Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Családi találkozó Kapuváron

A minap nagy családi találkozót rendeztek Kapuváron, mintegy hatvanan vettek részt az összejövetelen.
„ Ha tényleg figyelnek bennünket az ősök odafentről, akkor ma nagyon büszkék lehetnek ránk!" – mondta egy kapuvári családi találkozó egyik fiatal résztvevője.

A minap nagy családi találkozót rendeztek Kapuváron, mintegy hatvanan vettek részt az összejövetelen. Néhai Papp Vendel (1852–1927) leszármazottai gyűltek össze, hogy idén a szokásostól eltérő módon emlékezzenek őseikre.

Több száz éves családfa
– A találkozót hosszú és gondos szervezőmunka előzte meg – mondta dr. Kallós Gábor, az egyik családtag. – Többéves folyamatos családfakutatást és adatgyűjtést végeztünk plébániahivatalokban, levéltárban és rokonoknál. Így fel tudtuk tárni a családfát egészen az 1700-as évek közepéig. Sikerült továbbá egyértelműen igazolni, hogy a család első kapuvári őse Papp Márton várvédő hajdú volt az 1584-es összeírás szerint, amikor még Kapuvár mint település önállóan nem is létezett. Ezután a régi családtagokról még összeszedhető tárgyi és életrajzi emlékeket gyűjtöttük össze a hozzátartozók segítségével. Így készült el „A kapuvári Papp család múltja és jelene" című családi gyűjtemény és adattár, amely mintegy 270 oldalon keresztül mutatja be a család egykori és jelenlegi tagjainak életét.

Helytörténeti értékek
Dr. Kallós Gábor szerint az életrajzi leírásokból egy alapvetően szorgalmas, törekvő és becsületes család képe tárul elénk; sokféle foglalkozás megtalálható az elismert mesterembertől egészen a sikeres tudományos kutatóig, a befutott fotómodell-énekesen át az eredményes versenysportolóig. A családi vonatkozások mellett a kívülállók számára is érdekes kordokumentumok, sztorik is olvashatók az anyagban az 1900-as évek elejétől folyamatosan, benne a két világháború történései, a ’20-as, ’30-as évek, a Rákosi-időszak, 1956 és az utolsó évtizedek eseményei. Az anyag helytörténeti értéke is figyelmet érdemel.

Tisztelgés az ősök emléke előtt
– Ez az elkészült gyűjtemény vetette fel egy méltó családi találkozó ötletét, amely a rokoni kapcsolatok ápolása mellett tisztelgés az ősök emléke előtt – fűzte hozzá dr. Kallós Gábor. – A találkozó közös misével kezdődött az elhunytak emlékére. Ezt családunk lelkész tagja celebrálta, így a „testvéreim" megszólítás most tényleges vér szerinti rokonságot jelzett. A prédikációban külön kiemelte, hogy ma nem a pénz, hanem az idő a legnagyobb kincs, amit egymásnak adhatunk, odafigyeléssel, türelemmel és törődéssel. Ezután együtt jártuk végig a kapuvári temetőben található tizennégy rokoni sírt, és gyertyákat gyújtottunk az ősökre emlékezve. A sok apró láng meghatóan mutatta, hogy a nagy közös tiszteletadás szándéka ezen a napon maradéktalanul megvalósult.

A találkozás varázsa
A találkozót ebéddel egybekötött nagy családi beszélgetés zárta, amelynek során mindenki áttekinthette a családi gyűjtemény anyagát. Azonnal felvetődött az újbóli találkozó megszervezésének ötlete, hiszen mindenki átérezte, hogy ilyen széles körű összejövetelt még egy esküvő vagy egy temetés sem tud kiváltani, és a rendezvény hangulata, varázsa mindenkit magával ragadott.
A találkozó igazi jelentőségét mindezeken túl legjobban az egyik fiatal rokon búcsúzóul elhangzott megjegyzése adja meg: „Ha tényleg figyelnek bennünket az ősök odafentről, akkor ma nagyon büszkék lehetnek ránk!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kastély emlékét őrzik

Valamikor a major központja volt, ma bolt üzemel a földszigeti kastélyban és kápolnát rendeztek be egykori nappalijában. A hercegi bérlők alatt igazi nagy élet volt a földszigeti kastélyban, később iskolaként hasznosították, majd „csönd" lett körülötte. Az idős helyiek azonban még emlékeznek arra, amikor a szebb napokat megélt épületben igazi élet volt. Tovább olvasom