Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Csatorna- és bérlakásépítés, falubuszcsere

Pásztori - A fiatalok elvándorlását szeretnék a falu vezetői megállítani Pásztoriban. Pályázati támogatással és önerőből bérlakásokat alakítanának ki.
Csatornaépítés, bérlakások kialakítása az egykori községházán és a falubusz cseréje: a pásztori polgármester abban bízik, hogy a közeljövő megvalósítható tervei ezek falujában.

– A Holcim Hungária Otthon Alapítvány pályázatán szeretnénk bérlakás kialakítására támogatást szerezni – beszélt az elképzelésekről Roncs Gábor. Két ötven-ötven négyzetméteres lakás tervei készültek el, az egyiket saját erőből alakítanánk ki, a másikra nyújtjuk be a pályázatot. A szükség és az igény miatt döntöttünk így, hiszen jó pár fiatal család költözött el a faluból amiatt, hogy nem tudtak önálló otthont teremteni. Őket visszavárjuk, ha elkészül a beruházás.

Csak így tudjuk az elvándorlást megállítani. Az alapítvány a költségek felét biztosítaná, a másik részt az önkormányzat saját forrásaiból teszi hozzá.

Roncs Gábor polgármester: Két ötven-ötven négyzetméteres bérlakást szeretnénk itt kialakítani.

Ez tehát a fiatalokat érintő fejlesztés Pásztoriban. Az idősek igényeinek megfelelően a házi segítségnyújtás intézményét indították el február elsejétől.

Sikerült megfelelő végzettségű gondozót alkalmazniuk. Működik a községben a falugondnoki szolgálat is. Elsősorban szintén az idősebb korosztályt segíti. Esedékes a falubusz cseréje, hiszen a jármű tizenöt éves. Annak idején önerőből vették, de a cserére egyedül most nem képes az önkormányzat. Bíznak a pályázatban, bár Roncs Gábor azt mondja, kevés az alapban a pénz. Nem biztos, hogy minden községbe kerül belőle.

„Nagy falat" lesz a faluban a szennyvízcsatorna kiépítése. Az önkormányzat indul a 2000 lakos alatti települések számára kiírt pályázaton.

– A program 100 millió forintot nyújt támogatásként, ehhez 20 milliót kellene az önkormányzatnak és a helybelieknek hozzátenni. Felméréseink szerint a családok vállalják a rájuk eső költségeket, így ha sikeres lesz a pályázatunk, megvalósulhat végre a beruházás – jegyezte meg a polgármester.

`Segítsék a fiatalokat` – mondja a helyi Németh Henrikné és Jandó Gáborné.

A fiatalok önkormányzati otthonteremtését helyesli Németh Henrikné és Jandó Gáborné is. Őket éppen a beruházás helyszíne, az egykori polgármesteri hivatal előtt találjuk. „Nekünk már van, segítsék a fiatalokat" – értenek egyet a polgármesterrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűvész-csaló: megfejtették a trükkjét?

Csorna - Továbbra is keresik azt a „bűvész-csalót", aki szerdán két megyénkbeli bankból… Tovább olvasom