Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Csak szövetkezve látnak esélyt a cukorgyárra a gazdák

A cukorrépa-termelők keddi csornai találkozóján elhangzott: csak a szövetkezetbe tömörült gazdáknak van esélyük a termelői cukorgyártásra. A megjelent gazdák egyelőre hezitálnak.

Németh Zoltán szervező meghívására közel száz, egykori és mai cukorrépa-termelő gazda gyűlt össze a csornai művelődési házban, hogy megvitassák és intézményi kereteket teremtsenek a kapuvári Kiss M. Vencel ötletéből kibontakozó termelői cukorgyártás megvalósításának. Németh Zoltán bevezetőjében hangsúlyozta, a gazdák szövetkezése, a rábaközi cukorgyár ötlete, ezáltal az élelmiszerlánc lerövidítése is megvalósítható, melyet a kormány vidékfejlesztési koncepciója is támogat. – Lesz-e az akaratból cselekvés? – tette fel a kérdést Németh Zoltán a gazdáknak.

– A Rábaköz mindig is kiemelt termőterülete volt a gazdaságilag is kifizetődő cukorrépa termelésének. Lehet-e tradícióra alapozni? – fejtegették a fórum hozzászólói. A csornai találkozón elhangzott: Magyarország cukorigénye éves szinten közel 300 ezer tonna, ebből jelenleg kétharmad importjára kényszerül az ország. A gazdák úgy vélik, az import kiváltására lenne igény, ezért támogatható a rábaközi ötlet. Az egyik termelőtől elhangzott, a magyar feldolgozás jelenleg is egy – osztrák kézben lévő – gyárra korlátozódik, így lenne lehetőség országosan még három gyár létesítésére abban az esetben, ha az uniótól újra visszakapjuk az elvont cukortermelési kvótákat. A kaposvári mellett a rábaközi lehetne a két dunántúli gyártó. Ezek mellett lenne igény még két alföldi üzemre is. Ennek alátámasztására a szervezők kijelentették, Szentes mellett nagy a támogatása a rábaközi ötletnek.

A gazdák szövetkezése, a rábaközi cukorgyár ötlete, ezáltal az élelmiszerlánc lerövidítése is megvalósítható, melyet a kormány vidékfejlesztési koncepciója is támogat. Lesz-e az akaratból cselekvés? N
"A gazdák szövetkezése, a rábaközi cukorgyár ötlete, ezáltal az élelmiszerlánc lerövidítése is megvalósítható, melyet a kormány vidékfejlesztési koncepciója is támogat. Lesz-e az akaratból cselekvés?" Németh Zoltán szervező

– A szakminisztérium illetékeseivel történt megbeszélés után hangsúlyozom, csak a termelői és értékesítői szövetkezetben (TÉSZ) lát némi esélyt a minisztérium is – osztotta meg tárgyalásainak eredményét Fenyőházi Tibor, a Magosz megyei elnöke. Ezt az ötletet támogatták a gyűlést összehívó Németh Zoltán és a gyűlés szakmai vendégei is. Számos hozzászóló támasztotta alá, csak a közösség erejével lehet fellépni egy esetleges kvótamódosítás miatt, egyénileg erre semmi esély nincs, s még szövetkezetben sem biztosak a kilátások.

Kiss M. Vencel: Jó helyszín lenne az egykori lengyár.
Kiss M. Vencel: Jó helyszín lenne az egykori lengyár.


Többek szerint csak egy közel 100 ezer tonnás évi termelést megvalósítani képes üzemben lehet gondolkodni, melynek becsült beruházási költsége 40–60 milliárd forint.

– Ekkora pénzt még a szövetkezetbe tömörült gazdáknak is nehéz lesz előteremteniük, de ha megvan a pár száz termelő, akkor a szövetkezetbe belépett más szövetkezetek akár pénzintézeti hátteret is biztosíthatnak a rábaközi elképzelésekhez. Ám még ezzel a háttérrel is meg kell győzni a politikát az ötlet megvalósíthatóságáról – mondta el Szarvas Béla, a Korona Vagyonkezelő Szövetkezet munkatársa.

A gyűlés végén Németh Zoltán által feltett kérdésre, miszerint hányan alakítanának szövetkezetet, a gazdák egyelőre nem válaszoltak, ám többen vállalták a közreműködést. A következő találkozóra néhány önkéntes segítő elkészíti a szövetkezet tervét, amit az akkor remélhetőleg még nagyobb számban megjelent termelők elé terjesztenek.

Olvasóink írták

 • 18. pancser 2011. május 22. 17:56
  „16! Tényleg kevertem a neveket, elnézést elsősorban Németh Zoltántól, nem akartam rossz hírbe keverni!”
 • 17. janika 2011. május 22. 17:19
  „Hát, ha nem is "tegnap" de nem is oly régen még jó minőségi termőföldekre épültek a külföldi üzletek gyárak sőt már golfpályák,kaszinók stb. Egyszerűen átminősítették ipari területté és már meg is vehette a külföldi! Hol ebben a rémhír?
  Rémes, hogy egyes embereknek a fejük még mindig a homokban van!
  nem is beszélve arról, hogy amióta a hollandok tenyésztik hazánkban a baromfit, azóta még madárinfluenza is elkerüli az országunkat!”
 • 16. tegnap 2011. május 22. 13:21
  „pancser az pancser mert a német nem magyar vagy is olvasni sem tud mit ír a janika(13)...janika meg csak janika..mert Magyar Zoltán nem is szólalt fel meg ott sem volt
  így terjed a rémhír....
  Szegény Emberek”
 • 15. pancser 2011. május 22. 08:49
  „Ez a Németh Zoltán az egyik komment (13) szerint jobbikos. akkor a dolgokra meg is van a magyarázat. de úgy látom a józan ész diktál. Aki nem tud úszni ne menjen mély vízbe. Jobbikos szlogenekkel nem lehet a piacon megélni, márpedig a késztermék előállítás kisebb rizikó, mint annak eladása. Piac ellenes dumával, a múltba mennénk vissza, az elzárkózáshoz.”
 • 14. knifemaster 2011. május 21. 16:09
  „Kár hogy ő is a politikától várja a megoldást meg a nemzetii színekbe bújtatott JÓBBiktól.”
 • 13. janika 2011. május 21. 05:22
  „A hazai termőföld védelmében felszólaló Magyar Zoltán kijelentette: a Jobbik a vidék pártjaként nem tűrheti, hogy magyar föld idegen kezekbe kerüljön, mivel az nemzeti függetlenségünk záloga. Határozottan követeljük, hogy minden eszközzel vessenek véget a külföldiek földszerzésének - szólított fel.”
 • 12. machers 2011. május 20. 21:43
  „11. janika 2011.05.20. 16:29
  Az a baj, hogy a nem a haszon, hanem a megtermelt javak fognak a zemberek zsebében maradni, mert nem fogják tudni eladni.”
 • 11. janika 2011. május 20. 16:29
  „A termelésnek mindig voltak és lesznek is kerékkötői! Igaz" gjozsi88" ? Naná, hogy a kereskedelmi maffia ragaszkodik az átvert vásárlóihoz. Persze, hogy nem számolja ki senki, hogy a tőzsdei spekuláció és a valós költségek közt mennyi a különbség! Lényeg az, hogy a magyar emberek által megtermelt javak és a haszon az a termelőknél marad és nem a spekulánsok zsebébe vándorol, még,ha eleinte kevés is.”
 • 10. gjozsi88 2011. május 19. 17:17
  „Olvasom a kommenteket és hallgatom az ötletgazdákat.....sehol, senki nem beszél a számok nyelvén!
  Mennyibe kerülhet 1 kg itt előállított cukor ára, tekintettel a beruházás megtérülésére is, ugyanis, ha csak a mostani import árnál drágább,(figyelembe kell még azt is venni, hogy a valószinüleg hamarosan megoldodó olajválság miatt a brazil cukornádból gyártott cukor miatt túl kinálat lesz, ami viszi lefelé a cukor árát) akkor neki se álljanak, mert nem fogják tudni eladni!
  Akkor kidobott pénz lesz a befektetés!”
 • 9. machers 2011. május 18. 23:10
  „Volt már ilyen Magyarországon. Természetesen a rendszerváltó hevületben sikerült az egészet szétverni. Már akkor látszott, hogy Robi 55-tel nem lehet farmergazdaságot csinálni. A másik gond a megtermelt javak értékesítése - pontosabban, nem értékesítése - volt. Most akkor megyünk vissza a kályhához? Kár volt ezek szerint ezt a 20 évet elqrni!
  Ja, és nem csak a cukorról van szó!
  "a gazdák egyelőre nem válaszoltak" Na, ez meg a másik baj! Gondolom, hogy jól felkészülve mentek el a találkozóra. Nem kellene sokat hezitálni, mert a hajó megint el fog menni!”
 • 8. janika 2011. május 18. 21:41
  „A nyálverő politikusok most dumálnak a Tv-ben a kvóta vásárlásról! Minek a közpénzt erre pazarolni? Habár egy gyarmati körülmények közt ez lehet csak a megoldás? Másképp nem lehet termelni mert6 akkor mi lesz a külföldi drága szeméttel? No meg a spekulánsokkal?”
 • 7. kolombela 2011. május 18. 15:48
  „Nagyon helyes a szövetkezés. Igenis törjék le a szemét árfelsrófoló spekulánsokat.
  Az uniót meg nem kell megkérdezni, semmi közük hozzá.”
 • 6. Mátyásfeketeserege 2011. május 18. 13:01
  „Szívessen elmentem volna én is meghallgatni a témát de nem tudtam róla.
  Remélem a követkető találkozót propagálják majd...”
 • 5. janika 2011. május 18. 12:36
  „Ha nem lennének gyáva politikusaink, akkor már régen be lennénk börtönözve azok, akik szétverették a termelő üzemeket gyárakat! Természetesen a vagyon elkobzásaik mellett! Akkor lenne miből és e rabokkal lehetne újjáépítést is kezdeni.”
 • 4. öröksoproni 2011. május 18. 11:28
  „Nem kell félni a rossz emlékű szövetkezet szótól és tartalmától, a franciák és a többi mezőgazdasági nagyhatalommá lett európai ország is csak így tud támogatásokat szerezni. És mi van, ha az Unió nem egyezik bele? Itthon elfogy a cukor, nem szabad meghárálni, össze kell fogni.”
 • 3. Pedró 2011. május 18. 10:40
  „Mindent bele! Meg kell valahogy csinálni!!!”
 • 2. NaTa 2011. május 18. 09:47
  „kívánom nekik, hogy sikerüljön megvalósítani az elképzeléseiket.”
 • 1. bojtár 2011. május 18. 09:10
  „Egységben az erő hajrá gazdák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rábacsécsényi polgármester emlékére

Gyászol Rábacsécsény közössége. Egykori polgármesterét, Kovács Józsefet vesztette el a falu.… Tovább olvasom