Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csak a legjobbakat szabad támogatni

Szalay Antal gyáros szerint csak a csúcstechnológiát használó üzemeket szabad támogatni, mert csak ez lehet versenyképes a hazai és a nemzetközi piacon.

A magyar–német üzletember egy politikusi delegáció látogatása után nyilatkozott a Kisalföldnek. Mint mondta, nem maradhat szótlan akkor, amikor két évtized alatt sincs érdemi változás a hazai gazdaságpolitikában.

Sajnos két évtizeddel a rendszerváltás után sem látni érdemi változást a magyar gazdaságpolitikában és ez a késlekedés évtizedes lemaradást okozott már napjainkban is – kezdte a beszélgetést Szalay Antal magyar–német üzletember.

Nincs érdemi változás
A németországi Pforzheimben és számos hazai településen gyárakat üzemeltető szakember kijelentette, gondok vannak a magyar adósságkezeléssel, a támogatáspolitikával és a gazdasági keretfeltételekkel.

– „Nem foghatom be pörös számat", mert a hazai gazdasági színvonalat mindenáron közelíteni kell a nyugat-európaihoz és azt nem a Kóka-féle „magyar puma" módszerekkel, hanem olyan szakemberek tapasztalatait felhasználva, mint például a Nobel-díjas Joseph Stiglitz – jelentette ki Szalay Antal. Hangoztatta, fontos, hogy mit támogassunk, hova ruházzunk be és hogyan használja fel a politika az adófizetők pénzét, hiszen egy idő után ők ezt keresni fogják.

Támogatni csak a jókat
– Kezdjük a támogatások témájánál (Szalay Antal – hosszas huzavona után – végül nemrég a már lassan befejeződő kapuvári galvánüzemre kapott kormányszintű támogatást), melyről ki kell jelenteni, csak csúcstechnológiát használó üzemekbe szabad beruházni, csak azokat szabad támogatni. Ezzel magasabb hozzáadott értékű termékeket lehet előállítani, ez biztosítja a versenyképességet az exportpiacokon – fogalmazott az üzletember. Politikai és ki tudja, milyen más szempontok itt nem érvényesíthetők.

Következő rossz hazai példa a gazdasági keretfeltételek kérdése. Itthon kell olyan gazdaságpolitikát folytatni, mely a magasan képzett szakembereket hazánkban tartja. Épülő üzemünkbe nehezen találunk szakembert, pedig az itt termelt érték Magyarországon marad. A külföldi munkavállalás már középtávon sem folytatható, a szociális és társadalmi feszültségek Németországban és Ausztriában is kopogtatnak – mondta.

Szalay Antal gazdasági elképzeléseiről a minap a magyarországi üzemeibe látogató politikusoknak is beszélt. – Nehéz azt hinni, hogy a politikusok csupán azért, mert döntési helyzetben vannak, értenek is a gazdasághoz, de – mint most is – jó esetben legalább kérdeznek – mondta az üzletember. Hangoztatta, talán ha a rendszerváltáskor is kérdeztek volna – például a magyar adósságkezelésről –, akkor nem lennénk ilyen rettentően elmaradva az európai gazdasági helyzettől.

Meg kell változtatni a pályázati rendszert
– Hogy mennyire nem a levegőbe beszélek, úgyszintén itthonról Németországba „szakadt" közgazdász, Nagy Pongrác is próbált segíteni, hazatérve tapasztalatait megosztani, máig eredménytelenül – mondta Szalay Antal. – Úgy vélem, itt az ideje felébredni, gazdaságpolitikánk elhibázott voltára a minapi uniós támogatás visszafogása is rávilágít, pedig a pályáztatási rendszert már 2008-ban is szerette volna megváltoztatni a kormány, aztán még 2015-ben is csak a jó szándékoknál tartunk – mondta a gazdasági szakember.

Lapunk információi szerint Szalay Antal már évek óta próbálja tapasztalatait megosztani a döntési helyzetben lévő politikusokkal, ám még 2008-ban is az volt erre a válasz, hogy aki olyan helyen van, az ért is hozzá. – Ha ez tényleg így van, akkor Lázár János a napokban miért az uniót kérte segítségül, mikor hazánkban két évtizede elüldözik a tapasztalt közgazdászokat? – tette fel a kérdést a magyar–német üzletember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház Kapuváron

Úgy tudjuk, a tetőszerkezet teljesen leégett a hétfő délutáni tűzben. Tovább olvasom