Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Cseh sörnapok Kapuváron - sok-sok fotó

A cseh sörgyártás első írásos emléke még 930-ból származik, akkoriban a szerzetesek készítették e nemes italt.


A jó sör négy minőségi alapanyagból készül, a gyártás egyik legfontosabb láncszeme a léhűtő és az italt lágerba is zárják. A több mint ezeréves cseh sörkultúra egyes termékeit a gyógyászatban is használják.

Az elmúlt hétvégén már a második alkalommal megrendezett cseh sörnapokon Martin Imre vendéglős beszélt lapunknak a több mint ezeréves sörkultúráról. A cseh sörgyártás első írásos emléke még 930-ból származik, akkoriban a szerzetesek készítették e nemes italt.

 A fővárosi vállalkozó vallja, a jó sör itthon ok nélkül nélkülözött, tökéletes ital. – A nagyüzemi sörgyártást Magyarországon kifejezetten gyenge minő-
ségűnek tartom, sok és rossz sört gyártanak – mondta a vendéglős, aki a kézműves sörgyártásra esküszik.

Martin Imre kiemelte, a jó sörhöz négy alapelem kell: víz, maláta, komló és élesztő, ám mindez a tradíció, a tudás és a termékkel szembeni alázat nélkül mit sem ér. – A sört komlóból, vízből főzik, majd az egyik legfontosabb szakember, a léhűtő következik, aki a 90 fokos megfőzött sört 10 fokra hűti vissza. Ez a művelet nagy tapasztalatot és szaktudást igényel – mondta a szakértő. Ezt követi az erjesztés. A tradicionális cseh sör úgynevezett alsó, nyílt kádas erjesztésű. – Már az is nagyon látványos dolog, amikor egy 15 méteres, 3 méter mély, feszített tükrű kádban erjed a sör – mesélte Martin Imre. Itt kerül a léhez az élesztő. A kis gyárak sosem használnak szűz élesztőt, ezt általában a nagyobb üzemektől szerzik be, hiszen a sör az egyetlen ital, melyben az élesztő megmarad.

– Az élesztővel ellátott lé két-három hétig az úgynevezett lágerba kerül, az ilyen sört ezért hívják lager sörnek – mondta Martin Imre. A láger után, 6–18 fokon 40–60 napig érlelik a sört, amikor is természetes szénsav keletkezik benne. Ezért a kézművesitalok csapolásához nem használnak külső szénsavat. A cseh kézműves sörgyártás világhírű, a világ legjobb sörét is a cseh Primátor sörgyár gyártja.

– Érdekesség, hogy például a Chodobar sörben való fürdést a cseh társadalombiztosítás támogatja, eredeti gyógyhatása, magas B-vitamin-tartalma miatt – mondta Martin Imre. Kiemelte, a cseh sörkultúra nem merül ki az amúgy kiváló minőségű italok fogyasztásában. – Csehországban a sörfogyasztás társadalmi elfoglaltság, a csehek jellemzően nem isznak a sör mellé röviditalt, a fogyasztás közben beszélgetnek, ismerkednek, utóbbival kiváltva az internetes közösségi oldalakat – tette hozzá a fővárosi szakember.

A cseh sörnapok nemzetközi jellegét a főzőverseny is kiemelte, ahol a Kapuvári Bográcsos Egyesület jóvoltából délvidéki vendégeket is köszönthettek Kapuváron. A Bene Sándor (Fehér Asztal Lovagrend) vezette nemzetközi zsűri döntése alapján a versenyt a Három Muskétás nevű csapat nyerte a Höveji Nyakleves, az osli önkormányzat csapata és a zentai Balog Goran előtt. A szintén délvidéki, csókai Borsos Kálmán különdíjat vehetett át.

Cseh sörnapok Kapuváron I.

Cseh sörnapok Kapuváron I.
Cseh sörnapok Kapuváron I.

Olvasóink írták

 • 3. levente0304 2013. június 11. 08:45
  „Szép Tőled, és köszönet érte, hogy Te is ott voltál, és nem a Bajnai elvbarátoddal szórakoztál a Balatonon !)))
  Részemről a téma lezárva !!!”
 • 2. hajracsorna 2013. június 10. 21:03
  „Hát még mennyi inkubátorházat lehetett volna venni abból a pénzből, amit ott elköltöttek a kapuváriak, ugye? :-) Meg mentőautót, meg tűzoltóautót, meg lélegeztetőgépet, meg segélyt, meg utat, meg hidat, meg bármit. Levente, szerintem legyél kapuvári polgármester, aztán vedd el az emberek bérét, és oszd szét belátásod szerint.

  Egyébként pedig respekt minden kapuvári önkéntes tűzoltónak és minden kapuvári önkéntesnek, akikkel találkoztunk a gátakon. Hajrá cseh sör! :-)”
 • 1. levente0304 2013. június 10. 20:36
  „Mennyi homokzsákot megmerhetett volna, az a jó pár ember !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartálykocsi ütközött fának a 86-oson, gázolaj ömlik a szántóföldre - félpályás útzár

Beled és Páli között egy cseh tartálykocsi ütközött fának csütörtök délután. A műszaki mentés órákig… Tovább olvasom