Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Cserkésztábor a Rábaközben

Népdalokat tanulnak, éjszakánként kétórás váltásban őrséget adnak a táborozó csornai és farádi cserkészek.
A Farádtól néhány kilométerre fekvő Hanyi csárda másfél éve a premontrei prépostság tulajdona. Azóta a csornai és farádi cserkészek nyaranta legalább egy hétre birtokukba veszik. A gyerekek a tábor ideje alatt igyekeznek minél többet elsajátítani a cserkészetről a két vezető, Eőry Cecília és Szár Gyula Gergely segítségével.

– Az első nap legfontosabb feladata a sátrak felállítása volt, amit egy táborépítő csapat végzett. Szerettük volna a kisebbekkel is gyakoroltatni ezt a műveletet, de a nagy eső miatt erre most nem volt mód. Az idő az első napokban nem volt túl kegyes hozzánk, de a gyerekek még a szabadban töltött viharos éjszakát is élményként fogták fel – mondta a csornaiak vezetője, Szár Gyula Gergely.

A negyven cserkész napi programja közé tartozik a reggeli sátorszemle, torna, zászlófelvonás, reggeli mise, cserkészismeretek elsajátítása. Megtanulják például, hogyan kell csomót kötni, különféle tábori építményeket, csajkafát, sorompót készíteni. Külön érdekességnek számít, hogy falubeli gyerekek mindennap pónifogattal szállítanak vizet a táborba. Esténként népdalokat tanulnak élő citeraszóra, majd a vacsora után következik a tábortűz – a nap fénypontja –, melynél minden őrs bemutatja öt-tíz perces tábori műsorát különféle témákban. Ám a nap legizgalmasabb része mégiscsak az éjszakai őrség.

– Mindennap másik őrs teljesít szolgálatot, kétóránként váltják egymást a párok. Ekkor is sok élménnyel gazdagodhatnak a kiscserkészek. A napfelkelte például felejthetetlen – tette hozzá Szár Gyula Gergely.
Az étkeztetésben különösen fontos szerep jut a farádi cserkészanyukáknak, akik segítenek az ebéd és a vacsora kiosztásában. Gyula elmondása szerint nélkülük nem mennének ilyen gördülékenyen a dolgok.

A közösen eltöltött mozgalmas hetet különféle programok teszik még színesebbé: számháború, túrázás, akadályverseny, strandolás és nyílt nap.

– Ilyenkor köszönjük meg támogatóinknak a segítséget, beszámolunk az elmúlt egy hét eseményeiről, a vetélkedő keretében meg ügyességi és cserkészfeladatokkal kell megbirkózniuk a játékosoknak. Végül pedig egy őrsök közötti főzőversenyt rendezünk. Szeretettel várjuk a szülőket, a támogatókat és minden érdeklődőt, aki szeretne többet megtudni a cserkészetről – mondta el végezetül a csoport vezetője.
A táborozás a farádi templomban szentmisével ér véget, ahova lovas szekerekkel érkeznek a cserkészek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mátrixrendszer előnyei a szülészeten

A főorvos elhunytával nehéz helyzetbe került a kapuvári kórház szülészeti osztálya. Tovább olvasom