Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Csatornázás és az iskola működésének átalakítása

Rábapordány új polgármesterének hivatalba lépése után sorra szervezik a különböző rendezvényeket.
Rábapordányban a közösségi életet szeretné fellendíteni Pásztorné Szakács Gabriella polgármester. Ennek jegyében kezdi meg működését az ifjúsági klub, rendeztek nyugdíjasünnepséget és az együvé tartozást jelképezi a közös községi adventi gyertyagyújtás. Az október elsején hivatalba lépett faluvezető tervei között persze sokkal „prózaibb" elképzelések is szerepelnek. Ilyen például a csatornázás megoldása, az intézmények működésének áttekintése és a belterületi utak karbantartása.

Programok, hagyományteremtés

– Hivatalba lépésem után azonnal megkezdtem választási programom megvalósítását. Azt hiszem, valamennyi pontjában sikerült előrelépni az elmúlt két és fél hónapban – mondta a Kisalföldnek Pásztorné Szakács Gabriella. – Rövidesen megkezdi működését az ifjúsági klub, amivel a helyi fiatalok életét szeretnénk színesíteni. Az időseknek nyugdíjas-találkozót szerveztünk, ami nagy sikert aratott, hiszen három éve nem volt ilyen Rábapordányban. Hagyományt szeretnénk teremteni adventi rendezvényeinkkel, ilyen például a közös gyertyagyújtás minden vasárnap a templom előtt. Az óvodások, iskolások, középiskolások, illetve a nyugdíjasklub tagjai gyújtják meg a gyertyákat. Tárgyaltam a helyi sportélet vezetőivel, hiszen egy faluban nagyon sok embert megmozgatnak a sportesemények. Egy hónapja az iskolai tornateremben szakember irányításával heti egy alkalommal községi tornaórát rendeznek.

Pásztorné Szakács Gabriella első teendői között volt, hogy áttekintse a helyi intézmények munkáját. Véleménye szerint a kisközségi iskolák, óvodák a kialakult gazdasági helyzet miatt jelenlegi formájukban nem működhetnek tovább.

További fejlesztések

– Mindenképpen megvizsgáljuk a kérdést részletesebben és a legoptimálisabb megoldást kell választani. Az biztos, hogy döntésünkben a legfontosabb szempont a gyerekek érdeke lesz. Természetesen terveink között van a falu további fejlesztése is. Ezekhez pályázati támogatásokat szeretnénk igénybe venni. Ilyen például a buszmegálló és környékének rendbetétele, a polgármesteri hivatal akadálymentesítése, a középületek felújítása. A jövő legnagyobb beruházása lesz a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése, ami nagyon hiányzik a településen. Tudom, hogy ehhez sok pénz kell, de már érdeklődtem az ügyben és úgy néz ki, hogy sikerül a jó megoldást találnunk. Folyamatos figyelmet fordítunk a közterületeinkre, a lombeltakarításban például az ifjúság segítségét kértem és meg is kaptam. Sok gondunk van a belterületi utakkal, főleg az őszi mezőgazdasági munkák idején. A gazdákat levélben kértük, hogy ha esetleg sár vagy egyéb szennyezé s kerül a felületre, ne röstelljék eltakarítani. Az utak karbantartása persze önkormányzati feladat, de amiben lehet, kérjük a helyiek együttműködését. Egyébként azt e rövid idő alatt is tapasztaltam, hogy a lakosság igényli, hogy szóljanak hozzájuk, tájékoztassák őket az önkormányzati ügyekről, a döntések hátteréről.

„ A munkanélküliség enyhítésére tárgyaltam olyan cégekkel, amelyek saját buszokkal szállítják a munkatársaikat. Ígéretem van rá, hogy legelőbb tavasszal néhány járat Rábapordányt is érinti majd."

„ Szegényebb lesz a falu a vasút megszüntetésével"

Pásztorné Szakács Gabriella kitért a Csorna–Pápa vasútvonal forgalmának szüneteltetésére is. A polgármester szerint az intézkedéssel szegényebb lesz a falu. – A reggeli járatok hiányoznak majd leginkább, hiszen azok beértek Csornára a győri, soproni járatok indulására. Sokan utaztak Pápára is, főleg az idősebbek, de az iskolások például úszni jártak a Veszprém megyei városba. Bízunk benne, hogy a vonal megszüntetése valóban csak átmeneti és az illetékesek rájönnek, hogy hibás döntést hoztak. Addig is aláírásokat gyűjtünk, és tárgyalunk a Volán vezetésével, hogy valamilyen formában pótolják a vasútforgalom kiesését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öntésmajori boltbetörés: „kifigyelték” az orgazdát a rendőrök

A Kapuvári Rendőrkapitányság emberei elfogták az öntésmajori boltbetörés feltételezett orgazdáját. Tovább olvasom