Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Buszt, autókat és embereket mentettek

Az utóbbi hófúvásos időjárás három napját végigdolgozta a magyarkeresztúri Nagy család több tagja. A fiúk nevét azóta kis túlzással szinte imáikba foglalják a helyiek.

Az elmúlt napok hófúvásos időjárásának egyik legnagyobb elszenvedője Magyarkeresztúr volt. Három bekötőútjából kettőt teljesen elzárt a hóvihar, a maradék volt a községet ellátó köldökzsinór, ahol a kenyeret és az úton rekedt embereket hordták be a faluba. A bekötőutakat csak több nap után tudták a hómarók megnyitni.

Az elzártság és a rossz idő azonban nem szegte kedvét a helyieknek, akik közül egy férfi lapunknak tréfásan megjegyezte, „nem volt ez olyan komoly probléma". (Kapuváron és környékén piros riasztás volt érvényben, a 86-os főút teljesen le volt zárva.)

A helyiek jókedvüket – elmondásuk szerint – jobbára a Nagy család tagjainak köszönhetik. A huszonéves fiúk három napon át folyamatosan dolgoztak traktorjaikkal Magyarkeresztúrért. – Ez természetesen azt jelentette, hogy a községen belül akadálytalanul és letakarított járdákon, utcákon járhattunk szinte a hóesés után azonnal – mondta a Kisalföldnek egy helybeli.

– Pénteken már Potyond felől sem lehetett rendesen bejutni, az elakadt busz utasait traktorok hozták be a faluba – jegyezte meg egy idősebb férfi.

– Az emberek nagy egyetértésben taglalták az évtizedek óta nem látott havat, állandó témát a járdák tisztítása, vagy éppen ennek hiánya is adott – mondta a vendéglős. Hozzátette, egyetlen családnév – valamint a helyi szövetkezet neve – minden beszélgetésben felmerült, a helyi Nagy Lajosé és családjáé.

Nagy Dávid és Nagy Tamás: Sokat dolgoztak a faluért, ebédjüket is szinte a traktor ülésében fogyasztották el.
Nagy Dávid és Nagy Tamás: Sokat dolgoztak a faluért, ebédjüket is szinte a traktor ülésében fogyasztották el.

– A szövetkezet és a családunk gépeivel pénteken álltunk neki a váratlanul nagy mennyiségű hó eltakarításának. Azt természetesen nem gondoltuk, hogy ebből nonstop háromnapos munka lesz – mondta a Kisalföldnek a huszonöt éves Nagy Dávid. Testvérével, a huszonhárom éves Tamással szinte nem is aludtak a három napban, éjjel is az elakadt buszokat, autókat mentették. Nem feledkeztek meg a község útjairól sem.

– A viszonyokra mi sem volt jellemzőbb, mint az, hogy jobbára az árkokat sem láttuk a nagy hótól. Így többször mi is belehajtottunk – mesélte a nehézségeket Nagy Tamás. Többek között ők vontatták ki az egyik oldalára borult bogyoszlói buszt is.

– Lehet, hogy többeknek furcsán hangzik, de mi Tamással nagyon élveztük a háromnapos megfeszített munkát. Noha mi nem vagyunk szerződött dolgozók, magánszorgalomból segítettünk a falunak. A gépekhez a gázolajat a szövetkezet állta – mondta Nagy Dávid. Hozzátette, maga a munka sem volt mindennapi, hiszen ekkora hóval eddig nem találkoztak. Ebédjüket is szinte a traktor ülésében fogyasztották el.

– Ezeken a fiúkon látni lehetett, hogy szinte élvezték a kihívásokat. Mindenki nagyon sokat köszönhet nekik – mondta a Kisalföldnek az egyik helybéli.

Dávid és Gábor neve az elmúlt hétvége óta minden magyarkeresztúri beszélgetésben előkerül. 

Olvasóink írták

 • 4. b.zoli 2013. január 30. 18:06
  „Ezaz Tamás csak így tobább ! oszt. társad . B.zoli”
 • 3. Reális 2013. január 28. 18:13
  „Jöhettetek volna Kapuvárra is!Itt csak szóban takarítottak!”
 • 2. regevi 2013. január 28. 16:07
  „Gratulálok!büszke vagyok rátok!
  egy falubeli”
 • 1. alekínyó 2013. január 28. 13:00
  „Gratulálok a fiuknak a hozzáállásukhoz! Legyetek büszkék magatokra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztéseket tervez a Hantech zrt.

A Hantech zrt. piacai biztosak, árbevétele évről évre emelkedik. Tovább olvasom