Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Csak a telt háznál nincs veszteség

Az elmúlt évek esetenkénti százezres veszteségei után rendeződni látszik a kapuvári művelődési központ előadásainak sorsa.
– Ha csak apró lépésekkel is, de javulni látszik a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ helyzete – mondta az intézmény igazgatója, Nagyné Henye Zsuzsanna. Az idén augusztus elejétől év végéig megbízott vezető elmondta: az elmúlt években egy-egy előadás még közel százezer forintos veszteséget termelt a közpénzekből fenntartott intézménynek. (A ház éves költségvetéséről azonban sem a művelődési központ, sem az önkormányzat nem adott tájékoztatást – a szerk.) Napjainkra ez a trend megfordulni látszik, bár az igazgató annyit hozzátett: a telt házas előadások már nem veszteségesek, némelyiknél pár tízezer forintos nyereséget is realizálnak. Eredményként értékelte, hogy az elmúlt év óta csak telt házas előadásokat tartanak a 460 férőhelyes színházteremben.

Takarékos műsorszervezés

– A felnőtteknek szóló programok ára négyszáztól hétszázezer forintig terjed, a gyermekműsorokért százötven-kétszázezer forintot fizetünk – avatott be a műsorok árába a vezető. Egy évadban öt felnőttelőadásuk van, amelyre öt-hétezer forintos bérletet árusítanak. A gyermekeknek hat bérletes előadást szerveznek, négyszáz forintos belépővel. – A programokat elsősorban a közönség igénye szerint hozzuk Kapuvárra, ennek felmérésére minden évben kérdőívet osztunk bérleteseinknek – mondta Nagyné Henye Zsuzsanna. Úgy véli, csak a kapuváriak véleménye után vehetik figyelembe az előadások árát. – Minden kért műfajban hozunk le előadást, legfeljebb a bekerülési költség dönthet arról, hogy melyik színház vendégszerepel Kapuváron – tette hozzá. (Színvonalas, telt házas előadásra volt példa a legutóbbi Tihanyi Vándorszínpad vendégjátéka – a szerk.) Nemcsak a műsorszerkezet kialakításánál veszik figyelembe a takarékossági szempontokat, de az igazgató szerint költségeiket is drasztikus fogyókúrának vetették alá.

Pályáznak, de nehéz az önrész

Nagyné Henye Zsuzsanna elmondta: bevételeik az állami normatívából, az önkormányzati támogatásból és némi pályázati pénzből adódnak össze. Ezek mellé nagymértékű, egyéb bevételt is produkálnak, többek közt az előtér – néha ruhavásár céljára történő – bérbeadásából. Ez utóbbi esetében több kritika is érte az intézményt, a városiak szerint oda nem illő tevékenységért. – Szükségünk van erre a pénzre is, mert például a növekvő energiaárakat csak így tudjuk kigazdálkodni – mondta az intézmény vezetője. Hozzátette, csak a fűtésre több mint hárommillió forintot fizetnek az idén. Bevételeik növelésére szinte állandóan pályáznak, de ezek önrészének előteremtése is nehézségekbe ütközik.

Szinte százszázalékos kihasználtság

– A színházi előadásokon kívül több nagy rendezvényünk is volt az elmúlt hónapokban, elég, ha csak az 1956-os eseménysorozatra gondolunk – mondta az igazgatónő. Jelenleg a „Betlehemi fények" sorozat fut az intézményben, de több jótékonysági est is lesz az év hátralévő részében. Így többek közt a Király-tó Óvoda, a Metrum alapfokú iskola és a Hanság Big Band is ünnepi műsort tart. – Decembert a hagyományos karácsonyi koncerttel zárjuk, ami egyben az énekkar vezetőjének, Buza Bélának a búcsúkoncertje is lesz – tájékoztatott a színházigazgató. Mind nagyszínpaduk, mind klubtermeik jó kihasználtsággal üzemelnek. Részt vesznek a Kapuvári Napok szervezésében és például elindították az Ötlettár-Kreatív Műhely elnevezésű szakkört, melyben a helyi kisiskolások hétvégi elfoglaltságát biztosítják. Jelenleg egy filmklub elindításán fáradoznak, melynek technikai hátterét már biztosították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették a regionális fejlesztési társulást

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa támogatja a Csorna–Pápa közti… Tovább olvasom