Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Csak azt akarta, hogy a csornaiak befogadják

Csorna - „A szüleim megtanítottak a munka szeretetére, nálunk a tanulás és a munka elválaszthatatlan volt egymástól" – nyilatkozta egyebek mellett a Kisalföldnek Molnár Tibor.
Szép jubileumhoz érkezett Molnár Tibor csornai vállalkozó. Idén huszonöt éve, hogy belekóstolt a „maszek világba", s bár adódtak nehézségek, a kapcsolat tartós maradt.

Molnár Tibor Egyeden született, ott végezte az általános iskolát, ahol szerinte akkoriban közel kétszáz gyerek tanult. Utána Csornán, a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában technikusi oklevelet szerzett, közben jelentkezett a főiskolára. Ám felsőfokú tanulmányait nem kezdte el, mert fiatalon vállalkozást hozott létre, melyhez csatlakozott pedagógus végzettségű felesége is.

– A szüleim megtanítottak a munka szeretetére, nálunk a tanulás és a munka elválaszthatatlan volt egymástól – kezdte a múltidézést. – Mindig önállóságra törekedtem, vélhetően ez motivált akkor is, amikor vállalkozásra adtam a fejem. Az unokatestvérem már autóalkatrész-kereskedéssel foglalkozott, s ez a munka nekem is megtetszett. Elhatároztam, hogy én is ilyen vállalkozásba kezdek, de amikor az első alkalommal elmentünk anyagbeszerző körútra, a nehézségek láttán majdnem megfutamodtam. Némi gondolkodás után mégis belevágtam. Mivel Csornához mindig kötődtem, itt nyitottam üzletet, noha sokan próbáltak lebeszélni e „rossz vállalkozásról". Pedig akkor már eladtuk a győri lakásunkat is. Ezért egy ideig Egyeden laktunk és onnan jártunk be Csornára. Szolidan éltünk és dolgoztunk. Azt viszont szerettük volna elérni, hogy az emberek elfogadjanak, befogadjanak bennünket. Úgy érzem, ez sikerült.

Molnárék egy aprócska helyiségben alakították ki az első üzletet, ahová „ha egy ember bement, kettőnek ki kellett jönnie". Aztán 1989-ben Csornán családi házat építettek, melynek alsó szintjén korszerű boltot létesítettek. Sőt, a családi vállalkozásban már alkalmazottakat is foglalkoztattak. Emellett Győrben, Téten, Pápán és legutóbb Kapuváron nyitottak boltot. A fejlődés következő állomásaként 1996-ban Csornán autószalont építettek, ahol az értékesítéstől a teljes körű javításig mindent elvégeznek. A napokban pedig Győrben kezdik az újabb szalon építését.

– Sajnos jelenleg igen nagy adóterhek nyomják a vállalkozókat. Emiatt kismértékben nálunk is csökkenteni kellett a dolgozói létszámot – jegyezte meg.

Molnár Tibort nemcsak vállalkozóként, hanem sportvezetőként is ismerik. A kilencvenes évek elején a helyi sportbarátok felkérésére néhány vállalkozó társával elhatározták, hogy segítik a város sportját.
– Egy idő után megválasztottak a Csornai Sportegyesület elnökévé, s ezzel a pozícióval még több tennivalóm lett – tette hozzá. – Nem volt ez könnyű tizenkét év az életemben. A közös munka nyomán javultak az eredmények a különböző szakosztályokban. Talán a legnagyobb sikert a labdarúgók érték el, s itt szólni kell Rigler Zoltánról, aki jelentős támogatást nyújtott a futballistáknak. De kiemelésre kívánkozik Németh Ernő lelkes szakosztály-vezetői tevékenysége is. Ellenben, amit hiányolok, az az atlétika. Remélem, egyszer ismét jól működő bázisa lesz Csornán ennek a sportágnak.

Molnár Tibort a civil szervezetek is gyakran felkeresik támogatásért és kérésük zömében meghallgatásra talál. Mindemellett három évig önkormányzati képviselőként dolgozott. Azért csak három évig, mert – mint fogalmazott – a sportpálya lelátójának építése során olyan nemtelen támadások érték, amelyeket képtelen volt elviselni.
– Lám, most is a családról esik a legkevesebb szó, miközben nélkülük megoldhatatlan lett volna a rám váró feladat. A feleségem és a gyerekek is megsínylették, hogy elfoglaltságaim miatt kevesebbet tartózkodtam otthon – tette hozzá Molnár Tibor.

Idén augusztus 20-án a csornai önkormányzat „Csorna városért" emlékérmet adományozott Molnár Tibor vállalkozónak a város sportéletéért végzett önzetlen munkájáért.


Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tanulással lehet előbbre lépni

Csorna - Dolgozik és tanul, kevés szabadidejét igyekszik ésszerűen eltölteni. Bogdán Mónika roma… Tovább olvasom