Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Buszöblök és váró tizenhatmillióból Egyeden

Feszített költségvetéssel, pályázati fejlesztésekkel vágott neki az ősznek az egyedi önkormányzat.

Tizenhatmillió forintból új buszvárókat és megállókat építenek a faluban. A polgármester szerint ahol gyógyszertár, iskola, óvoda, orvos és még pap is van, ott nincs ok elégedetlenkedni.

– Takarékosan gazdálkodunk, ám az 53,3 milliós költségvetés így is pályázati segítségre szorulhat – mondta Vadosné Varga Katalin, az éppen harmadik ciklusát töltő egyedi polgármester. Elárulta azt is: tervei szerint jövőre is indul az önkormányzati választásokon.

A fejlesztéseket jobbára pályázati lehetőségekből tudják biztosítani. Idén a Kapuvár vezette 200 milliós közlekedésfejlesztési támogatáshoz már az egyediek is csatlakoztak, így helyben 16,1 millióból új buszöblöket és várókat kap a falu. Idén az önkormányzati utakra is jut pénz, így kisebb javításokat elvégezhetnek és tervben van egy járdaszakasz felújítása is.

Vadosné Varga Katalin: Nálunk nem állnak sorba segélyért a helyiek.
Vadosné Varga Katalin: Nálunk nem állnak sorba segélyért a helyiek.

– Igény lenne még némi fejlesztési forrásra, többek közt a csapadékvíz-elvezető rendszerünk javítására is. Ám ehhez meg kell várnunk egy másik pályázatot – fogalmazott a polgármester.
Alapvetően azonban Vadosné Varga Katalin nem panaszkodik. – Gyógyszertárunk, postánk, takarékszövetkezetünk, iskolánk (állami), óvodánk (helyi) van. Nálunk lakik a környék legjobb háziorvosa (dr. Vámosi László egy alkalommal a hónap orvosa elismerést kapta) és még pappal is büszkélkedhetünk, miért is kellene akkor panaszkodni – jegyezte meg az egyedi polgármester.

Sajnos a vezetékes internethálózat nagyon hiányzik a falubelieknek. S üröm az örömben Egyeden az is, hogy hiába növekedik most például az óvodások létszáma, a napjainkban 550 lakosú falu elöregedőben van, lélekszáma is csökken. – Sajnos a fiatalok elmennek a nagyobb városokba Egyedről. Ezzel szemben kevés a beköltöző (egy család volt az utóbbi években) – mondta Vadosné. Az itt maradók közül azonban szinte nem találni állástalant. A községben két nagyobb vállalkozás, több családi gazdaság is működik, segélyért nem állnak sorba a Bágyogszováttal közös hivatal előtt az egyediek. Szorgalmas, élelmes emberek élnek itt.

 A Batthyányak egykori épületének állgamegóvása is fontos a faluban.
A Batthyányak egykori épületének állgamegóvása is fontos a faluban.

– Az év elején nem ismervén a feladatfinanszírozott költségvetések feltételeit, kicsit összehúztuk a nadrágszíjat, többek között például a helyi közösségi rendezvényekből faragtunk le – mondta a polgármester. Utóbbira a helybéli civileket kérték fel. – Úgy vélem, az idei „türelmi év" eltelte után gyakorlatunkon jövőre változtatunk – tette hozzá az egyedi vezető. Hangoztatta, valójában lenne még mit tenni Egyeden, elég csak a helyi kastélyra gondolni, melynek egyelőre csak az állagmegóvását végzi a tulajdonos. A kastélyt 2001-ben, magyar befektetőnek adták el, melyet az akkori önkormányzat sikerként értékelt. A tervekben akkoriban szerepelt a háború alatt lebombázott szárny felépítése és egy négycsillagos szálloda kialakítása is, mely legalább tíz-tizenöt embernek kínált volna munkát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hótolót keresnek Csornán

A legutóbbi ülésén a képviselő-testület tájékoztatót fogadott el a város hóeltakarítási és… Tovább olvasom