Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Csak öt településen biztosított az iskolák működése

A gyereklétszám alapján csupán öt településen biztosított az iskolák működése a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás területén.
Szerdán délután ülést tartott a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa. Turi György, a társulás elnöke elmondta: az ülésen meghallgatták a megyei pedagógiai intézet (Mepi) beszámolóját a kistérség közoktatási intézményeinek vizsgálatáról és további működésük lehetséges irányairól. Előzőleg a feladat elvégzésére Turi György a társulás elnökeként kérte fel az intézetet.

– Precíz munkát végzett a Mepi, minden településre testreszabottan tettek javaslatot, hogy az érintett intézmények melyik iskolával társuljanak, s az előírt követelményeket teljesíteni tudják – mondta az elnök. Hozzátette, hogy ez azért fontos, mert ha nem lesz megfelelő csoportlétszám, akkor elesnek a normatív és kiegészítő támogatásoktól. Ugyanakkor ez igen komoly gondot okoz az egyes településeken, hiszen ahol megszűnik az iskola, a posta, ahol nincs pap, bezár a bolt, az a falu elöregedik, végül elnéptelenedik.

Turi György szerint a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás területén mindössze Csornán, Bősárkányban, Kónyban, Szilban és Szanyban biztosított a gyereklétszám alapján az iskolák működése.
A többi faluban megoldást kell találni a társulásra. Elmondta, hogy Csornát már több település is megkereste ez ügyben és nyitottak a tanulók fogadására, de csak az ésszerűség határáig.

– Készek vagyunk a csoportlétszámokat maximumra feltölteni, de új csoportot nem akarunk kialakítani. Azért nem, mert akkor további pedagógusokat kellene alkalmazni, ám azt az oktatási intézmény költségvetése nem teszi lehetővé – fogalmazott Turi György. Megjegyezte, hogy akik a katolikus iskolába akarják járatni gyermeküket, azoknak az iskola vezetőivel kell felvenniük a kapcsolatot.
A másik fontos napirend keretében a kistérségi társulás idei költségvetését fogadták el a jelenlévők. A büdzsé bevételi és kiadási főösszege 208 millió 710 ezer forint. Ebből 170 millió 822 ezer 650 forint az állami támogatás, a többi a saját bevétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már márciusi állapotban az almafák

Az időjárás az elmúlt hetekben kedvezően alakult, voltak hűvösebb éjszakák és a nappali hőmérséklet sem melegedett fel túlzottan. Úgy is mondhatnám, egy kicsit „fékezett” a természet, nem haladt sokat előre az almák, körték fejlődése – vázolta a helyzetet Horváth László. – A körtéknél a pikkelylevelek kezdenek megnyílni, azaz az életfolyamatok működnek. Tovább olvasom