Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Csatornát tervez a százhat helybéli Potyondon

Potyond - Nagy beruházásra készülnek a potyondiak. Támogatással csatornázni szeretnének, a 2000 lakos alatti települések számára kiírt pályázaton indulnának. Járdaépítést is terveznek.

Molnár Vilmos polgármester


Ha minden az önkormányzati vezetők tervei szerint alakul, rövidesen megkezdik a csatornaberuházást Potyondon. A 106 lelkes faluban kicsi, de helyben jelentős fejlesztésekkel lépegetnek előre. Pályázatból telt könyvtárfejlesztésre, buszmegálló-felújításra, számítógépre.
– Az önkormányzatra és a helyiekre nagy terhet ró a csatornaberuházás, de ezt vállalni kell – közölte  Molnár Vilmos polgármester, aki 18 éve, azaz a rendszerváltás óta irányítja a település életét. – A tervek készülnek, az előzetes számítások szerint 95 millió forintba kerülne a kivitelezés. Sajnos önerőre mindenképpen szükség lesz, hiszen a pályázat az összeg csak mintegy 90 százalékát biztosítja.
Ez tehát a jövő komoly fejlesztése lesz Potyondon.

Biztonságosabbá tették a potyondi buszmegállót. Felvételünkön Patyi László.

Azért a 2007-es esztendő sem múlt el nyomtalanul a kisközségben. Már csak azért sem, mert emelkedett a lélekszám.

Ahogy a polgármester fogalmazott, náluk is nagy gond, hogy helyben tartsák a fiatalokat. Kedvező jelek azonban tapasztalhatók. Az utóbbi két évben tizennégyen költöztek a faluba, köztük hét gyerek is érkezett. Továbbra is várják a betelepülőket, házépítés vagy -vásárlás esetén 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatással például.

A tervek között: A potyondi temetőben parkosítani szeretnének.Mozgókönyvtár fenntartására a kistérségen keresztül 1,2 millió forintot nyertek. Ebből fejlesztették az intézmény könyvállományát, elvégezték a belső felújítást és vásároltak egy számítógépet. Szintén pályázatból a buszmegállót tették rendbe. Megemelték a járdaszegélyt, ezzel az idősebbek és a gyerekek fel- és leszállása vált biztonságosabbá. A beruházáshoz 900 ezer forint önerőt és 2,1 milliós támogatást használtak fel. Sikerült pénzt szerezniük az „eMagyarország"-pályázaton is, amit számítógép-beszerzésre fordítottak. Az érdeklődők, elsősorban fiatalok, a Generációk Klubjában tudnak internetezni.

A további elképzelések között Molnár Vilmos megemlítette: pályázni szeretnének járdaépítésre, önerőből pedig a csapadékvíz-elvezető árkokat tennék rendbe. A faluház és a katolikus templom környékén, illetve a temetőben parkosítást, örökzöldek kiültetését tervezik. Pályáznának falubuszvásárlásra is, de a feltételek megváltoztatásával kisebb esélyt látnak a sikerre.

– Potyondot mindig szorgalmas, békés emberek lakták. Az önkormányzat vezetői azt szeretnék, ha a községre jellemző nyugalomhoz minden feltétel és kényelem biztosítva lenne – tette hozzá Molnár Vilmos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati pénz kellene a gyorsabb városfejlesztésre

Kapuvár - Ötszázmillió forint pályázatot „álmodott" Kapuvár a belváros, a gartai és a házhelyi… Tovább olvasom