Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Csatornázhatnak: túl vannak az első fordulón

Bősárkány - Európai uniós támogatással végre megépülhet a bősárkányi szennyvízcsatorna-rendszer. A település tizenhárom éve kezdeményezte először, hét éven át pályázott rendületlenül, ötször nyújtották be igényüket: 2012-ben végezhetnek a beruházással.
Közel másfél évtizede tartja napirenden a bősárkányi önkormányzat a község csatornázását. Eddig öt pályázatukat utasították el, a hatodikkal „pénzükhöz" juthatnak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ugyanis első körben továbbjuttatta pályázatukat, azaz minden esélyük megvan a végső sikerre. 55,8 millió forintot nyertek a bősárkányiak, amiből a beruházás előkészületeit finanszírozzák.

Bősárkány a csornai szennyvíztisztítóhoz csatlakozik. Az eddigi tulajdonosok, Farád és Csorna önkormányzatával, illetve a Pannon-Víz zrt.-vel alakítanak társulatot. A telepet a projekt keretében felújítják. Szalay Imre bősárkányi polgármester a Kisalföldnek elmondta: az előkészületekre összesen 65,7 millió forintot fordítanak, amihez most megnyertek 55,8 milliót. A saját erőt szintén pályázati támogatással szeretnék biztosítani. Ebből fedezik a pályázat második fordulós elkészítését, a végleges megvalósíthatósági tanulmány, a kiviteli tervek, a közbeszerzési eljárás, a műszaki ellenőrzés, a lakossági tájékoztatás, a víziközmű-társulat szervezésének költségeit.

– Decemberig kell elkészíteni a projekt komplett programját úgy, hogy az elbírálás másnapján akár kezdeni is lehessen a munkát – jegyezte meg Szalay Imre. – Az első fordulós döntés egy ígérvény a kiíró részéről, tehát mindenképpen számítunk a támogatásra.

Tizenhárom éve várják, hogy csatornájuk lehessen – mondja Szalay Imre.
Tizenhárom éve várják, hogy csatornájuk lehessen – mondja Szalay Imre.

A bősárkányi pályázat összesen másfél milliárd forintos költségvetésű. Ebből 800 millióba kerül a rendszer kiépítése a faluban, illetve a csornai tisztítóig. 700 millió forint a telep felújítására lesz. A helybelieknek 200 ezer forinttal kell hozzájárulniuk a beruházáshoz, amit tíz év alatt törleszthetnek le.

Az önkormányzat vezetői úgy gondolják, hogy pályázatukat jövő tavasszal bírálják el. A döntés után kezdhetik a beruházást és legkésőbb 2012-ig végezni akarnak.

– Dátumot eddig soha nem mertem mondani, de most nyugodtan ki lehet jelölni a beruházás végét – tette hozzá a polgármester. – Mind a beruházóknak, mind a kivitelezőknek szigorúan be kell tartaniuk a 2012-es határidőt.

A bősárkányiak 1996-ban akartak először csatornát Csornával és Faráddal közösen. Az akkori jogszabályok azonban ezt nem tették lehetővé. 1999-től nyolc környékbeli településsel tervezték a beruházást. Az évek alatt többféle elképzelés is szóba jött: csornai csatlakozás, önálló tisztító megépítése. Összesen ötször pályáztak, forráshiány miatt mindannyiszor elutasításban volt részük. Mindeközben egy kormányrendelet miatt lemaradt a nyolc társközség, Bősárkány egyedül próbálkozott tovább. Először önálló tisztítóval, aztán megint a csornai csatlakozás tervével, amivel végül is nyertek. Közben eltelt tizenhárom év, és a beruházás az eredeti, azaz az 1996-os tervek szerint valósulhat meg.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. április 24. 12:34
    „Azt biztos kifelejtették, hogy a szennyvizet a lakosság a saját áramszámlája terhére egy 2 "collos" csövön búvárszivattyúval kell nekik kinyomatni az utcai gyűjtőbe. No és ha elromlik, a szivattyú, akkor emelkedik az tulajdonos áramszámlája, ha nem veszi időben észre. Ez ám a jó üzlet a szolgáltatóknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falubusz szociális feladatokra

Osli - Közel hétmillió forint pályázati pénzből és húszszázaléknyi önerőből új falubuszt kapott az… Tovább olvasom