Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Burgonya: tavasszal árrobbanás?

A gazdák idén elfogadható áron tudják a megtermelt burgonyát értékesíteni. A kiskereskedelemben viszont ennek legalább kétszeresét kérik a krumpli kilójáért. A gazdák szerint tavasszal emelkednek az árak, a szakértők azt mondják, nem.
Javában tart a burgonyaültetvényeken a betakarítás. A gazdák idén a megszokottnál magasabb felvásárlási árra számíthatnak, az emelkedés érzékelhető a kiskereskedelemben is. Az igazi árrobbanás viszont tavaszra várható – állítja a megkérdezett rábaközi termelő. Szilágyi András úgy látja, a termés mennyisége közepes, minősége jó.

Mostanában egy kiló krumpliért Budapesten 170–200 forintot, Győrben 150–160-at, Mosonmagyaróváron 125 forintot kérnek. Az eladási ár Csornán is közelít a 200 forinthoz. Ezzel szemben a termelők idén 75–80 forintot kapnak kilójáért. Szilágyi András Acsalagon azt mondja: tavasszal lesz majd igazán magas a burgonya ára.

– Egyhektárnyi krumpli megtermelése 800 ezer forintba kerül. Magas a növényvédő szerek ára, az öntözés, sokba kerül már a vetőkrumpli is – mondta érdeklődésünkre. Az idei 75–80 forint elfogadhatónak mondható a gazda szerint, főleg ahhoz képest, hogy volt esztendő, amikor nyolc forintért vették meg tőlük a termést. „Akkor sokan az állatoknak vásárolták az étkezési burgonyát, mivel olcsóbb volt, mint a takarmány" – emlékeztetett Szilágyi András.

Szakértők szerint most viszonylag azért magasabb a krumpli ára, mert a vártnál kevesebb termett. Az elmaradt csapadékot még az öntözhető ültetvényeken sem tudták pótolni maradéktalanul. Jó esetben 600 mázsa burgonya terem meg egy hektáron.

A mostani felvásárlási áron már 400 mázsás termés is elfogadható, ezzel szemben van, ahol csupán 150–200 mázsányit adott föld. A termelők a területalapú támogatáson kívül egyéb dotációt nem kapnak.

A Kisalföld által megkérdezett szakértő a feltételezett tavaszi „árrobbanásról" elmondta: a gazdák tavaly is betárolták a krumplit, de csalódniuk kellett. Idén tavasszal ugyanis olcsóbb volt, mint 2006 novemberében. Ennek oka az volt, hogy az ár a várakozással ellentétben nem emelkedett. A burgonya minősége közben romlott, muszáj volt piacra dobni csökkentett áron is. Hozzáértők figyelmeztetnek, nehogy most is pórul járjanak a gazdák.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turizmus és parkolók

Kapuvár - A kapuvári képviselő-testület tartja ülését október 1-jén, hétfőn délután három órakor a… Tovább olvasom