Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Csalogató családi napközi Hövejen

Hövej - A höveji önkormányzat határozott arról, hogy óvodásaikat egy kisfaludi óvodatársulásba viszik át, az iskolásokat pedig a Kapuvári Térségi Általános Iskolába szállítják. – Felmerült a háromévesnél fiatalabb gyermekek őrzésének igénye is, ezért elsősorban nekik hoztuk létre az új szolgáltatást – tette hozzá dr. Némethné István Erzsébet polgármester.
A helyszínen sem kellett sokat gondolkodniuk, hiszen a faluban már rendelkezésre állt egy épület, melynek felújítására mintegy másfél millió forintot költött az önkormányzat és a Hövejért Alapítvány. Az előzetes számítások szerint a bérköltséget fedezi az állami normatíva, ám később az önkormányzat is hozzájárul a fenntartásához. A rezsiköltségek a tavalyi intézményfenntartáshoz képest várhatóan felére csökkennek.

A családi napköziben két csoportot alakítottak ki. A „Tipegő"-be a háromévesnél fiatalabbakat hordják a szüleik. Itt jelenleg hét kicsit felügyel a két alkalmazott szakember, Ivánkovicsné Vas Eleonóra és Horváthné Ivánkovics Andrea. Ebben a csoportban lehetőség van az időszakos gyermekfelügyeletre is, például ha egy anyukának hirtelen kell dolga után néznie, akár két-három órára is beviheti csemetéjét.

A második csoportot a Kapuvárról délutánonként hazaszállított iskolások adják, akiknek külön termet alakítottak ki, és délután – felügyelet mellett – készülhetnek a másnapi tanításra. Őket nemcsak visszaviszik a kistérségi és a falugondnoki busszal Hövejre, de az önkormányzat ebédeltetésükről is gondoskodik. – Az iskolásoknál személyekre szabottan szervezzük a hazaszállítást, minden gyermekünk órarendjét ismerjük és alkalmazkodunk az időrendjükhöz – tette hozzá a polgármester. Amint fogalmazott, annak különösen örülnek, hogy van olyan saját intézményük, melyhez a későbbiekben más programokat, így játszóházakat vagy nyári táborokat szervezhetnek.

A családi napközi szinte azonnal nagy tetszést aratott a helybéli szülők körében is. Lőrincz Viktóriáék az ország másik feléből költöztek Hövejre. A fiatal anyuka szerint szinte nélkülözhetetlen az új felügyeleti forma, hiszen épp egy kezdődő vállalkozás foglalja le minden idejüket, így kétéves Kevin nevű kisfiuk mindennapos vendég a családi napköziben. – A kisfiú is nagyon szeret itt, reggel kilenctől délután egy óráig van a napköziben, délután alig tudjuk hazavinni – mondta az anyuka és hozzátette, a nagyszülők segítségére sem számíthatnak, akik háromszáz kilométerre laknak.

Pászli Andrásné már idősebb csemetéjét hordja a családi napközibe. Nikoletta, kislánya Kapuvárra jár iskolába, a tanítás végeztével már Hövejen ebédel és itt is készül fel a következő napra. – A Kapuvári Térségi Általános Iskolából délután a falugondnoki busz hozza a gyermekeket, így biztos lehetek abban, hogy a kislány minden percében felügyelet alatt van, egészen délutánig, amikor is a tanulás végeztével hazajön – mondta az anyuka. Úgy véli, lánya nemcsak az állandó felügyelet miatt szereti a családi napközit, de ebben a formában maradhatott barátai, osztálytársai és a helybéliek közt.

Turbók Attila

Olvasóink írták

  • 1. Albert-Huszát Ferencné 2008. augusztus 17. 22:46
    „Hány gyerek jár a "dupla"napközibe? Mi is egy ilyen létrehozásán fáradozunk és sok kérdés felmerült. Nem fogják egymást zavarni ? az udvaron hogyan fér meg a két korosztály ? van kapcsolatuk egymással? Az ebédeltetést hogyan oldják meg? Válaszukat előre is köszönöm.Albertné Ági Deszkről”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülésezik a képviselő-testület Csornán

Csorna - Hétfőn délután három órakor ülést tart a városháza nagytermében a képviselő-testület.… Tovább olvasom