Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Bűvész-csaló: megfejtették a trükkjét?

Csorna - Továbbra is keresik azt a „bűvész-csalót", aki szerdán két megyénkbeli bankból összesen másfél millió forintot „varázsolt el". Szemtanúk szerint megfordult már Mosonmagyaróváron és Keszthelyen is.
A Kisalföld egy gyakorló bűvészt kért fel, hogy szakmai szempontból elemezze a banki fényképfelvételt, s mondja el, mi a véleménye a csaló módszeréről. Szakértőnk talán megfejtette a tolvaj trükkjét.

Zala megyében igazoltatni akarták, de meglépett az a férfi, aki szerdán bűvészmutatvánnyal fosztott ki két bankfiókot Csornán és Sopronban.  Szemtanúk szerint a rábaközi városban egy másik bankban is megfordult, illetve vélhetően Mosonmagyaróváron is ő lopott. A Kisalföld egy gyakorló bűvészt kért meg, szakmai szempontból elemezze a banki fényképfelvételt.


Meglépett a rendőrök elől

Zala megyében, Keszthelyen ismerték fel a trükkös banki csalót, de amikor a rendőrök igazoltatni akarták, meglépett – tudta meg a Kisalföld Csizmazia Pétertől, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. „Megyénkben hasonló bűncselekményt nem követett el a férfi. Amikor felismerték és kollégáim igazoltatni akarták, eltűnt" – tájékoztatott. A főkapitányság körözést adott ki ellene.

A Csornai Rendőrkapitányságra a pénteken bemutatott fénykép alapján többen is telefonáltak, akik felismerni vélték a bűvész-tolvajt. A rendőrség minden információt ellenőriz. Ezek szerint Mosonmagyaróváron egy járókelőt – aki előzőleg bankból vett fel pénzt – aprópénz váltására kért. Miközben a pénztárcájában keresgélt, a férfi is „segített" neki. A sértett csak később vette észre, hogy tárcájából öt darab húszezres tűnt el. Egy csornai bankfiókból is bejelentés érkezett, miszerint ott is megfordult a trükkös csaló. Beszélt a banki alkalmazottakkal, de pénztár közelébe nem került.


A kézügyesség nem elég

A Kisalföld megkérdezett egy gyakorló bűvészt, mi a véleménye a csaló módszeréről. A győri származású Galambos Ferenc „specialitásai" a bankjegyes trükkök. Kérésünkre elemezte a csornai bankos fényképfelvételt. A bűvész azt mondja: előfordulhat, hogy rossz útra tévedt kollégája járja a pénzintézeteket. Ő úgy gondolja azonban, hogy a kézügyesség önmagában nem elég ahhoz, hogy a bankos mutatvány sikeres legyen. Segédeszköz kell.

– Csupán kézügyességgel ezt a trükköt nem lehet megcsinálni. A papírpénzt, ráadásul annyi bankjegyet nem lehet úgy összegyűrni a tenyérben, hogy a szemben ülő pénztáros ne vegye észre. Ez nagyon rizikós lenne, magam sem vállalkoznék rá – mondta Galambos Ferenc. – Szükség van hozzá egy speciális szerkezetre. A bűvészek használnak ilyet, amivel kabátujjba vagy egyéb helyekre behúzatják a bankókat.

A lényege az, hogy amikor hozzányúl a köteghez, „simogatja", a csipeszes szerkezetet csatlakoztatja a pénzdarabokhoz, akár egyszerre többhöz is. Ez pedig egy villanás alatt elrántja a bankjegyet, amit tényleg lehetetlen észrevenni. A fényképfelvételt nézve elképzelhetőnek tartom, hogy így történt az Erste Bankban is. A férfi kezében pénztárca van, nyilván ott volt a szerkezet. Az eléggé széles pult alá rakhatta a táskáját és abba húzhatta be a pénzt. Az látszik, hogy a pénztár a bank sarkában van, tehát oldalról nem látható a trükk, nyilván ezt is előre kifigyelte az elkövető. A biztonsági kamera felvételén látható kisujjmozgás azt szolgálja, hogy a csíptetőt ráirányítsa a papírpénzekre.


Bedőlnek a stílusának a pénztárosok

Galambos Ferenc szerint lehet, hogy egy ügyes „kollégája" látogatta meg a bankokat. Az elkövetés módja, a pénztárosok bizalmának megnyerése arra utal, hogy nemcsak ügyes a férfi, de előadókészsége is kiváló.

– Nyilván jópofán adja elő a pénzváltást, aminek a pénztárosok bedőlnek és játékosan kiterítik előtte a bankjegyeket – fogalmazott. – Szerintem a trükk azért nem mindenhol jött be neki. Én úgy vélem, hogy sok helyen próbálkozott már sikertelenül. Valószínűleg úgy gondolja, hogy ha tízből két helyen becsaphatja az alkalmazottakat, már jól jár. Olyanról is hallottam, hogy egy-egy ügyesebb bűnöző megtanulja az ezekhez hasonló trükköket, beszerzi a szükséges bűvészkellékeket és a tanultakat a gyakorlatban is hasznosítja. Elképzelhető, hogy ez az elkövető is csak egy ügyes kezű tolvaj.

Olvasóink írták

  • 1. Joe 2008. február 10. 09:32
    „Kevin David Mitnick A social engineering, a rábeszéléses meggyőzés nagymestere. Letartóztatása óta felhagyott az illegális tevékenységek űzésével, ma biztonságtechnikai tanácsadó. Láttam TV interjut vele AZ usa-ban. Mo-n konnyen megélne, mert jól loki az angolt a bankokban.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Kevin_Mitnick”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogászat a kompromisszumkészség határán

Kapuvár - A kapuvári önkormányzat átalakítja a város fogászati körzeteit. Az eddigi négy helyett… Tovább olvasom