Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Csatornát remélnek egy 340 milliós pályázattól

Az évente 35 millióból gazdálkodó magyarkeresztúri testület idén pályázott a falu szennyvízrendszerének kiépítésére. Emellett minden épületüket felújították, jelenleg a tájház rekonstrukciója zajlik.
Nem csak a ragyogó tavaszi napsütés tehet arról, hogy a Magyarkeresztúrra érkezőnek is legelőbb a falubeliek és a polgármester mosolya tűnik fel. Németh Erzsébet, a község vezetője elsőként a legutóbbi testületi ülést emelte ki. Mint mondta, az elmúlt év zárása és az idei tervek megbeszélése egy jó hangulatú ülésen zajlott le. Az ötfős elöljáróságnak minden oka meg is van a jókedvre, hiszen gondozott, virágos falu Magyarkeresztúr. Talán még a politikai viták is elkerülik.

Németh Erzsébet a falu további szépítéséről elmondta: új fasor telepítése és a tájházfelújítás befejezése is szerepel terveikben.
Németh Erzsébet a falu további szépítéséről elmondta: új fasor telepítése és a tájházfelújítás befejezése is szerepel terveikben.

– Eredményes évet zártunk 2011-ben, közel hétmilliós tartalékot halmoztunk fel a költségvetésben – mondta a polgármester. A község pénzügyi stabilitására alapozva vágtak bele a szennyvízprojektbe. E pályázatról reményeik szerint még idén kedvező döntést is kapnak. Az idei évi költségvetésben 35 millióból gazdálkodó falu 340 milliós szennyvízprojektet szeretne megvalósítani, szinte a teljes lakosság támogatásával.

– Egy-egy ingatlan esetén közel 200 ezer forintos hozzájárulásra van szükség a lakosoktól – mondta a polgármester. A kiküldött igényfelmérő levelekre 25 „nem" és 136 „igen" válasz érkezett vissza a községházára.

– Nagy fába vágtuk a fejszénket, de saját költségvetési forrásokat is biztosítunk a falu további szépítésére. Ezek közül az új fasor telepítését emelem ki – tájékoztatott a polgármester. Idén elvégzik a Keszeg-ér holtága rehabilitációjának második szakaszát, befejezését jövőre tervezik. Ez évi terveikben még a temető és a sportöltöző rendbetétele, valamint a tájház felújításának befejezése szerepel.

– Ha már temető, egy megdöbbentő esetre hívom fel a figyelmet. A temető kapujára kihelyezett, 60 kilogrammos bronz domborművet ismeretlenek ellopták és öt darabra vágták. Ám a fémátvevők eljárásának köszönhetően a tolvajok nem tudták értékesíteni, így eldobták az értékes holmit – mesélte a polgármester. Az illetéktelen „gyűjtőkre" való tekintettel a helyreállított domborművet a község zárható helyre teszi, a temetőhöz egy műanyag másolat kerül.

– Napjainkban nem nagyon tudunk elmenni a közigazgatás átalakításának tervezete mellett – utalt Németh Erzsébet a jövő évben kialakítandó járásokra. Mint mondta, a Mihályival 22 éve jól működő körjegyzőséget sajnos fel kell bontaniuk, hiszen járáshatáron átnyúló hivatalok nem lehetnek, Magyarkeresztúr pedig Csornához csatlakozik.

– A helyiek érdekei is ez utóbbi döntést támasztják alá – tette hozzá Magyarkeresztúr vezetője. A kialakítandó hivatalok ügyében egyelőre várakozó állásponton van a képviselő-testület, ahogy a járások hatáskörei kapcsán is. – Ez utóbbiról kevés konkrét ismerettel rendelkezünk, nehéz így a helybélieknek elmondani, mit várhatnak a közigazgatás jövő évi átalakulásától – fogalmazott Németh Erzsébet polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. k2968 2012. április 14. 07:49
    „Ha már temető, egy megdöbbentő esetre hívom fel a figyelmet. A temető kapujára kihelyezett, 60 kilogrammos bronz domborművet ismeretlenek ellopták és öt darabra vágták. Ám a fémátvevők eljárásának köszönhetően a tolvajok nem tudták értékesíteni, így eldobták az értékes holmit - mesélte a polgármester. Az illetéktelen ,,gyűjtőkre" való tekintettel a helyreállított domborművet a község zárható helyre teszi, a temetőhöz egy műanyag másolat kerül.

    Ez a stílus valahonnan ismerős.Csak nem norvég cserediákok voltak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel félezren szavalták a „Kedves Jocó

A költészet napjára közös versmondással készült a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános… Tovább olvasom