Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Burgenland a kapuvári régióval fejlesztené az úthálózatot

Kapuvár - A burgenlandi tartományfőnök szerint fontos a közös úthálózat fejlesztése a kapuvári régióval és dolgoznak a lezárt határátkelők kiváltásán is. Andau polgármestere tárt karokkal várja a magyar iskolásokat.
Hámori György polgármester és Németh Csóka Gábor alpolgármester meghívására a minap Kapuváron tárgyalt Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke és Matthias Gelbmann andaui polgármester.

Burgenland és Kapuvár együttműködéséről Hans Niessl elmondta: – Az utóbbi két évben egyre szorosabbá fűzzük kapcsolatainkat a kapuvári önkormányzattal. A már létező kapcsolatokon túl a közúthálózat, a kerékpárutak fejlesztési elképzelései voltak most a fő témák. Szót ejtettünk a volt határátkelőkön az utak megnyitásáról is.

– Meg kell vizsgálnunk, melyek azok a területek, ahol a nagy átmenő vagy turistaforgalom miatt elkerülőutak építésére lesz szükség. Kapuvári tárgyalásaink is ehhez kapcsolódnak – fogalmazott a tartományfőnök.
Arra a felvetésünkre, hogy milyen formában képzeli Andau polgármestere a kapcsolatok fejlesztését akkor, amikor Kapuvárról csak kerékpáron lehet eljutni az osztrák településre, Matthias Gelbmann megerősítette, noha tényleg nincs közúti összeköttetés a két település közt,
már csak történelmi okokból is nagyon jók a kapcsolataik.

A település az andaui hídon gyalog vagy kerékpárral, Pomogy felé pedig járművekkel is megközelíthető, ám tervezik a híd bővítését is. Iskolájukról elmondta, most is járnak Fertődről, Nagyszentjánosról gyermekek Andauba, s természetesen tárt karokkal várják a kapuvá-
riakat is.

Olvasóink írták

 • 11. Phoenix 2008. május 29. 19:11
  „Kákán a csomót.... Annyi más,fontos dolog van a világon!
  Minek ilyesmin vitázni?”
 • 10. P.mester 2008. május 28. 23:12
  „Tisztelt Turbók Attila!

  1. Akkor térjünk át a magázódási formára, én a tegezést nem kőbunkóságból tettem, hanem mert internetes fórumokon ez a szokás. De akkor magázódjunk, nem bánom.

  2. "Névtelen hozzászólások": Nos, mint megfigyelte, a neten az emberek általában nem a teljes nevükön szerepelnek, hanem nicknémek alapján. Egyébként, a P.mester", nem névtelen, bár valóban anoním, azt jelenti: Névtelen, a jegyző. Körlogika.

  3.Sem kapuvári, sem vitnyédi régió nem létezik. A régió fogalom olyan, a globális és a lokális folyamatok közé ékelt mezoszint, amely egy történetileg, tradicionálisan (és a többi) szervesen összekapcsolt földrajzi környezetet jelent. Rechnitzer János, Győrött sokat dumál erről (bár én soha nem jártam SZIF-re). Az EU-s pályázatokban is világosan bele van foglalva a régió fogalma, amely lényegesen nagyobb egység, mint pl az állítólagos "vitnyédi régió". Vitnyéd kapcsán azért sem lehet régióról bveszélni, mert a régió terminusának alapvető kritériuma a településhálózat, a település-összefüggés. Vitnyéd kapcsán ilyen szóba sem jöhet. Kapuvár szintén nem tekinthető régiónak, hiszen ez a kisalföldi régiónak egy alkategóriája (Kisalföld itt Burgenland egy része és a Csallóköz is).

  4." Kapuvár az kistérség". Valóban rossz volt a fogalmazásom. Így kellett volna: "Kapuvári kistérség". Az én megfogalmazásom metonímikus csúsztatás volt, egy rész fogalmát használtam az egészre. Szoktuk például azt mondani: "Azt beszéli az egész város" Nyilván nem a város beszéli, hanem a város lakói. A genus és a species felcserélése ősi retorikai eszköz. Ugyanaz a szitu.

  5.A kistérség valójában a hajdani járás mutációja. Nem kapuvár-beledi, hanem kapuvári. Szintén Rechnitzer Jánosra hivatkozom. Ő a "Rábaköz térszerkezete" c. könyvében történelmi, közlekedési, gazdasági és szociológiai adatokkal bizonyítja, a kistérség (értsd: hajdani járás) központja: Kapuvár. Nem bináris centrum alakult ki tehát a Rábaköz nyugati részén, Beled egyértelműen Kapuvár agglomerációja (mégha a vasi kapcsolat az utóbbi időben meg is erősödött).”
 • 9. Turbók Attila 2008. május 28. 16:29
  „Tisztelt "P.mester"

  Nem szokásom névtelen hozzászolásokra válaszolni és ezt a továbbiakban is tartom, ám néhány apróságra felhívnám tisztelt figyelmét. A magánügyekre nem kitérve tényleg pontosítsunk fogalmakat.
  Olyan, hogy kapuvári régió létezik, mint ahogy vitnyédi régió és salgótarjáni régió, sőt londoni régió is. A "régió" az nem közigazgatási, hanem jelen esetben földrajzi kifejezésnek számít. Az Ön egyik mondata, miszerint "Kapuvár az kistérség", ismét pontatlan, mivel Kapuvár egy város. Amire talán Ön gondol, az a Kapuvár-Beledi kistérség, ami esetünkben egy közigazgatási egységet takar és semmi köze a cikkben szereplő magyar-osztrák tárgyalások témájához. A tárgyalások esetében a régió kifejezést kell használnunk, mivel az osztrákokat a fertődi körzet is érdekli, aminek ismét semmi köze a fent említett kistérséghez, ám a földrajzi értelemben vett régió szerves része.

  Mindezeket figyelembe véve tisztelettel megköszönöm a hozzászólását.”
 • 8. P. mester 2008. május 26. 20:48
  „Kedves turbók Attila!

  Megint bakot lőtttél. Én elhiszem persze, hogy ez nem főállás, meg amatőr, de némi affinitásunk legyen már hozzá.

  Olyan, hogy kapuvári "régió" - nem létezik. Kapuvár az "kistérség". Nem ártana a fogalmakat pontosan használni.

  a cikk tartalmáról: így is van, nyissunk új határátkelőhelyet, lehetőleg bele a hanságba, hogy még a maradék természeti környezetet is elpusztítsák az autók. aztán akkor már csak a Fertőre kell híd”
 • 7. kapuvári 2008. május 23. 23:01
  „Véleményem szerint fontosabb lenne megtekinteni, illetve felújítani a Pomogy- Tőzeggyár-Kistölgyfa- Kapuvárt összekötő utat. Katasztrófális az út minősége!!!!!”
 • 6. miro132 2008. május 23. 14:30
  „Arra azert kivancsi lennek hogy a ferto hansag nemzeti parkon hogyan veyetnek at az utat hogy ott termesyeti ertekek ne seruljenek. Szerintem a hansagot nem szabad e miatt megbolygatni igy ezt az utat sem szabad megepiteni”
 • 5. 49. 2008. május 23. 14:10
  „Mosonszentjános helyett írt Nagyszentjánost, ami valójában Jánossomorja.”
 • 4. miro132 2008. május 23. 09:53
  „Igen enekem is ugy tunik”
 • 3. merkaba 2008. május 23. 09:32
  „Az a Nagyszentjános valójában Jánossomorja, vagy NEM?”
 • 2. ms*** 2008. május 22. 20:11
  „Persze, hogy az osztrakok fejleszteni akarjak a kozuti osszekottetest. Igy az osszes kamion az autopalyarol egyenesen Mosontarcsan keresztul Kapuvarra mehet es onnan a deli orszagogba. Hogy mit meg nem tesz az onzetlen osztrak!!!”
 • 1. miro132 2008. május 22. 09:41
  „Miert Andau ? Van a falunak magyar neve akkor miert nem azt hasznaljak ? Mosontarcsa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alapjátszótér is bő kétmillióba kerül

Rábaköz - Év végéig valamennyi hazai játszótérnek meg kell felelnie az előírásoknak. A rendelet… Tovább olvasom