Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Bűvészmutatványok a hiány eltüntetésére

A feladatfinanszírozás év eleji bevezetése nyomán a rábaközi települések jó része (is) év végére költségvetési hiányt prognosztizál.

A kormányzat az év elejétől vezette be az úgynevezett feladatfinanszírozási rendszert. Ennek lényege, hogy a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok költségeire az állam biztosítja a forrásokat. Ebből az alapállásból a kormány előírta, hogy a feladatfinanszírozott települési költségvetéseknek év végén nem lehet
hiányuk, hiszen a működtetéshez szükséges pénzt megkapják az önkormányzatok.

Ezen törekvés épületén – bármennyire is támogatható – sajnos már az év közepén repedések mutatkoztak. Mivel számos feladatra az előző évekéhez képest kevesebb állami finanszírozás jutott, így az önkormányzatok más bevételekből pótolták a hiányzó forintokat. Már akik tudták. Mostanra több rábaközi önkormányzat küszködik azzal a gondolattal, hogy tudnák év végére teljesíteni az elvárt nullszaldót.
A települések más-más megoldást keresnek, van azonban egy közös pont. Ez a Belügyminisztériumhoz szeptember 30-ig benyújtandó pályázat, melyből az önkormányzatok pótlólagos támogatást remélhetnek. A támogatáshoz egy kérdőívet kell kitölteniük. Ez alapján döntik el a szakminisztériumok, érdemes-e a támogatásra egy-egy önkormányzat. Ennek hiányában a települések egyéb megoldásokon is gondolkodnak.

Tóth Kálmán: ˝Egyéb lehetőség híján telket értékesítünk˝– mondja a vitnyédi polgármester.
Tóth Kálmán: ˝Egyéb lehetőség híján telket értékesítünk˝– mondja a vitnyédi polgármester.

Kapuvár önkormányzata legutóbbi ülésén tárgyalta a témát. Akkor Hámori György polgármester elmondta, a városi büdzsé a látható hiányt szeretné ledolgozni, ám úgy tűnik, szükség lehet a póttámogatásra. – Egyfajta önhikinek is nevezhető támogatásról lehet szó, mely Kapuvár esetében 50 milliós tételt jelent – fogalmazott a polgármester.
Hasonlóan a póttámogatásban bízik a vitnyédi önkormányzat is. Tóth Kálmán polgármester korábban megjegyezte, 4,5 millió hiánnyal számolnak, melyet el kell tüntetniük év végéig. Ha a kapuváriak által emlegetett minisztériumi mankót nem kapnák meg, kénytelenek lesznek a községháza ingatlanvagyonához hozzányúlni.

Rábatamásiban is a vitnyédihez hasonló „cipőben járnak", ám Spiteller László polgármester kiemelte, a komoly nadrágszíjhúzások után sem elég a feladatokra kapott pénz. – Idén nem lesz gond a büdzsével, a hiányzó keretet a tavalyi megtakarításból fedezzük. Ám, hogy jövőre mi lesz, abba bele sem merek gondolni – fogalmazott a polgármester.
– Nekünk 12 millió kellene abból a póttámogatásból, hogy 255 milliós költségvetésünket nullásra kihozzuk – tájékoztatta lapunkat Farád vezetője. Szalai Zoltán kijelentette, eladnivalójuk vagy rejtett tartalékuk nincs, így csak a minisztériumi támogatásban bízhatnak.

Különlegesebb módját választotta a pénz pótlásának a beledi önkormányzat. – A feladatfinanszírozás keretein belül tud maradni a város 730 milliós költségvetése, így év végére nem kell hiánnyal számolnunk – mondta Tompáné Balogh Mária polgármester. Kiemelte azonban, a mínuszt Beleden létszámstoppal előzték meg. – A feladatfinanszírozás keretében a városházára 21 emberre adták ki a munkát, ám maga a pénz csak 15 embernek elég – avatott be a részletekbe a városi vezető. Hangsúlyozta, ha kihasználnák a kormány adta kereteket, az azonnal kitermelné a hiányt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyaoltás Enesén

Kutyaoltást tartanak a községben és az ebeket csippel is megjelölik a tűzoltószertár előtt pénteken… Tovább olvasom