Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Csak pályázatból tudnak fejleszteni

Évet értékelt az edvei képviselő-testület. A polgármester szerint a legfontosabb a településfejlesztés, melyet csak pályázati forrásokból tudnak megvalósítani.
Az év utolsó napjaiban évértékelő megbeszélésre gyűlt össze az edvei képviselő-testület. Az Imre László polgármester vezette ötfős grémium összességében megállapította: a dél-rábaközi község lakosai nem panaszkodhatnak településük fejlődésére, az elmúlt év a közterek, a templom és egy közösségi tér fejlesztésével, szépítésével telt. Szalai Tibor alpolgármester megjegyezte, minden fejlesztésük csak pályázati forrásokból valósulhatott meg.

– A 2009 októberében (egy új taggal) felállt képviselő-testület az előző grémium még 2001-ben kialakított programját folytatta – kezdte a 2010-es év értékelését Imre László. A program középpontjában természetesen a településfejlesztés áll, amelyhez ebben az évben nyertes pályázatokból jutott forrásokhoz a községháza.

Az egyik pályázatot az egykori tejcsarnok átalakítására és környezetének szépítésére fordították a képviselők. Az épületben egy kondicionálótermet alakítottak ki a helyiek legnagyobb örömére. A 4,9 milliós pályázati pénzhez még 2 millió forintot tett a községháza. Szintén komoly szépítésen esett át a templom és környéke, ahol egy játszótér felújítására is futotta a pályázatokból, erre mintegy 12,5 millió forintot költöttek Edvén, melyből 10 millió forint volt a támogatás. A faluszépítési programban az evangélikus egyház is részt vett, valamint az örökségvédelmi programból is 4,7 milliós felújítási kerethez jutottak az edveiek.

– Jövőre hasonló elképzeléseink vannak, pályázatokból folytatjuk a faluszépítést – jegyezte meg Nagy Gábor képviselő. Hozzátette, 2012-ben az ifjúsági klub felújítására szeretnének pályázati forrásokat. A közösségépítés fontosságára hívta fel a figyelmet a találkozón Szalai Károly képviselő, aki elmondta, jövő évi terveikben az edvei elszármazottak második találkozójának megrendezésére is pályáznak. – Szintén közösségi program keretében készülünk a falu 750 éves évfordulójára, melyet 2014-ben rendezünk – mondta Horváth Lajos képviselő.

Rövid távú terveikről a polgármester még elmondta: 30 milliós költségvetésükben kiemelt szerepet szánnak a helyi civil szervezetek támogatására, hiszen ezek nélkül nincs közösségi élet Edvén sem. – Úgy vélem, a fiatalok betelepülésére is számíthatunk, akiket a testület letelepedési támogatásban is részesít – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, településének helyzete csak javulhat az új, M86-os főút közelségével, hiszen míg a falu megőrzi csendes kistelepülés jellegét, addig a közlekedés szempontjából javuló helyzettel számolhatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évértékelő: tükörben a rábaközi közélet

Évértékelőre kértünk a rábaközi közélet különböző területein dolgozó vezetők közül négyet. A sportos… Tovább olvasom