Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Csak a hivatalra számíthatnak

A Csornai járás harminchárom településére harminc közfoglalkoztatottat tervezett a megyei munkaügyi központ.
A polgármesterek szerint ez semmire nem elég, még tavaly megkezdett munkáikat is le kellene állítani emiatt. Mindenki segítséget ígért a helyzet megoldása érdekében.

– Évek óta célunk, hogy az állandó söprögetés, fűnyírás helyett értékteremtő munkát tudjunk adni községünk azon közfoglalkoztatottjainak, akiknek meglehetősen kevés esélyük van piaci körülmények között munkát vállalni – kezdte Spiteller László rábatamási polgármester. A községi vezető információi szerint ugyanis ebben az idényben a Csornai járás harminchárom településén összesen harminc közfoglalkoztatott munkájára lehet számítani (ennyire van támogatás). Ez a létszám több polgármester szerint is elégtelen.

– Nemcsak arról van szó, hogy az elmúlt években megkezdett munkákat kellene folytatni, befejezni, hanem ezeknek az embereknek nehézkes az elhelyezkedés piaci körülmények között, az ötvenezer forintos fizetés nekik sok esetben a létszükségletet jelenti. Úgy vélem, felelősséggel tartozunk ezekért az emberekért – hangoztatta Spiteller László.

Elmondása szerint első körben arról volt szó, hogy a közfoglalkoztatottakat 2016 februárjáig lehet szerződtetni, idén márciustól. Ez az időpont most februárról augusztusra módosult, ám a létszám még így is siralmasan kevés lesz.

Bécsi Ferenc gépkezelő munkája nyomán Rábatamásiban a betonárugyártás fellendülhet.
Bécsi Ferenc gépkezelő munkája nyomán Rábatamásiban a betonárugyártás fellendülhet.

– A tavalyi évben helyben 13–15 embert foglalkoztattunk és idén is 14-re adtunk be támogatási kérelmet – mondta a rábatamási polgármester. Hangsúlyozta, a bevett szokással – fűnyírás, területrendezés – ellentétben Rábatamásiban értékteremtő munkát adtak a közfoglalkoztatottak kezébe, növénytermesztéssel és betonárugyártással foglalkoztak.

– Előbbi miatt helyi, kihasználatlan kerteket kaptunk a lakosságtól, utóbbi érdekében betonelemgyártó gépeket vásároltunk, melyekkel köztéri burkolatokat gyártottunk – mondta Spiteller László. A létszám csökkenésével elmaradhatnak a munkák, mely például a növénytermesztésben már rövid távon is gondot okozhat. – Ismétlem, ezek az emberek szinte képtelenek máshol dolgozni, pedig akarnak és munkájukkal is elégedettek a faluban – tette hozzá a tamási vezető. A betonárugyártó kisüzemmel hosszabb távra is terveznek Rábatamásiban, a polgármester szerint a kezdeti támogatások után akár önellátó is lehet ez a foglalkoztatás.

– Egyelőre benyújtottuk az igényünket, még az országgyűlési képviselő is segítséget ígért a helyzet megoldására – mondta Spiteller László.
Kollégájához hasonlóan nyilatkozott Szalai Zoltán farádi vezető is. – Nálunk tavaly kilencen dolgoztak a temető rendbetételén és a község egyéb helyszínein. Munkájukra idén is számítanánk, nagy tervünk, hogy elkezdenénk a közfoglalkoztatottakkal a belvíz elvezetését a faluban – mondta Szalai Zoltán.

A témával kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal úgy tájékoztatta lapunkat, hogy rövid időn belül már meg tudják mondani, mikortól várhatóak újabb források a közfoglalkoztatottak támogatására.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások a szociális ellátásban Csornán

Jelentősen átalakult március elsejétől a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere. Tovább olvasom