Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Csaták nyomán alakult ki Kapu vára

A határgyepűből a csatározások nyomán alakult át várrá, majd várkastéllyá Kapu vára. A jelenlegi Kapuvár első okleveles említése 1162-ből való, ám különböző írások már 1063-ban is említik a fontos hadászati csomópontot. A város idén ünnepli nyolcszázötvenedik évfordulóját.

Kapuvár ebben az évben ünnepli a település fennállásának nyolcszázötvenedik évfordulóját. Az első okleveles említés 1162-ből származik, ám a történetírás már ezt közel száz évvel megelőzően is említést tesz az egykori határőrizeti gyepű megerősített átjárójáról.

A jelenlegi Kapuvár helyén a honfoglalás kori magyar és besenyő ősöket találjuk. A betelepülő magyarság természetes és mesterséges akadályokkal tovább erősítette a pogány korokban már itt kialakult határgyepűrendszert, mely Vasvártól egészen a Hanság mocsaráig terjedt.

Ennek a gyepűnek az egyik átjárója volt a mai város helyén, mely az Árpád-ház hajnalán számos csatározás helyszíne volt. Az első 1030 júniusában zajlott, amikor II. Konrád német-római császár indított hadat a fiatal Magyarország ellen.

A császár Sopron és Moson felől, egészen a Rábáig sikerrel pusztította a határvidéket, a magyar csapatok pedig a Rába mögött várták az ellenséget. A német seregek a felperzselt területen nem jutottak élelmiszer-utánpótláshoz és a mocsaras, erdős vidéken a nehézpáncélos lovasok sorra hullottak el.

Ásatások 1999-ben: Az egykori Nádasdy-vár falai.
Ásatások 1999-ben: Az egykori Nádasdy-vár falai.


A meggyengült német seregre aztán a magyarok Kapu váránál rontottak ki és a császárt szinte katonaság nélkül kergették haza. Ezen események nyomán aztán Szent István Bécset is elfoglalta. Hasonló szerep várt Kapu erősségére 1044 júniusában is, amikor III. Henrik rontott rá az országra. A kapui vár környékén jelölték ki a csata helyszínét, I. Péter és Aba Sámuel csapatai Győrnél állomásoztak. A magyar seregek a vizenyős, mocsaras részre csalták az ellenfelet, mely Kapu környékén akart átkelni a Répcén és a Kis-Rábán. Sajnos a német seregben számos magyar harcolt, akik a környéket ismervén Cirák környékén, egy gázlónál a kapui védők hátába kerültek. Az erősség védői ekkor megfutamodtak, a két sereg Ménfőnél ütközött meg a magyarok vereségével. 1063-ban I. Béla és a fiatal IV. Henrik csatározott itt. A területre vonatkozó következő írásos említés már 1068-ból való. Majd a környéken átvonuló keresztes hadak rabolták le a vidéket. Később II. István osztrák háborúi idején ismét jó szolgálatot tettek a hazának a vár védői.

Az első okleveles említés 1162-ből datálódik, ezt tekinti a helytörténet a település hivatalos kialakulása idejéül. III. István egyik oklevelében Farkas nevű, soproni várszolgáját jutalmazza a kapui vár védelmében tanúsított érdemei elismeréseként, amivel Vicán és Kecölben egy-egy malmot kapott az említett várszolga, „azt a várat, melyet közönségesen Kapunak neveznek". Az oklevélből kiderül, Kapu megerősített, királyi tulajdonban lévő vár (castrum) volt.

A vár királyi birtok volt vélhetően 1350 szeptemberéig, amikor a Kanizsai család tagjainak ítélte I. Lajos király. 1532-ben a kanizsai család fiúágon kihalt, ekkor került a vár a Nádasdyak kezére, akik komoly erősítéseket kezdtek a kapui várban is. Ezen falak nyomait tárták fel 1999-ben. Nádasdy Ferenc lefejezését követően (Wesselényi-féle összeesküvés) az ekkor már komoly fejlődés alatt álló Kapuvár először a kincstárhoz, majd az Esterházy családhoz került. Ekkor (1682-ben) készült a várról az első, hitelesnek tekinthető ábrázolás is. Ezzel új szakasz kezdődött az akkorra már mezővárosi rangot nyert település életében. (Dr. Varga József Kapuvár múltja üzen című műve alapján.)

Olvasóink írták

 • 3. antistar 2012. január 11. 20:26
  „Köszi!
  Azt hittem az eleve a színpaddal együtt épült.
  Most már ezt is tudom :)”
 • 2. eceteshal 2012. január 11. 17:10
  „A jelenlegi piac és a Batthyányi ut között.Szabadtéri szinpad mellett.”
 • 1. antistar 2012. január 11. 16:51
  „Valaki írja már meg nekem, hogy hol vannak ezek a kiásott falak!
  Itt élek 30 éve, többször járok hetente arra ( már 1999-ben is) de ezekkel a falakkal még nem találkoztam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége az útzárnak a 85-ösön: kisteherautó és személykocsi ütközött

Ismét teljes szélességében járható a 85-ös főút korábban baleset miatt lezárt szakasza Szárföldnél. Tovább olvasom