Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Civilek: nagyobb szerep jut a pályázatoknak

A rábaközi települések sport- és művészeti csoportjai egyesületekbe szerveződnek, hogy bevételeiket növeljék.
 
A szervezetek költségvetésében egyre nagyobb szerep jut a pályázati forrásoknak

A pályázati lehetőségek jobb kihasználása és a bevételek növelése is szerepet játszik abban, hogy a rábaközi települések sport- és művészeti csoportjai egyesületi formában működnek. A szervezetek így hozzájuthatnak az adó felajánlható egy százalékához és pályázati forrásokhoz is. Utóbbiak egyre nagyobb szerepet kapnak a civil szervezetek költségvetésében, ám még mindig jelentős az önkormányzatok támogatása is. A városok önkormányzatai már pályáztatják a helyi szervezeteket a szétosztható pénzért.

Jelenlegi felállásában 1996 óta működik Vitnyéden az Énekes Lenke Hagyományőrző egyesület. A civil szervezet képviselője, Zsámboki László elmondta: a hatvantagú egyesület évente 1,3–1,4 millió forintból gazdálkodhat, melyből hetven százalék az önkormányzattól származik, a fennmaradó részt fellépéseikből fedezik. Egyszázalékos felajánlást és szponzori támogatást nem kapnak.

Komolyabb múlttal rendelkezik a Farádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely két év múlva ünnepli százharmincadik születésnapját. Költségvetésük 720 ezer forint, melyből 420 ezret ad a helyi önkormányzat, a többit pályázatokból szedik össze. Egyéb pénzügyi támogatásuk nincs, ám Szalai Zoltán polgármester elmondta: a helyiek sok munkával segítik őket.

Beled Ifjúságáért Egyesület – Fiataloknak szóló programokkal, továbbképzésekkel, táborok szervezésével foglalkoznak.
Beled Ifjúságáért Egyesület – Fiataloknak szóló programokkal, továbbképzésekkel, táborok szervezésével foglalkoznak.


Húsz taggal működik a 2002-ben alakult Beled Ifjúságáért Egyesület, amely a fiataloknak szóló programok, tanácsadások és többek közt táborozások szervezését tűzte ki céljául. Évi 1,5 milliós költségvetésükből 400 ezret ad a város, egymilliót szednek össze pályázatokból, a támogatásokból és az egy százalékból pedig 140 ezer jött össze az egyesület számlájára.

A Kapuvár Város Fúvószenekara Egyesület tíz éve alakult, ám maga a zenekar jövőre lesz félszáz éves. Negyvennégy taggal működnek, egyesületüket kifejezetten a pályázati források jobb kihasználása érdekében alakították. Tavalyi költségvetésük kétmillió forint volt, melynek egyharmadát pályázatokból, egyharmadát a szereplések bevételeiből fedezik és 600 ezer forintot kapnak a kapuvári önkormányzattól.

Több helyről szedi össze a működéséhez szükséges forrásokat a Mihályi Sportegyesület is. A tavalyi 3,1 milliós költségvetésből a helyi önkormányzat 1,2 millió forintot vállal. A helyi képviselők tiszteletdíjából 400 ezer, az egy százalékból 250 ezer, rendezvényeikből pedig 210 ezer forint érkezik az egyesület kasszájába. Sportegyesületről lévén szó, a mérkőzések bevételei közel félmillióval növelik a bevételeket, a tagdíjakból és a pártolói díjakból pedig néhány tízezret kasszíroznak. Ahogy lapunknak elmondták: a tavalyi évben nem sikerült pályázati forrásokat szerezni, ám idén reménykednek ebben a forrásban is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáalakult a Fabula együttes Kapuváron

A Széchenyi-iskola egykori tanáraiból alakult zenekar kezdetben is megzenésített versekkel állt a… Tovább olvasom