Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Civilek otthona lesz az épület

Tárnokréti önkormányzata 2003-tól napjainkig 55 millió 763 ezer forintot nyert a különböző pályázatokon
A tárnokréti kultúrház alapjait 1954-ben rakták le az akkori járási tanács 20 ezer forintos támogatásával. Az azt követő időszak a pénzgyűjtés jegyében telt és az építkezés csak 1959-ben folytatódott, majd két évvel később, 1961-ben fejeződött be.

Azóta a kisebb karbantartásokon kívül nem nyúltak az épülethez, mígnem tavaly nyáron hozzáláttak az átfogó rekonstrukcióhoz.
Ma pedig már – a külső és belső felújítás után – megszépülve áll a Fő utcában a közösségi ház.

Jerger Frigyesné polgármester elmondta: a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán 33 millió forintot nyertek, ehhez 2 millió 645 ezret saját forrásból biztosítottak. További 7 millió 425 ezer forintot hitelből fedeztek, ebből 3 millió 725 ezer forintot szintén pályázaton nyertek. Így az önkormányzatnak 6 millió 345 ezer forintjába került az épület. Idén a térburkolat elkészítésére 2 millió 213 ezer forintot költöttek, ezen összegből a többcélú kistérségi társulás 1 milliót átvállalt a könyvtárbusz fogadására alkalmas hely kialakítására.

Az épületben helyet kap az összes helyi civil szervezet, a nőegylet, a tűzoltó-egyesület, a horgászegyesület, a Községért Közalapítvány, a Tárnokrétiek Egyesülete, a gazdakör és a falugazdász. Két helyiségben az önkormányzati hivatal tevékenykedik. Az épületben van egy nagy közösségi tér, amely szükség esetén bővíthető kisebb helyiséggel. A tetőtér szerkezetkész, lehetőség van rá, hogy kialakítsanak benne egy 35 négyzetméteres internetes helyiséget. Egyelőre az épület előterében lehet netezni.

Tárnokréti önkormányzata 2003-tól napjainkig 55 millió 763 ezer forintot nyert a különböző pályázatokon, ám a kultúrház felújításával nem fogytak el a tennivalók.

Jerger Frigyesnétől megtudtuk, pályáztak a templom felújítására, ez 35 milliós tétel. Ha nem nyernek, a megnyíló EU-s forrásokat célozzák meg, komplex faluszépítésre pályáznak. Ebbe a körbe az orvosi rendelő, az ifjúsági klub, a tűzoltószertár, a ravatalozó, a templom és a közterek tartoznak. Emellett szabadidőpark létrehozását is fontolgatják, de ehhez előbb területet kell vásárolni. A pályázatokhoz szükséges önrészt oly módon akarják előteremteni, hogy értékesítik a nélkülözhető önkormányzati ingatlanokat.

A felújított közösségi ház avatását szombaton délelőtt fél tizenkettőkor tartják Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Tóth Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács titkára részvételével. Ez alkalommal adják át a megyezászlót is a település vezetőinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még sincs szükség kisközségi lottózókra?

A Kisalföld május 4-i számában a Szerencsejáték Zrt. marketingigazgatója, Somorai László arról nyilatkozott, hogy a kistelepüléseken nehéz vállalkozót találni a lottózók üzemeltetésére. Mint fogalmazott, a Szerencsejáték Zrt.-nek az ötvenezer forint is bevétel, így a falvakról nem akarnak lemondani a jövőben sem. Véleményét nem osztják a Rábaközben azok a vállalkozók, akik hajlandók lettek volna a társaság feltételeinek megfelelni. Tovább olvasom