Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csak az inflációval emelik a díjakat az önkormányzatok

Rábaköz - Inflációval emelkedő díjakat szed be a kapuvári önkormányzat a közterületek használatából és üzlethelyiségek kiadásából. A falvak jellemzően közterületeiket adják bérbe.
Az önkormányzatok közterületeik és saját tulajdonú ingatlanaik bérbeadásával is növelik bevételeiket. A nagyobb településeken az önkormányzati tulajdonú ingatlanok és a hirdetési díjbevételek viszik a prímet, a kisebb helyeken a közterületek bérbeadásával javítják pénzügyi helyzetüket. Összességében elmondható, hogy a bérleti díjak legfeljebb az inflációval emelkednek.

A közterületek használatából a kapuvári önkormányzat 2007-ben 4,3 millió forintot szedett be, tavaly 5,1 milliót. A bevétel legnagyobb részét a fix és mozgó hirdetőtáblák felületének bérbeadása adja, ez 2007-ben 3,5 millió, 2008-ban négymillió forint volt. A nyári hónapokban a vendéglátóegységek teraszokat alakítanak ki a közterületeken, ebből 2007-ben 336 ezer forint, 2008-ban 349 ezer forint folyt be a költségvetésbe. A bevétel emelkedését az inflációs mértékű díjemelések jelentik. Lugosiné Kelemen Judit gazdasági irodavezető hozzátette,

a bevételekhez hozzájárulnak a mozgóárusok és a nagyobb építkezések során igénybe vett közterületek bérleti díjai is.

Az önkormányzati tulajdonú üzletek bérbeadásából 2007-ben 37,5 millió forintot, tavaly viszont csak 34,8 milliót szedett be a városháza. A csökkenést befolyásolta a bérbe adott gyógyszertár forgalmának visszaesése (forgalom után fizet) és két helyiség évközi értékesítése. A kapuvári önkormányzatnak huszonnégy nem lakás céljára szolgáló helyisége van, mindegyiket bérlik jelenleg is. A bérleti díjak nagyban függnek az ingatlanok helyétől és funkciójától, ami átlag 800 és 2500 forint négyzetméterenként. Az irodavezető hangsúlyozta, hogy az üzlethelyiségek bérbeadása mindig licit útján történik.

A Rábaköz településein nincsenek ennyire „eleresztve". Tompáné Balogh Mária beledi polgármester elmondta, a közterületek bérbeadása 2007-ben 1,1 millióval, tavaly pedig 1,3 millióval növelte a helyi költségvetést. – Árat nem emeltünk már tavaly sem, az emelkedés a több helyfoglalóból ered – tette hozzá. A büdzsé helyzetét saját tulajdonú, nem lakásnak számító ingatlanok bérbeadásával is növeli a községháza. Garázsok kiadásából 2007-ben 143 ezer, 2008-ban 126 ezer forint folyt be, a különbség a bérlők számának csökkenéséből adódik. Beled saját üzleteiből 2007-ben 3,4 milliót, 2008-ban pedig 3,8 millió forintot szedett be. Az emelkedés a helyi gyógyszertár forgalmának növekedéséből adódik (forgalom után fizet). – A piac területeinek kiadásából tavalyelőtt 234 ezret, tavaly pedig 172 ezret kaptunk, sajnos egyre kevesebb az árus – jegyezte meg a beledi polgármester.

A kisfaludi önkormányzat csak közterületeinek bérbeadásával tudja bevételeit növelni: saját ingatlanjai ilyen célra nincsenek. A községháza illetékesei elmondták, 2007-ben hatezer, 2008-ban nyolcezer forinttal nőtt ezáltal a költségvetés. Az elmúlt években nem emeltek bérleti díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok

Kapuvár, Csorna - A munkaügyi központ kapuvári kirendeltségének (ügyintézés helye: 9330 Kapuvár,… Tovább olvasom