Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Családi dráma: végrehajtó vitte el a gyereket

Rábaköz - Az apának ítélt három kisgyermeket rendőrök, családsegítők, végrehajtók segítségével választották el anyjuktól. Az apa harminc hónapig nem látta őket.

Szem nem maradhatott szárazon, s a legkeményebb szív is megremegett tegnap, egy rábaközbéli családi dráma közben. Három autóval érkezett közel tíz rendőr, két végrehajtó, a gyámhivatal és a családsegítő intézet munkatársai kopogtak be egy családi házba, hogy jogerős bírósági ítélet nyomán három kisgyermeket az apjának adjanak át.

A történet  innen vett drámai fordulatot, hiszen a gyermekeit szinte tigrisként védő anyával és az elköltöztetés ellen tiltakozó nagyszülőkkel találták szembe magukat a hatóság emberei.

A történet még 2005-re nyúlik vissza, amikor két fiatal úgy érezte, a továbbiakban nem tudják megkötött házasságukat folytatni. Sajnos a szülők elhidegülésének a három gyermek itta meg a levét. Bár apjuk többször szeretett volna velük találkozni, az anya ezt harminc hónapig nem tette lehetővé.

Megbetegítheti a gyermekeket
Dr. Gyurcsó Mária, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház neuropszichiáter főorvosa szerint önmagában is elrettentő, hogy évente mennyivel több a válási árva, a gyerekek ugyanis rendkívül nehezen viselik a válást mint procedúrát, illetve az azutáni folyamatot, netán egy új kapcsolat elfogadását. A szakember szerint csakis a szülőkön múlik, mekkora ez a veszteség, illetve egymás között emberi hangon és tetteikben tudják-e kezelni a problémát. Mindehhez a gyerekek iránti szeretet jelenthet jó iránytűt, eszerint pedig félre kell tenni a konfliktusokat, s nem szabad eszközként használni a kicsiket vagy már kamaszokat az egyéni villongásokhoz. A pszichés problémák komoly betegségekhez, fogyáshoz, szorongáshoz is vezethetnek, és sokan csak későn számolnak ezzel. „A válásról őszintén kell beszélni, s arról is, hogyan tovább" – vélekedett a szakember, aki nem titkolta: a gondozóhoz fordulók egy része is a fenti problémákkal küzd, a gyermekek életének meghatározója a bizonyosság és az egyértelműség, amelynek alapja, hogy minden esetben számíthatnak szüleik őszinteségére.
A történetbe aztán több ügyvéd és a bíróságok is bekapcsolódtak, amit követően a szülők viszonya teljesen elmérgesedett (több bírósági forduló, az általános iskolából kivett gyermekek, bűncselekmény hiányában megszüntetett eljárás és egyéb jogi hercehurca tarkították a családi drámát). A megyei bíróság végül az apának ítélte a gyermekeket, amibe azonban édesanyjuk nem nyugodott bele.

Hiába volt jogerős bírósági ítélet és a kirendelt végrehajtók, még a helyszínen lévő rendőrök is nehezen jutottak be a házba a gyermekekért.
A két kislány és a tizenegy éves kisfiú szinte mindenbe kapaszkodott azért, hogy a hatóság emberei és a családsegítők ne tudják őket elvenni anyjuktól.

Sírásuktól visszhangzott a ház, az utca, miközben apjuk a könnyeivel küszködve bizonygatta lapunknak: mindezt a gyermekek érdekében teszi. A kicsiket egyesével hozták ki a házból, majd nagy nehézségek árán ültették be apjuk autójába, aki ezután elszállította őket. Információink szerint a három kisgyermek apjuk házában lassan megnyugodott és már keveset beszélgettek is.

A továbbiakban természetesen szakember segítségére lesz szükség, hogy az eljárásban lelkileg sérült gyermekek visszataláljanak a normális életvitelbe, megbarátkozzanak régi-új (az eljárás kezdetén néhány hétig apjuknál laktak) környezetükkel.

Az anyának heti rendszerességgel van láthatási joga, így vélhetően nem ismétlődik meg a tegnapi eset, ami azonban több kérdést is felvet.

Elsősorban azt, hogy juthat el egy család odáig, hogy a gyermekeket rendőri segédlettel vigyék el valamelyik szülőtől. Milyen jogrend az, ahol egy családi dráma lezárása(?) évekig elhúzódik, miközben a lelkileg sérült gyermekek kénytelenek végignézni szüleik botrányos viselkedését?

Olvasóink írták

135 hozzászólás
 • 135. BÉLA 2008. május 06. 15:16
  „VICCC AMI ITT FOLYIK.”
 • 134. kapuvári 8 2008. április 23. 17:45
  „Bocsi.De lehet hogy mi másról beszélünk.Csak a 125-ös hozzászólás velem is megtörtént.Nem gondoltam hogy az mással is megtörtént és pont a Penny-nél vele is.”
 • 133. egy kapuvári 2008. április 23. 15:17
  „Kapuvar22 és lakótelepi!

  Ti vagy másról beszéltek,vagy én nem értem az írásotokat.De nem világos hogy kinek szól.Ki az a kedves anyuka,mert a szóban forgó anyának nincs babakocsis gyereke.”
 • 132. lakotelepi1 2008. április 22. 15:41
  „Tisztelt Ano !!! Ha elolvasod a 119.hozzászólást megtudod,és sajnos ez igaz is.”
 • 131. lakótelepi 2008. április 22. 10:08
  „Kedves Anyuka!
  A babakocsit tolva NEM KÖPKÖDNI kellene a gyermeked szeme láttán/a diplomáddal/:).Hanem hétvégén az apukának engedni hogy gyermekét látogatni tudja.Hogy ne mindig a hatóságok jöjjenek.Mert a lakótelep,az emberek csak téged minősítenek ezzel a viselkedéssel.”
 • 130. kapvár22 2008. április 21. 20:48
  „Kedves Boldogtalan!
  Nagyon igaz a mondás rád is, ha nem szóltál volna, akkor bölcs maradtál volna. Tehát, akkor most bevallottad, hogy Te köptél a diplomás végzettségeddel. Őszintén a Te helyedben elsüllyednék, az ilyen cselekedettel nem dicsekednék ország-világ előtt. Az előbbi levelezésekben olvastam, ami itt is érvényes, idézem: ,,diplomát pénzért is lehet venni", mert a tetteid alapján nem gondolná az ember, hogy megszerezted. Tehát, nincs mivel dicsekedned.
  Én kérdezem, Te neked boldogságot okoz, hogy embereket összeuszítasz, tönkreteszed a családod, azon gondolkodsz, hogyan jelentgethetsz fel mást, ahelyett, hogy magadba néznél, hogy a feszültségeket Te gerjeszted, s mások szenvednek miattad, na meg a gyerek.
  Neked kell elsüllyedned, de nagyon mélyre, mert Te tudod, hogy aki bántott az a Te családod volt.
  Amit az agresszívitásról kimásoltál más tollából azt elmondom én neked a saját szavaimmal, hogy amiről itt irni akarsz az Te vagy, ideges (azért rángatod a fejed), dühös (ezért keresed, hogy tudnál ártani másnak), s nem számít, ha az egész családod belekevered, s nincs bűntudatod, pedig lehetne.
  Nagyobbnak tekinted magad másoknál, pedig... és hatalmasnak is érzed magad, azt gondolod a világ körülötted forog, a jogszabályok és a törvények úgy változnak, ahogy Te szeretnéd, neked sem számít egy jogerős bírósági végzés, fittyet hánysz rá, mit neked Bíróság, Gyámhatóság, Rendőrség, Te azt teszel, amit akarsz, úgy gondolod a szabályok alkalmazkodnak hozzád.”
 • 129. kapuvári 8 2008. április 21. 18:31
  „Sajnos van még olyan anya Kapuváron aki nem engedi a gyermekét látni édesapjának.Persze apa mindent teljesít amit kell.És csak minden 7 végén pár órát szeretne gyermekével lenni.A gyermeken keresztül akar bosszút állni.De se a szüleinek,se neki nincsen barátja.Na vajon milyen ember lehet az ilyen???És az apa nem láthatja a gyereket de ő az interneten társat keres magának,aki majd nézheti a picit.:)”
 • 128. egy kapuvári 2008. április 20. 20:57
  „Ano !
  Kérdezd meg tőle.Talán van mersze elmondani.
  Tisztelt Főszerkesztő Úr!
  Olyat szeretnék kérsezni,hogy miért nem jelent meg még cikk a történet folytatásáról? Miért nem kérdezik meg a másik felet is?”
 • 127. Ano 2008. április 20. 17:40
  „mit csinált Gez, amit szégyellni kell (kellene) neki?
  Itt mindenki annyi mindent tud, ezt nem tudhatnánk meg?”
 • 126. kapuvári1 2008. április 20. 11:57
  „Kedves Boldog Nő!


  Szerinted az acting out nem agresszivitást jelent.
  Téged hol tanítottak erre? Vagy van a Te részedre külön tankönyv?

  Barangoltam a Neten és csodák csodájára én az alábbiakat találtam.

  Acting out

  Valamilyen nem tudatos szándék vagy konfliktus cselekvési kifejeződése, pl: motiválatlannak tűnő cselekedetek, hirtelen indulatkitörések, helyzethez nem illő düh, a düh feletti kontroll hiányával, erőszakos szexuális cselekedetek, családtagok ellen elkövetett bűncselekmények. Mivel a viselkedés kívül esik a tudati tükrözésen, a kívülálló megfigyelő számára úgy tűnik, hogy az acting outhoz nem társul bűntudat.


  Az egyén nagyobbnak és fontosabbnak tekinti (és éli meg) magát a többieknél. A gyenge önértékelése miatt tételezi fel hatalmasságát, mindenhatóságát és értékeli le a többieket. A külső megfigyelő számára ez a viselkedés sokszor hiúságként, nagyképűségként, kiválasztottsági érzésként, fogalmazódik meg.

  A lehetséges negatív következményeket figyelmen kívül hagyó impulzív viselkedés

  Pszichoanalitikus fogalom olyan páciens viselkedésének leírására, aki hatalmas és mélyen gyökerező impulzusaitól vezérelve cselekszik, és nem képes arra, hogy adott impulzusra reflektáljon vagy beszéljen róla.


  Indulati rövidzárlat, rövidzárlatos cselekvés, cselekmény, tett, válasz, cselekvéses (indulat)kifejezés, cselekvésbe fordítás; <a lelki összeütközés, a lelki viszály cselekvés útján való, rendszerint tudattalan megoldása, levezetése.>


  Erőteljes érzelmek kifejezése viselkedéssel, szavak helyett. Ha az egyén belső érzéseire adandó külső válasza nem fedhető fel közvetlenül, a viselkedés gyakran romboló, az alkalmazkodást nem szolgálja.”
 • 125. egy kapuvári 2008. április 20. 11:24
  „Boldog nő!Boldog voltál-e a Pennybe mikor leköptek...??és boldog vagy-e mikor édesanyádat is bántják miattad vagyis a tetted miatt???”
 • 124. egy dolgozó 2008. április 19. 18:22
  „Tisztelet Gez! Te nenézz le senkit hogy hol dolgozik.Nekem is van fiam és ha olyat csinálna mint te én az anya szégyelleném magam.”
 • 123. kapuvári anya 2008. április 19. 16:09
  „lehet hogy diadalos lehet hogy húsgyári talán diplomája sincs de attól még véleménye lehet..”
 • 122. Vki 2008. április 17. 15:04
  „K. Sz!
  Mielőtt valakinek írsz, jobban olvasd el a hozzászólásait! És nem utolsósorban értelmezd azokat...!!!
  Amit a végére írtál azt pedig kár ide keverni, mert teljesen más dolog...!”
 • 121. egy kapuvári 2008. április 17. 14:15
  „Gez!
  Tévedsz egyik helyen sem dolgozom(tam).Neked sincs hozzá semmi közöd,mert nem vagy a gyerekek rokona.Remélhetőleg nem is leszel.Ha olvasod a hozzászólásokat akkor láthatod hogy nevelőapád ismerősi köre is elítéli tettét.tisztába vagyunk azzal hogy mi folyik itt.Nekünk egyenként lehet hogy több eszünk van mint hármotoknak együtt.Diplomát is árulnak pénzért. mert egy normális gyógypedagógus nem vett volna részt ilyen ocsmányságban.”
 • 120. Gez 2008. április 17. 13:31
  „Tisztelt kapuvári, 1én, bakoma, K.Sz. stb...!
  Napok óta írkáljátok itt a hozzászólásaitokat. Kíváncsi lennék, hogy közületek hánynak van bármi köze az ügyhöz, vagy egyáltalán bármelyik családhoz.
  A stílusotok alapján bármire lefogadnám, hogy diadalos vagy húsgyári dolgozók vagytok, akiknek semmi közükaz egészhez, csak imádják a szarkeverést. Az, hogy mindegyikőtök édesanyám diplomáin lovagol, egyértelmű kisebbrendűségi érzésre utal. Ti mit értetek el az életben?
  Tudjátok kezelni a zsákvarrótűt, meg a műanyaglapátot? Milyen jogon mondjátok azt, hogy nem ért semmit a pszichológiai vizsgálat, meg hogy mindhárom bíróság tévedett? Olyan okosak vagytok, hogy ezt végzetség nélkül is meg tudjátok állapítani, ráadásul anélkül, hogy bármit értenétek az egészből?
  Látszik, hogy baromira nem tudjátok mi folyik és mi folyt itt.
  Lefizetés, megvesztegetés? Mindenki magából indul ki!
  Jó lenne, ha végre a saját dolgaitokkal foglalkoznátok!
  Igen, az ész nem diplomafüggő. Az ész nem minden. A ti esetetekbe például SEMMI.”
 • 119. egy kapuvári 2008. április 17. 13:24
  „Fertődi! Nagyon jo lenne ha a szavaidat a bíróság előtt is mernéd vállalni.Segíthetnél vele az anyán.Ez szól a többieknek is akik ismerik az apa jellemét és elítélik.Biztos van megoldás arra hogy ,kiléted ne derüljön ki,ha nem akarod.

  Boldog nő!
  Akkor is boldog voltál amikor a fiad megfenyegette a miniszterelnököt?És a Nemzeti nyomozóiroda felforgatta a házatok?Te aki a saját gyerekedet nem tudod megnevelni te akarsz még 3-mal foglalkozni?”
 • 118. K.Sz. 2008. április 17. 09:26
  „Ha volt is pszichológiai vizsgálat,nem ért sokat.Nagyon meg lehet vezetni egy pszichológust,pláne pénzzel támogatva.Mindegy,hogy a lelke mélyén tudja,hogy a vélemény,amit ad nem igaz,mégis igaz,mert rengeteg dolog van,amit mindenki úgy értelmez,ahogy akar.És úgy értelmezte,ahogy az erősebb fél,az apuka sugallta neki.
  Idáig eljutni nagy hiba,ebben az anya is hibás,de ugyanakkor egy normális szülő nem hagyja,hogy a gyerekeit ilyesminek tegyék ki,hogy rendőrök cibálják,stb.Úgyhogy az apa biztosan nem komplett.Nem tudom,mivel nyugtatta meg utána a lelkiismeretét,ha van neki.Én nem hiszek az ilyen "boldogságban",amelynek ilyen ára van.Szerintem az élet ezért megszedi a vámot azokon,akik ezt teszik,csak a sorsnak tökmindegy,hogy ki fizet...Így a boldog gyöngyfűző,lehet,hogy boldogan él pár évig,ámde lehet,hogy a saját gyermekével fizet ezért.
  Vki,nem értem,miért nevezed magad objektívnak,amikor végig az sugallod,hogy az anya vétkes,a bíróság jól látta át a helyzetet,és még azt a marhaságot is leírtad,hogy nem lehet lefizetni a bíróságot.Dehogynem .Császár Elődke egyetlen napot sem ült,a leányfalui gázoló ír szemétláda azzal mehetett haza,hogy a kedves felesége nyoszolyólány lesz egy esküvőn,miközben két ártatlan kisgyerek halála szárad a lelkén.
  Egyébként pedig az apukának rokona az ügyvéd,annak haverja a bíró,stb.Kis ország vagyunk.
  Persze,lehet véleményed,csak ne tartsd magad se objektívnek,se pártatlannak.”
 • 117. kapuvári1 2008. április 17. 07:48
  „Kedves Fórumozók!
  Ha valaki a hozzászólók között igaz ember és tényleg akar segíteni három gyereken, mint írja személyes tapasztalatai vannak az üggyel kapcsolatban akkor azt a Bíróság előtt mondja el, személyesen tegyen tanúbizonyságot mellettük. Ez a személytelen hozzászólás nem segít a gyermekeken.”
 • 116. ú-i 2008. április 17. 06:47
  „Vki!Nyilván pénz van a dolog hátterében,de bizos,hogy súlyos vádakat hoztak fel az anya ellen,ha így ítélkeztek.És hogy ezek igazak vagy eltúlzott kitalációk,ezt csak Ők tudják.Tulajdonképpen engem sem érdekel.A gyerekek még elég kicsik ahhoz,hogy meghallgassák Őket,de pszichológusi vélemény biztosan kellett a bíróságnak /a gyerekekről/.Vagy talán ő is úgy ítélte meg a rajzokból,tesztekből,hogy az apánál jobb helyük lesz?Vagy Őt is befolyásolták?Hát reméljük,hogy a gyerekek nem szenvedik meg egy életre ezt a herce.hurcát,bár nyomtalanul nem marad.Sajnálom Őket,mert nagyon eldurvult körülöttük a világ.”
135 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi mozgókönyvtár alakul Kapuváron és Beleden

Kapuvár–Beled - Mozgókönyvtárat hoz létre a Kapuvár–beledi Többcélú Kistérség Társulás.… Tovább olvasom