Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Csak gond az üres iskola?

Rábaköz - Az önkormányzatok megpróbálnak megfelelő feladatot találni az átszervezések miatt megüresedő iskolaépületeknek. Vannak falvak, ahol gondot okoz a fenntartásuk.
Azok a falvak, ahol megszűnik az óvoda vagy az iskola, lassan elindulnak a pusztulás útján – tartják sokan. A községvezetők azonban hiszik: ha értelmes feladatot találnak a megüresedett épületeknek, igazi közösségi hellyé válhatnak. Bogyoszlón megtalálták ezt a feladatot, Rábapordányban most keresik. Dörben nemsokára hasznosítják, Rábacsanakon és Szilsárkányban gondot jelent fenntartása.

A rábapordányi iskola szeptembertől a bágyogszováti tagintézményeként működik. Az alsó tagozatosok maradtak helyben, de az iskolaépületnek csak egy részét foglalják el. A fennmaradó helyiségeket közösségi célokra próbálják hasznosítani. Pásztorné Szakács Gabriella polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: pályázatot nyújtottak be az ingatlan fejlesztésére, felújítására.

– A részben funkciójukat vesztett iskolaépületek hasznosítására kiírt pályázaton indultunk – tájékoztatott a községvezető. – Az biztos, hogy a könyvtár az iskolába kerül, most rendezzük az állományt. Szeretnénk a civil szervezeteknek is helyiséget adni.

Bogyoszlón az egykori iskolaépület a település közösségét szolgálja. Több civil szervezet talált az évszázados falak között otthonra, valamint az öregfiúk focicsapata és a helyi fiatalok is. Különböző kiállításoknak is helyet ad az iskola. Magyarkeresztúron a kistérség bentlakásos idősek otthonát alakították ki az egykori tanodában, Dörben már nem árulják az épületet: hasznosítják.

Bogyoszlón megtalálták az új feladatot, Rábapordányban most keresik. Dörben nemsokára hasznosítják, Rábacsanakon és Szilsárkányban gondot jelent a fenntartása.
Bogyoszlón megtalálták az új feladatot, Rábapordányban most keresik. Dörben nemsokára hasznosítják, Rábacsanakon és Szilsárkányban gondot jelent a fenntartása.

– Sokáig kerestük, hogyan lehetne hasznosítani iskolánkat, most megtaláltuk – jegyezte meg Dóczy Géza polgármester. – Ipari célokra, vendéglátásra nem alkalmas és nem is akartuk, hogy ilyen tevékenységet folytassanak ott. Most hosszú távra sikerült bérbe adnunk.

A részletek ismertetése nélkül annyit mondhatok, a falunak több szempontból is előnyös lesz a most születő megoldás. Egyrészt jó célt szolgál az ingatlan, bevételt jelent az önkormányzatnak, ráadásul újabb négy-öt munkahely is lesz Dörben.

Rábacsanakon viszont gondot okoz az üres iskolaépület fenntartása. Csupán a könyvtár működik benne és a most alakuló nyugdíjasklub kap helyet. Telekesi József polgármester arról beszélt lapunknak, hogy az önkormányzat értékesítené.

– Hiába üres az iskola, a fenntartása pénzbe kerül. Állapota sem a legjobb, de költeni nem tudunk rá – sorolta a polgármester. – Az is gondot okoz, hogy nagy épületről van szó, hiszen annak idején 140 gyereket szolgált. Az biztos, hogy helyi célokra nem tudjuk hasznosítani. Még nem hirdettük meg, de előbb-utóbb sort kerítünk rá és megpróbálunk vevőt találni.

Szilsárkányban helytörténeti kiállítást rendeztek be az iskolaépületben. Ez persze nem foglalja el az összes termet, ezért keresik a megoldást. Eladni semmiképpen nem akarják. Zöld Péter polgármestertől megtudtuk: a tervek szerint szociális bérlakásokat alakítanának ki. Olyan pályázati kiírást várnak, ami e beruházást támogatja.

Németh Szabolcs, a szilsárkányi iskola utolsó igazgatója 2005-ben a megyei önkormányzat felhívására tűzte ki a fekete zászlót. Azóta megszűnt az intézmény.

Olvasóink írták

  • 3. farád 2008. október 21. 21:25
    „Én is a Szilsárkányi iskolába jártam,akkor még nagy volt a nyüzsgés mindegyik teremben.Onnan indítottak minket útnak a tanáraink.Szabolcs tanárúr volt az osztályfőnököm.Mentünk sport versenyekre,voltam kisdobos és úttörő.Nagyon sajnálom,hogy az Iskola megszűnt,a termekben járva sok emlék jutott eszembe.Boldogan emlékezem vissza az én iskolámra!”
  • 2. killerpista 2008. október 18. 10:06
    „Köszönjök Magyar Bálint, köszönjök Hiller István! Jól belehúztatok!”
  • 1. killerpista 2008. október 18. 10:06
    „Köszönjök Magyar Bálint, köszönjök Hiller István! Jól belehúztatok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés az egyetemet végzett reál szakos tanár

Kapuvár - A gimnázium igazgatója az egyetemet végzett reál szakos tanárok hiányára panaszkodik. A… Tovább olvasom