Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Csaknem minden tizedik kamasz kipróbálta már a marihuánát

A Kapuvár környéki kamaszok közel tíz százaléka kipróbálta már a marihuánát. A rendőrök évente nyolc esetben indítanak drog miatt eljárást, ám véleményük szerint nagy a látencia.
A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ és a kapuvári rendőrség szervezésében a minap hetedik alkalommal tartottak a városi és környékbeli iskolások részére drogprevenciós programot. A Rábaközi Művelődési Központban számos előadást hallgathattak meg a diákok a drog káros hatásairól, az internet használatáról, az energiaitalokról. Garabné Gulyás Mária intézményvezető hangsúlyozta, a kábítószer elleni előadások mellett Licskainé Stipkovits Erika és Varga Nikoletta közreműködésével „Együtt egymásért" címmel családi szerepeket taglaló programokon is részt vehettek az érdeklődők.

A kapuvári diákoknak hetedik alkalommal tartottak drogprevenciós programot.
A kapuvári diákoknak hetedik alkalommal tartottak drogprevenciós programot.

A szociális központ nemrég végzett felmérése szerint – melyet hetedikes, nyolcadikos és középiskolás diákok körében, névtelenül végeztek – a megkérdezett diákok 30 százaléka dohányzik, 40 százalékuk fogyaszt alkoholt. Utóbbiak fele már egyszer legalább le is részegedett. A kérdésekre válaszoló gyermekek 8,5 százaléka fogyasztott marihuánát, 0,4 százalékuk rendszeresen. A választ adó diákok 2,3 százaléka kipróbált amfetaminszármazékot, 0,2 százalékuk ez utóbbit rendszeresen.

Varga Krisztián, a bűnügyi osztály vezetője.
Varga Krisztián, a bűnügyi osztály vezetője.

– A felmérés névtelensége talán biztosítja a válaszok realitását, ám azt meg kell jegyezni, hogy például a drog esetén nagy a látencia – mondta Garabné Gulyás Mária.

Utóbbi kijelentéssel a kapuvári rendőrök is egyetértenek. Varga Krisztián őrnagy, a bűnügyi osztály vezetője lapunknak elmondta, az utóbbi években átlagosan nyolc esetben indítottak eljárást kábítószerrel kapcsolatban.

– A kábítószer a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején jelent meg Kapuváron és környékén és sajnos azóta folyamatosan jelen is van – tette hozzá az őrnagy. Hangsúlyozta azonban, a rábaközi kisváros és környéke nem a nagyon fertőzött területekhez sorolható.

A kábítószerek kiszűrése, a velük kapcsolatos bűncselekmények megelőzése okán tartanak a minapihoz hasonló programokat, valamint rendszeresek voltak és lesznek is a kábítószer-kereső kutyával végrehajtott szórakozóhely- és közterületi ellenőrzések. A rendőrök nemcsak terjesztőket és fogyasztókat találnak a környéken, hanem sajnos termesztőket is. Egy ültetvényt tavaly például Beledben számoltak fel, de már ebben az évben is fogtak el drogfutárt.

Varga őrnagy szerint a marihuánatartás és -fogyasztás a hangsúlyos. Az úgynevezett partidrogok csak kisebb mértékben találhatók meg Kapuváron és környékén.

Napjainkig a keményebb drogokkal és az úgynevezett designerdrogokkal még nem találkoztak a kapuvári rendőrök.

A „vicces" cigi ára
A Kisalföldnek névtelenül nyilatkozó fiatalok elmondták, egy-egy „vicces cigi" ára a környéken 2500–3000 forint körül mozog.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Csornán és Kapuváron

Kapuvári kirendeltség (ügyintézés helye: 9330 Kapuvár, Szt. István király u. 2., tel.: 96/242-688). Tovább olvasom