Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Csak Csorna nyert a Norvég Alapból

Csorna - Több mint 150 millió forintot nyert a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás a Norvég Alap második fordulójára tavaly benyújtott pályázaton. A pénzből tudáscentrum lesz a városi művelődési házban. Három másik pályázó lemaradt.

„Az elmúlt egy évben sokszor olvastam és hallottam, hogy a jelenlegi önkormányzatnak milyen nehéz örökséggel kell megbirkóznia. Úgy látom, minden problémát az elődök működésére próbálnak visszavezetni, noha korábban több sikeres programot is végrehajtottunk, amiből az utódok profitálnak. Így a Norvég Alapra pályázott tavaly szeptemberben a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás, melynek akkor az elnökeként tevékenykedtem. Ez tudáscentrum kialakítását célozza a Fertő–Hanság Turisztikai Régióban. A régiót a mosonmagyaróvári, győri, csornai, kapuvári és a sopron–fertődi statisztikai kistérségek alkotják" – ezen mondatokkal kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját Papp József, Csorna korábbi polgármestere, az MSZP országgyűlési képviselője.

Szerinte a tudáscentrum programjai, szolgáltatásai a társadalom minden korcsoportja számára nyújtanak valami újat. A projekt keretében modellértékű komplex szolgáltatást alakítanak ki, amely a csornai művelődési központ funkcióinak bővítésével valósul meg.

Papp József kiemelte, hogy ez új lehetőséget kínál a munkanélkülivé vált pedagógusoknak is. A tudáscentrum mint képzőközpont az élethosszig tartó tanulás egyik kiemelt térségi bázisa lesz s projektközpontként is működik, a tudásház infrastruktúrájának kialakítása a művelődési ház felújításával valósul meg. A tervekben internetkávézó és terasz kialakítása, eszközök, berendezések beszerzése szerepel.

A beruházás 150 millió 192 ezer forintba kerül, amiből a művelődési központ felújítása 95 millió forintot tesz ki. Az elnyert összeget akkor folyósítják, ha a projektet a norvég kormány is elfogadja.

A csornai siker értékét növeli, hogy a Norvég Alap második pályázati fordulójára hatalmas volt az érdeklődés: a beérkezett 600 pályázatból 41 számíthat támogatásra. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tájékoztatása szerint a megyében négyen próbálkoztak és csak a rábaközi város járt sikerrel. Nem nyert pénzt a beledi önkormányzat a Barthodeiszky-kastély felújításra, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága régi magyar állatfajtákat bemutató major és természetvédelmi tenyésztési központ kialakítására Sarród-Lászlómajorban.

Utóbbit már a tavaly március 31-én lezárult első pályázati körben is sikertelenül nyújtották be. Akkor Győr-Moson-Sopronban egyedül a sopronbánfalvai karmelita kolostor rekonstrukciójára ítéltek oda támogatást, kétmillió eurót (hozzávetőlegesen félmilliárd forintot).
A 2005-ben indult program harmadik fordulója – amelynek tétje 50 millió euró – szeptember 24-én zárult le. Erre minden eddiginél több, 1500 pályázat érkezett. Az NFÜ tájékoztatása szerint Magyarországon várhatóan már nem lesz újabb pályázati felhívás.


Mi a Norvég Alap?
Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok – elterjedtebb nevén a Norvég Alap – pénzügyi forrását az EGT három nem európai uniós tagállama, Norvégia, Liechtenstein és Izland biztosítja. A 2004–2009-es programban Magyarország összesen 125–130 millió euró – hozzávetőlegesen 31–32 milliárd forint – támogatásban részesülhet.
Haszonits József–Hancz Gábor

Olvasóink írták

  • 2. Zsolti 2007. november 13. 01:31
    „Na igen... Szánalmas. A szocik jól lobbiztak :) Valaki otthon megint vastagabban keni a zsíros kenyeret.”
  • 1. Bálint 2007. november 13. 01:18
    „"Papp József, Csorna korábbi polgármestere, az MSZP országgyűlési képviselője."

    Sejteni lehetett hogy itt is a politika van a háttérben. Megnézném azokat a pályázatokat. Tudni lehetett hogy itt is megvoltak jó előre a nyertesek. Gusztustalan ez az egész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörések sorozatban

Kapuvár–Csorna - A Kapuvári Rendőrkapitányságtól kapott információk szerint hétfő reggel nyolc… Tovább olvasom