Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Csak a falu fogy, nem a remény

Noha manapság Pásztoriban is fogyóban a lakosság, a település régi-új polgármestere azt reméli, hogy nem lesz ez mindig így, a falu visszanyeri az életképességét.
 A település megszépült temploma.
Ónodi János a negyedik ciklust tölti a polgármesteri poszton Pásztoriban. Így immár tizenhárom éve „hivatalból" szemlélheti szomorúan a falu lélekszámának csökkenését. Az 1990-es választás idején – a jelenlegi négyszáztizenhárommal szemben – még négyszázhatvanan éltek a településen.

Pásztori hátrányos helyzetű település, kevés az aktív dolgozó, talán ha kilencvenen vannak. Vállalkozók nincsenek, ezért iparűzésiadó-bevétel sincs. Az önkormányzat a kommunális és a gépjárműadóból könyvelhet el némi bevételt. Ezért – ha fejleszteni akarnak – teljesen a pályázatokra kell hagyatkozniuk.

– Az iskolát – ami Szilsárkányban működik – közösen tartjuk fenn, de a jelek szerint a két falu tanulóinak létszáma két éven belül ötven főre csökken, s ez fenntartási gondot fog okozni – vélekedik Ónodi János.

– Ezért további iskola-összevonás válhat szükségessé. Amennyiben ez bekövetkezik, Csorna vagy Szil felé kell orientálódnunk.
Az óvodába – ami szeptembertől a szili óvoda tagintézménye – kilencen járnak, holott a rendszerváltás idején meghaladta a húszat az óvodások létszáma.

Ez az egyetlen intézmény, amit szeretnénk megtartani, hisz nem akarjuk a legkisebbeket kimozdítani a faluból.

A polgármester elmondta: idén sikeresen pályáztak járdafelújításra. A munkát jövőre a második-harmadik negyedévben kell elvégezni. A négyszáz méteres járdaszakasz 6,2 millió forintba kerül. Befejeződött a templom külső felújítása, amit a püspökség jóvoltából és négymillió forint állami támogatásból sikerült elvégezni. A templom mellett új forgalmi rend kialakítását tervezik, ezzel óvják az épület állagát. Pályáztak játszótér építésére, ám hogy nyernek-e, azt egyelőre nem tudják.

A falu vezetője úgy vélte: Pásztoriban is szükség lenne szennyvízcsatornára, de mint fogalmazott, tizenkét éve hiába harcolnak érte. Szerinte a településen működő és hamarosan bővülő szociális otthonra tekintettel a döntéshozók kivételt tehetnének. Mindamellett pedig, hogy elöregedett a falu, ilyen előremutató fejlesztésre áldoznának az emberek. A csatorna elkészülte után lenne célszerű az utakat, járdákat rendbe tenni.

– Optimista vagyok és remélem, hogy a falu visszanyeri életképességét, s a városokból is visszatérnek, akik korábban elköltöztek innen – jegyezte meg befejezésül Ónodi János.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A politika és a tejpiac

A tejpiac szereplői a nyári túltermelési válság után még mindig bizonytalanok a jövőjük felől. A… Tovább olvasom