, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk az elméleti tájékozottság bővítésére.

A Csipkekészítők Egyesülete alkotóinak munkáiból kiállítást rendeztek a Csornai Múzeum kazettás termében, ahol a történelmi csipkék új feldolgozásával és a csornai menyecskekendők gazdag változataival is megismerkedhetnek az érdeklődők. Emellett fényképpel és korának munkáival emlékeznek Pócza Margit höveji hímzőre, a népművészet mesterére, aki a csipkekészítést országszerte népszerűsítette. A kiállítás november 22-ig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen köztéri internet Csornán

Budapest és Győr után Csornán is kiépül a rádióalapú ingyenes internethálózat. A beruházást felerészben a szolgáltató, felerészben az önkormányzat finanszírozza. A telepítés első üteme várhatóan ez év végéig befejeződik, így akár a Szent István téri park közepéről is ingyenesen elérhető lesz a világháló. A beruházás még idén megkezdődik.  Tovább olvasom